7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSportEpurările de primăvară ale lui Crin

Epurările de primăvară ale lui Crin

Cea mai importantă schimbare îl priveşte pe ex-ministrul de Finanţe Varujan Vosganian, care s-a văzut înlăturat de la conducerea departamentelor de specialitate din PNL pentru ca postul să-i revină lui Radu Stroe, „executat” la rândul său din funcţia de secretar general. Locul lui Stroe a revenit consilierului lui Crin Antonescu, Eduard Helvig, fost membru al Partidului Conservator. Acesta apărea, pe postul de ministru al Infrastructurii Naţionale, şi în guvernul din umbră al PNL, gândit de Antonescu în septembrie anul trecut.

Numirea lui Helvig în locul lui Stroe a fost pur şi simplu anunţată de liderul PNL conducerii partidului, în condiţiile în care, potrivit noului statut, impus de Antonescu la începutul lui 2010, preşedintele PNL are puterea de a numi şi revoca secretarul general, adjuncţii acestuia şi secretarii executivi. Cu alte cuvinte, fără competiţie şi fără a exista vreun vot, aşa cum se întâmplă la celelalte partide de pe scena politică.

Înlocuirea lui Varujan Vosganian cu Stroe survine în contextul în care fostul ministru şi-a manifestat în mai multe rânduri nemulţumirea faţă de deciziile luate şi anunţate de Crin Antonescu şi de abia după aceea discutate în PNL. Este vorba atât de formula guvernului din umbră, în care nu s-au regăsit mulţi dintre „greii” liberali, dar şi de alianţele cu PC şi PSD.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a încercat să explice, ieri, numirea lui Radu Stroe în fruntea departamentelor de specialitate ale partidului prin „experienţa de guvernare vastă” pe care acesta ar avea-o.

Vicepreşedintele Mircia Muntean, exclus

Sub motivul unor „declaraţii aproape zilnice de o violenţă inacceptabilă” pe care le-ar fi făcut împotriva unor colegi, Consiliul Naţional Executiv al PNL a votat ieri, la propunerea lui Crin Antonescu, excluderea din partid a vicepreşedintelui Mircea Muntean, primarul Municipiului Deva. „Mircia Muntean nu ne-a dat altă şansă, nici colegilor de la Hunedoara, nici nouă, din conducerea centrală”, a explicat Antonescu. Cel exclus s-a arătat însă surprins de decizia conducerii, în condiţiile în care ieri se afla la Bruxelles, trimis într-o delegaţie a PNL, alături de primari de municipii şi preşedinţi de consilii judeţene. „Eu mă aflu în această delegaţie trimis de PNL, prin urmare nu cred că sunt exclus din Partidul Naţional Liberal. De asemenea, am primit o delegaţie de lucru şi pentru data de 19 mai, tot din partea PNL, deci nu se poate să fiu exclus din partid”, a declarat Muntean.

Pe locul devenit liber prin excluderea lui Mircia Muntean va veni, în Biroul Politic Central al PNL, deputatul de Vrancea Nini Săpunaru.

Liberalii au încă datorii din campaniile trecute

O altă numire, în funcţia de trezorier, l-a vizat ieri pe vicepreşedintele Rareş Mănescu, soţul europarlamentarului PNL Ramona Mănescu. Misiunea acestuia nu se anunţă însă prea uşoară în condiţiile în care PNL nu şi-a achitat încă datoriile din campaniile trecute, iar anul 2012 va fi an cu două rânduri de alegeri, locale şi parlamentare. „Nu aş putea spune că PNL e într-o situaţie economică, financiară înfloritoare”, a declarat ieri liderul Crin Antonescu.

Tot ieri, Crin Antonescu a anunţat că Departamentul de analiză politică şi comunicare al PNL va fi coordonat de un alt consilier al său: Dan Mihalache. Acesta a fost deputat PSD şi, în mai 2009, părăsea funcţia de şef al Departamentului de sinteză şi comunicare al PSD. Mihalache va ocupa şi funcţia de purtător de cuvânt al guvernului din umbră al PNL.

Cele mai citite

Elena Lasconi dezlănțuită la adresa Guvernului Ciolacu 2

România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane, care fac aceleaşi lucruri, a declarat luni seara preşedintele USR, Elena Lasconi,...

Avertizări meteo: Cod portocaliu și galben de ninsori și vânt puternic în aproape jumătate din țară

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis marți mai multe avertizări de vreme severă, valabile pentru următoarele 24 de ore. În intervalul 24 decembrie, ora...

Capitalul românesc câștigă teren în sistemul bancar: Ponderea activelor băncilor autohtone se apropie de 40%

România controlează aproape 40% din activele sistemului bancar, marcând o creștere notabilă a capitalului autohton. Potrivit datelor BNR, ponderea activelor băncilor cu capital străin...
Ultima oră
Pe aceeași temă