» Inca inainte de a depune juramantul de investitura, noul ministru de Interne a anuntat ca astazi ii convoaca pe sefii locali, de la presedinti de consilii judetene la primari, pentru a le expune prioritatile sale. Ceea ce doreste insa aspirantul la pozitia de secretar general al PSD este acumularea de puteri sporite de catre baronii locali, cei care l-au si sustinut pentru preluarea portofoliului Internelor, prin transfer de atributii de la nivel guvernamental. Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii, are alt proiect. Lierul PDL ar dori sporirea atributiilor pentru primari.
Ministrul administratiei si Internelor (MAI), Liviu Dragnea, a fost ieri investit dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat decretul de numire a sa in functie. Nici nu a intrat bine "in paine", ca Dragnea a si convocat pentru astazi la minister toate structurile din MAI (secretari de stat, sefii IPJ, prefecti), dar si presedintii consiliilor judetene si primarii de municipii. Pe aceasta cale, Dragnea transmite un semnal foarte clar: dorinta de a merge pe linia unui proiect al sau, promovat in PSD si sustinut de mai toti sefii de consilii judetene, membri ai Uniunii Nationale a Presedintiilor de Consilii Judetene si Municipiilor (UNPCJM), al carei presedinte este. Astfel, potrivit proiectului, mai toate institutiile descentralizate ar urma sa fie trecute in subordinea presedintelui consiliului judetean, ceea ce genereaza, evident, slabirea accentuata a puterii institutiei prefectului.
Preluarea atributiilor de la prefecti
Seful consiliului judetean ar putea deveni, potrivit proiectului Dragnea, un fel de presedinte de judet investit cu puteri executive, care sa dispuna de un buget propriu, independent de banii veniti de la Bucuresti. Acest document a fost scos pe "piata" pentru prima data in 2006. Pe atunci, Dragnea era presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, dar avea inca din acele zile calitatea de presedinte al UNPCJM. A primit sprijinul pentru aceasta initiativa de la toti reprezentantii autoritatilor locale, inclusiv pe cel al primarilor, indiferent de culoarea politica. Dar proiectul lui Dragnea a fost conturat si prezentat in PSD, dupa alegerile locale de anul trecut, dupa ce presedintii de consilii judetene au fost alesi uninominal. El le-a propus colegilor ca institutii deconcentrate aflate in subordinea prefectului, cum ar fi Directia de Finante Publice, Directia de Sanatate, de Cultura, de Urbanism, Cadastru, Situatiile de Urgenta, directiile de Tineret si Sport, sa fie trecute sub controlul consiliului judetean.
Venituri mai mari pentru sefii locali
Consecinta este aceea ca prefectura, reprezentanta Guvernului in teritoriu, ar ramane o institutie decorativa, care sa se ocupe doar de legalitatea actelor emise la nivel judetean. Documentul a fost promovat in PSD, avand sprijinul multor vatafi locali, cum ar fi Nicusor Constantinescu si Radu Mazare (Constanta), Marian Oprisan (Vrancea), Gheorghe Nichita (Iasi), Ion Calinoiu (Dolj), Ion Toma (Olt). De altfel, toti acesti lideri judeteni ai PSD sunt si cei care l-au sustinut pe Dragnea sa devina ministru al Administratiei si Internelor, la sugestia lui Marian Vanghelie, liderul filialei PSD Bucuresti.
Blaga vrea primari puternici, nu presedinti de CJ
In cadrul coalitiei PDL-PSD, proiectul lui Dragnea nu este insa singurul. Mai exista un proiect de lege privind descentralizarea, promovat de PDL si elaborat de Vasile Blaga, actualul ministru al Dezvoltarii Regionale. Proiectul a fost intocmit de Blaga in 2006, cand era ministru de Interne in Guvernul Tariceanu I, dar a ramas prin sertare, in urma destramarii Aliantei D.A. Descentralizarea in viziunea PDL este diferita de cea propusa de PSD, ceea ce ar insemna aparitia unui nou nucleu al disputelor in cadrul Guvernului Boc. In viziunea proiectului lui Vasile Blaga, institutiile descentralizate, cum ar fi sanatatea, cultura sau educatia, dar si politia, in special ordinea publica si circulatia, ar trebui sa fie trecute in subordinea primariei, nu a presedintelui de consiliu judetean. Blaga intentiona sa elaboreze o lege privind organizarea si functionarea politiei locale.
