5.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportFiscul caută în Elveția conturile secrete ale bogătașilor români

Fiscul caută în Elveția conturile secrete ale bogătașilor români

Ce au în comun Viorel Hrebenciuc, soția lui Mihai Tănăsescu, cumnatul lui Mircea Geoană și oamenii de afaceri Vladimir Cohn și Jean Valvis? Un cont gras în băncile elvețiene, conform celor de la Rise Project.

Este vorba despre persoane care au ocupat posturi importante și au negociat împrumuturi în numele statului pe piețele externe de capital, cum ar fi Ionuț Mircea Costea, cumnatul lui Geoană, sau de soția lui Tănăsescu, fost ministru al Finanțelor, actual reprezentant al României la Fondul Monetar Internațional. Fiindcă, în timp ce micile afaceri au fost închise de inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru că s-a găsit un plus de câțiva lei pe casă, reprezentanți ai clasei politice, dar și oameni de afaceri își ascund banii în bănci elvețiene pentru a nu plăti impozitele datorate.

Însă Țara Cantoanelor a început să publice online numele persoanelor şi firmelor străine investigate în ţările de origine pentru evaziune fiscală, Fiscul având astfel posibilitatea să crească sumele colectate la buget.

Până nu demult, secretul bancar păstrat cu strășnicie în Elveția punea la adăpost averi considerabile, până când, la presiunea SUA, a trebuit să se renunțe la conturile secrete. Mai nou, bombardată cu solicitări oficiale din partea instituţiilor fiscale din alte ţări, Berna a decis să publice numele, datele de naştere şi naţionalităţile persoanelor respective în gazeta federală în care sunt publicate textele oficiale.

Conform unor surse guvernamentale citate de Digi 24, România a transmis o solicitare pentru a verifica averile a 50 de cetățeni români care au conturi secrete la HSBC Elveția. Fiscul va verifica astfel dacă există diferențe între sumele găsite în conturile din Elveția și ce au declarat respectivele persoane în România, iar veniturile nedeclarate vor fi impozitate cu 16%. ANAF a primit informațiile solicitate de la Fiscul elvețian? Ce au constatat inspectorii Fiscului în baza acestor date furnizate de partea elvețiană? Până la închiderea ediției nu am primit nici un răspuns de la ANAF.

Deutsche Welle îl citează pe Alexandre Dumas, oficial al autorităţii fiscale de la Berna, care arată că Elveţia a cerut ca statele care primesc informaţiile solicitate despre suspecţi să păstreze detaliile confidenţiale. Însă ediţiile săptămânale ale gazetei federale din luna mai au conţinut zeci de decrete în care sunt menţionaţi cetăţeni spanioli, indieni, olandezi, germani, britanici, americani şi sud-coreeni, precum şi companii înregistrate în Panama, Bahamas şi Spania. De asemenea, Deutsche Welle susține că în Germania un număr-record de 40.000 de suspecţi de evaziune fiscală au declarat anul trecut, în mod voluntar, banii ascunși în străinătate, conform unei legi noi care permite plata retroactivă a taxelor datorate şi a penalităţilor.

Scandalul SwissLeaks a scos la iveală că HSBC Private Bank, filiala elvețiană a băncii britanice HSBC, ar fi ajutat peste 100.000 de persoane şi companii din 203 ţări să păcălească Fiscul, ascunzând identitatea deponenților. Pe listă figurează și cetăţeni români şi cetăţeni care au legături cu România. SUA auacuzat HSBC că ar fi făcut afaceri cu organizațiile teroriste și traficanții de droguri, care astfel au putut să spele, prin sistemul bancar, sume importante de bani.   

44 miliarde $ reprezintă nivelul economiei subterane din România, a doua din UE, după cea din Bulgaria, conform firmei de consultanță AT Kearney.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă