5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportEXCLUSIV RL: OSCE critică sistemul electoral românesc şi măsurile luate de Guvernul...

EXCLUSIV RL: OSCE critică sistemul electoral românesc şi măsurile luate de Guvernul Ponta

Ambasadorul Andreas Nothelle, reprezentantul misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la alegerile parlamentare din România, a acordat un interviu ziarului „România liberă”, în care a criticat sistemul electoral românesc în ceea ce priveşte distribuţia locurilor, Guvernul – pentru o serie de ordonanţe de urgenţă controversate, şi a remarcat partizanatul presei româneşti.

Andreas Nothelle a explicat pentru România Liberă care sunt punctele slabe ale sistemului electoral, aşa cum a amintit OSCE în raportul dat, luni, publicităţii: „Sistemul electoral actual creează contradicţii, de exemplu, sunt alocate locuri pentru candidaţii de pe locul al doilea de la partidele mai mari, în timp ce candidaţii partidelor mici care s-au situat primii în preferinţele alegătorilor s-ar putea să nu primească locuri în Parlament şi, de asemenea, complexitatea sistemului de distribuire a locurilor este greu de înţeles pentru alegători, care nu mai înţeleg care sunt efectele voturilor lor”.

„Constituţia României cu sistemul semi-prezidenţial lasă un număr de chestiuni legale nerezolvate. În aceste condiţii, lupta actuală pentru putere are potenţialul de a continua şi se poate adânci după 9 decembrie, chiar şi în cazul în care una din taberele câştigătoare are o majoritate puternică. De asemenea, o altă consecinţă a sistemului de organizare politică este politizarea Curţii Constituţionale şi a celorlalte autorităţi judecătoreşti”, susţine reprezentantul OSCE în România.

De asemenea, remarcă Excelenţa Sa, guvernul a promulgat numeroase ordonanţe de urgenţă în ultimele luni, inclusiv pentru chestiuni care nu prezentau un caracter imediat şi care ar fi putut avea consecinţe asupra alegerilor. Un număr de interlocutori şi-a exprimat îngrijorarea vizavi de adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de Guvern  cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegeri. Printre alte măsuri, ordonanţa limitează abilitatea Consiliului Naţional al Audiovizualului de a superviza presa, care are rolul să pedepsească încălcările legii într-un mod potrivit. Înainte de organizarea referendumului, criticile s-au referit la o serie de decizii controversate adoptate într-o perioadă scurtă de timp, inclusiv prin folosirea OUG-urilor. Premierul a înlocuit Avocatul Poporului, care are autoritatea să semnaleze chestiuni în faţa Curţii Constituţionale. Ulterior, CCR a constatat că mai multe ordonanţe erau neconstituţionale.

Campanie electorală prea scurtă şi bătaia primită de soţul fostului ministru al Muncii, printre punctele slabe remarcate de OSCE

În plus, deşi există un număr mare de partide politice, precum şi candidaţi independenţi, legea este destul de restrictivă privind crearea unui nou partid politic, susţine Andreas Nothelle. „Durând numai patru săptămâni, perioada de campanie a fost destul de scurtă şi percepută de câţiva ca fiind insuficientă pentru prezentarea candidaţilor”.

În ceea ce priveşte neregulile sesizate de observatorii OSCE, ambasadorul aminteşte de un singur incident major, petrecut la Arad, unde soţul fostului ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, a fost bătut de un presupus reprezentant al USL şi a fost internat în spital. „Deşi observatorii au primit câteva acuzaţii de nereguli, potrivit celor mai mulţi observatori, au fost mai puţine incindente decât în trecut. S-au înregistrat o serie de discursuri discriminatorii  împotriva minorităţilor naţionale, iar singurul incident cu suficientă substanţă a fost remarcat de observatori la Arad, unde familia unui candidat a fost atacată de echipa contracandiatului (este vorba despre soţul fostului ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, care a fost bătut de un presupus membru USL şi a ajuns la spital).

Citeşte şi EXCLUSIV RL: Alegerile parlamentare din România, SUPRAVEGHEATE de OSCE. Vezi ce spune reprezentantul OSCE pentru parlamentarele de duminică

O altă critică a reprezentantului OSCE este că instituţiile de presă sunt partizane şi că mai mulţi politicieni sunt apropiaţi de anumite mass-media. „Deşi în România există pluralitatea presei, peisajul media este la fel de polarizat precum cel politic, cu o tendinţă spre confruntarea şi partizanatul în relatările despre campania electorală. De asemenea, mai mulţi lideri politici sunt apropiaţi de anumite instituţii media”, a arătat Andreas Nothelle.

Într-un comunicat remis luni României Libere, observatorii OSCE care au monitorizat alegerile parlamentare din România, din 9 decembrie, au concluzionat că ţara noastră are structurile necesare pentru a organiza alegeri democratice, dar că lupta pentru putere dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta a eclipsat campania electorală.

Citeşte şi Concluziile OSCE: Lupta politică dintre Băsescu şi Ponta a UMBRIT campania electorală

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă