UPDATE 16.00: Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat că amânarea are legătură cu o cerere depusă de Asociația Accept, care constă în trimiterea unor întrebări preliminare de clarificare către Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în analiza cazului Coman-Hamilton. El a mai declarat că ”unele părți au depus memorii suplimentare, ba chiar au cerut să discutăm mai cu atenție situația”.
Întrebările ridicate de Asociația Accept se referă la modul în care judecătorii europeni definesc noțiunea de soți, în înțelegerea dreptului comunitar și a principiului libertății de circulație pe teritoriul UE, și dacă definiția acestui termen include și soții de același sex, precum și dacă, din perspectivului dreptului Uniunii Europene, soții de același sex au drepturi egale în privința dreptului de ședere pe teritoriul României, precizează asociația, într-un comunicat remis redacției.
14.50: Curtea Constituțională a amânat, pentru 29 noiembrie, o decizie în cazul cuplului Adrian Coman-Clai Hamilton, care cere recunoașterea căsătoriei încheiate în Belgia, au declarat surse din CCR penru agențiile de știri Mediafax și News.ro. Totuși, informația nu ne-a fost confirmată oficial, întrucât ședința nu s-a încheiat.
În urma discuţiilor, judecătorii au hotărât să amâne decizia pentru a strânge mai multe informaţii. CCR ia în considerare inclusiv solicitarea de puncte de vedere de la Curtea Europeană de Justiţie, pentru a vedea cum au fost rezolvate situaţii asemănătoare în alte state ale Uniunii Europene. Dacă se vor cere astfel de puncte de vedere, o decizie nu va putea fi dată nici în 29 noiembrie. Dosarul se află la Curtea Constituţională de patru luni, scriu agențiile News.ro și Mediafax.
Curtea Constituțională a României a rămas în pronunțare, joi, în cazul cuplului gay româno-american, care cere recunoașterea căsătoriei încheiate în Belgia. Românul Adrian Coman a declarat, în fața Curții, că familia sa există, indiferent de legea românească, dar că își dorește protecția autorităților pentru familia sa și ca el și soțul său să nu devină doi străini,în momentul în care trec granița în țară.
După ce românul și-a încheiat pledoaria, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, i-a spus că „apreciază sinceritatea şi decenţa” sa.
În această zi, Coaliția pentru Familie, preluând un apel al Bisericii Evanghelice, a făcut un apel către toți creștinii să țină o zi de post și rugăciune.
”Va chemam cu dragoste la o zi de post și rugăciune pentru națiunea română, pentru păstrarea valorilor creștine ca bun sacru al poporului român. De dragul Adevărului, a copiilor și a semenilor noștri, vă invităm să strângem rândurile în jurul Domnului IIsus Cristos și a Sfintei Evanghelii. Să ne rugăm Celui care are toată puterea în Cer și pe pământ să oprească atacurile celui viclean și să ne ajute să Îi rămânem credincioși bunului nostru Dumnezeu.”
La ora 09.00, a început ședința în care CCR trebuie să se pronunțe asupra căsătoriei românului Adrian Coman cu americanul Clai Hamilton.
Adrian Coman a declarat, în fața Curții: ”De mic copil am visat să am o familie și de 14 ani, o clădesc alături de soțul meu, Clai Hamilton. În societatea americană și cea belgiană, suntem tratați ca o familie. Procesul nostru s-a suprapus, întâmplator, cu inițiativa cetățenească pentru modificarea Constituției. Sunt întrebat, in acest context, dacă societatea românească este pregătită sa ne accepte. Prin prezenta noastra aici si prin decizia dumneavoastra putem pregăti societatea pentru acceptarea diversității umane, pentru respect reciproc si armonie socială. Familia noastră exista indiferent de legea din România. Ne-am promis să avem grija unul de altul pentru restul vieții noastre, ca orice alt cuplu căsătorit. Valorile noastre nu sunt diferite de valorile celorlati cetățeni ai Romaniei. Dacă Clai primește o reședința in România, asta nu afectează negativ viața nimănui. În tara mea, România, in care Legislativul si Executivul îmi arată că nu mă vor împreuna cu partenerul meu, singura noastră speranța este ca justiția, dumneavoastră, sa găsiți soluția prin care, în momentul în care trecem granița română, nu devenim străini unul pentru celălalt.Trebuie sa existe o formula prin care sa fim protejați de lege, împreuna cu familiile noastre.”
Iustina Ionescu, avocata cuplului gay: Interzicerea recunoaşterii căsătoriei deja încheiate în străinătate de un cuplu de acelaşi sex a stat la baza refuzului acordării reşedinţei în România domnului Hamilton în calitate de soţ al cetăţeanului UE, Adrian Coman. Directiva 2004/38/CE prevede dreptul cetăţeanului european de a-şi stabili reşedinţa în orice stat membru împreună cu soţul său cetăţean al unui stat-terţ; dreptul la liberă circulaţie şi şedere este garantat și de articolul 45 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Subliniem și că motivele “morala publică” şi “importanţa economică a familiei”, invocate de Guvern nu sunt valide în contextul dreptului la liberă circulație al cetățenilor europeni împreună cu propria familie. Prin politica de nerecunoaştere a soţilor homosexuali ai unor cetăţeni UE, autorităţile române exclud o întreagă categorie de persoane exclusiv pe baza orientării lor sexuale, o caracteristică înnăscută a persoanei. Dimpotrivă, respectarea efectelor juridice ale unei căsătorii deja încheiate este o decizie morală, pe lângă obligaţiile juridice internaţionale în domeniu.
Astzalos Csaba, președintele CNCD: Vedem din constructia articolulul 277 din Codul Civil ca nu acorda protectie acestor cupluri de acelasi sex. In Romania, avem o prevedere care protejeaza casatoria si familia intre persoane de sex opus, ceea ce nu inseama ca in afara acestei institutii, legiuitoul nu poate si nu are obligatia sa reglementeze o protectie si pentru cuplurile de acelasi sex, aceasta obligatie rezulta din respectarea demnitatii umane.
După ascultarea pledoariilor, Curtea a rămas în pronunțare.
Puteți urmări ședința live aici.
Curtea Constituțională a României (CCR) urmează să se pronunțe, joi, asupra recunoașterii căsătoriei unui român cu un american, după ce a amânat de două ori decizia în acest dosar. Magistrații îl vor reaudia pe românul Adrian Coman,în legătură cu mariajul lui cu Clai Hamilton, încheiat în Belgia, în urmă cu șase ani.
Motivele invocate de președintele CCR pentru amânare sunt că dosarul este complex și are ”impact mediatic” foarte mare. Totodată, Valer Dorneanu a arătat că magistrații ”nu vor să greșească” și vor cere și reaudierea părților, adică a cuplului, a părinților și a instituțiilor statului.
Totuși, la ultima amânare a CCR, în seara dinaintea pronunțării, Coaliția pentru Familie, organizație care luptă pentru modificarea Constituției României, pentru a fi stipulat că o căsătorie se poate încheia între un bărbat și o femeie, a trimis un memoriu către CCR, în care a cerut respingerea cauzei: ”Ar fi lipsit de coerență juridică să se recunoască de statul român posibilitatea căsătoriilor monosexuale încheiate în străinătate, dar să statueze în același timp că încheierea căsătoriei poate fi doar între un bărbat și o femeie”.
”Atâta timp cât cuplurile de același sex se bucură în România de dreptul la viață privată și ocrotirea sa, devine prematură şi lipsită de interes orice discuţie sau referire la reglementarea distinctă a parteneriatelor civile sau altor drepturi ce ar privi recunoaşterea unei vieţi de familie cuplurilor monosexuale, fiindcă ar conduce, în final, la regelementarea căsătoriei între astfel de persoane”, a mai scris Coaliția în memoriu.
Și purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a reiterat că poziția BOR rămâne fermă: singura formă de căsătorie acceptată de religie este cea încheiată între un bărbat și o femeie.
Însă, contactat atunci de România Liberă, președintele CCR preciza că motivul amânării a fost unul ”de ansamblu”, respectiv ”examinarea aprofundată a întregii documentații depuse la dosar”.
Pe de altă parte, experții și activiștii consultați de România Liberă ne-au explicat că amânarea este o decizie bună, pentru că magistrații au mai mult timp de analiză. Atunci, șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, ne-a spus că, dacă va fi chemat în fața Curții, în acest dosar, va spune că statul român trebuie să legalizeze o formă de protecție și pentru cuplurile de același sex, în armonie cu jurisprudența Curții Europene pentru Drepturile Omului.
Bogdan Stanciu, reprezentant al Coaliției, ne-a declarat că speră ca inițiativa care prevede ca familia să fie definită prin căsătoria dintre soț și soție să fie preluată ca temă în campania electorală, iar referendumul să fie odată cu alegerile parlamentare… citește mai departe aici …
Directoarea APADOR-CH, Nicoleta Andreescu, ne-a explicat că, deși o decizie favorabilă a CCR nu ar însemna legiferarea parteneriatelor între persoanele de același sex în România, cuplurile gay căsătorite în străinătate ar putea beneficia astfel de drepturi și aici. Nicoleta Andreescu ne-a mai spus că, practic, motivul pentru care decizia este importantă pentru cei doi este că americanul, neavând cetățenie europeană, nu poate locui în România pe termen nedeterminat, având în vedere că statul român nu îl recunoaște ca soț al românului Adrian Coman.
Coman, către Cioloș: Am cerut protecția legii pentru familia mea
Avocata cuplului, Iustina Ionescu, ne-a declarat că, deși apreciază analiza atentă pe care Curtea dorește să o realizeze în cauză, cuplul așteaptă de aproape patru ani un răspuns din partea statului român pentru a locui în țară, ca familie.
Recent, Adrian Coman i-a scris premierului Dacian Cioloș, rugându-l să trimită un punct de vedere favorabil al Executivului, către Curtea Constituțională. Românul a atras atenția că nu a cerut drepturi speciale:
”Am cerut ca statul român să nu ne mai privească pe mine și pe soțul meu Clai ca pe doi străini, care nu au nicio legătură unul cu altul, din momentul în care trecem granița să venim acasă, la părinții noștri. Am cerut protecția legii pentru familia mea. Dumneavoastră ați semnat un punct de vedere al Guvernului în care considerați că o căsnicie ca a mea – stabilă, împlinită, bazată pe respect reciproc, responsabilitate și dragoste necondiționată – este „contrară valorilor sociale si morale ce configureaza ordinea publica si bunele moravuri.”
Reacțiile privind căsătoriile între persoanele de același sex, pe scena politică românească
În urmă cu o săptămână, președintele Klaus Iohannis a dat naștere unei noi polemici, după ce a îndemnat la toleranță când vine vorba despre căsătoriile între persoanele de același sex, spunând că România nu trebuie să meargă pe calea fanatismului religios: ”Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios și a solicitărilor ultimative, eu nu cred în ele și nu le sprijin, eu sunt adeptul toleranţei, încrederii și deschiderii către celălalt“. După ce Coaliția pentru Familie i-a cerut public să explice de ce i-a făcut pe cei trei milioane de români fanatici religioși și numeroase de mesaje de la internauți furioși, președintele a făcut un pas înapoi, spunând că inițiativa cetățenească este constituțională.
Mult mai evaziv a fost premierul Dacian Cioloș, care a declarat: ”Eu pledez pentru toleranţă cu respectarea ideii de familie. Avem o Constituţie, cred că familia e un element important, un nucleu al societăţii din România şi nu cred că ideea de familie în România ar trebui sistematic pusă în contradicţie cu ideea de toleranţă. Toleranţa se manifestă respectând alegerile pe care alţii le fac.
În replică, președintele PSD, Liviu Dragnea, a speculat momentul, declarându-se un fanatic religios: ”Eu sunt un om tradiţionalist. Dacă pentru asta pot fi considerat fanatic religios, sunt un fanatic religios. Sunt creştin-ortodox şi eu văd familia formată dintr-un bărbat şi o femeie şi, când vrea Dumnezeu, şi cu copii”.
Cea mai recentă poziție pe tema căsătoriilor între persoanele de același sex a venit de la ambsadorul american la București, Hans Klemm, care a declarat, miercuri, că ”acum câţiva ani, în SUA, Curtea Supremă a rezolvat cel puţin problema legală a căsătoriei între homosexuali, stabilind că este neconstituţional, ilegal, să negi căsătoriile civile cuplurilor de acelaşi sex. Prin urmare, ca american trebuie să susţin căsătoriile între homosexuali peste tot în lume”.
Citește și: Referendum pentru modificarea Constituţiei odată cu alegerile pentru Parlament? | OPINIE
Coaliţia pentru Familie face presiuni, în diferite moduri, pentru ca odată cu alegerile parlamentare din 11 decembrie să aibă loc şi un referendum de modificare a Constituţiei, modificarea articolului 42, astfel încât căsătoria să poată avea loc exclusiv între un bărbat şi o femeie.
În 2013, Adrian Coman și Clai Hamilton, căsătoriți în Belgia, au dat în judecată statul român, pentru că americanul nu se poate stabili definitiv în România în baza căsătoriei cu românul, întrucât țara noastră nu recunoaște căsătoriile între persoanele de același sex. Cele două articole atacate de cuplu sunt alineatele 2 și 4 din articolul 277 al Codului Civil, respectiv interzicerea sau echivalarea unor forme de conviețuire cu căsătoria, precum și dispoziții privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor străini.
Citește povestea cuplului gay aici: VIDEO. Cuplul gay româno-american care ar putea schimba legea în România. CCR trebuie să decidă dacă recunoaște căsătoria între doi bărbați
Adrian și Clai s-au cunoscut în vara anului 2002, la New York, și de atunci formează un cuplu. În 2010, cei doi s-au căsătorit, în Belgia, pe când Adrian lucra la Parlamentul European. „În 2010, când l-am cerut pe Clai în căsătorie, eram deja departe de el de peste un an. Cât am stat la distanță am înteles că e partenerul meu de viată, la bine și la greu. La acea vreme încă nu ne puteam căsători la New York și am realizat că, fiind rezident belgian, trăiam pentru prima dată într-un cadru juridic care recunoștea relația noastră, prin căsătorie. ” …. citește mai departe aici …