Descentralizarea, in viziunea lui Blaga, mai cuprinde si prevederi potrivit carora la primarie trebuie transferate si fondurile din bugetul colectat la nivel local. Acestia sunt banii necesari pentru sustinerea institutiilor descentralizate pe care ar urma sa-i foloseasca primarii in plan local si sa nu-i mai trimita la Bucuresti. Pe aceasta cale, Vasile Blaga sustinea, in 2006, o restructurare masiva a institutiilor statului, prin desfiintarea a numeroase posturi din ministere, care ar fi insemnat birocratizarea excesiva a puterii centrale. PDL nu a renuntat la acest proiect, Blaga insistand ca proiectul sau sa fie promovat in cadrul aliantei cu PSD.
Ioan Oltean, deputat PDL, va solicita in cadrul actualei puteri promovarea proiectului lui Blaga. "Scopul descentralizarii este ca orice serviciu sa fie cat mai aproape de cetatean, ceea ce inseamna primaria si consiliul local", a afirmat Oltean. Oltean a precizat ca aceasta descentralizare se poate realiza la nivelul fiecarui minister, care poate transfera autoritatea in materie catre autoritatea locala. Liberalul Ludovic Orban nu este surprins de initiativa lui Dragnea de a incerca sa concentreze intreaga putere locala in mana presedintilor de CJ, intrucat noul ministru al MAI este obisnuit sa gandeasca precum un baron PSD.
» Mustrare prezidentiala
Noul ministru al Administratiei si Internelor, Liviu Dragnea, a depus la Palatul Cotroceni juramantul de investire. seful statului a facut un apel la ambele partide ale coalitiei ca problemele interne sa nu fie transferate catre Guvern. "Protocolul semnat intre PDL si PSD nu imi este opozabil", a spus presedintele, atragand atentia ca nu va mai da curs nici unei actiuni care ar avea ca rezultat afectarea Executivului din motive interne. "Este prima si ultima data cand fac acest lucru", a spus Basescu, subliniind ca a transmis acest mesaj cu prietenie. Intr-un mesaj tintit catre noul ministru Dragnea, presedintele Basescu a vorbit despre necesitatea unui proces rapid de descentralizare si crestere a autonomiei locale. seful statului a subliniat ca prognoza CE privind deficitul bugetar e corecta.
PROIECTE
Liviu Dragnea este cel care a reusit, ajutat fiind si de Viorel Hrebenciuc, sa impuna, in cadrul Comisiei de vot uninominal, ca presedintii de consilii judetene sa fie alesi uninominal. Tot Dragnea a fost cel care a propus, si a obtinut, ca acesti sefi de consilii sa fie alesi intr-un singur tur de scrutin. Dupa ce au "cules" reprezentativitatea necesara in urma alegerilor din iunie 2008, presedintii de consilii judetene (multi dintre ei castigand chiar si cu 30-40%) au devenit mult mai vocali, cerand drepturi marite. In acest context, Liviu Dragnea (ales la Teleorman), porta-vocea sefilor judeteni, a mers la PSD si a insistat puternic pentru propriul proiect de descentralizare. Tot pe linia concentrarii puterii in mana presedintelui consiliului judetean, Liviu Dragnea a impus in PSD, dar si in cadrul aliantei cu PDL, ca prefectul sa fie de aceeasi culoare politica cu seful consiliului judetean.
Iar pentru ca puterea absoluta sa ramana in mana acestor lideri locali ai PSD, in cadrul coalitiei PDL-PSD s-a decis ca sefii de organizatii sa fie cei care sa desemneze prefectul. Asa s-a ajuns la situatia in care presedintele organizatiei de partid, care in multe cazuri este si presedintele consiliului judetean, sa controleze prin oamenii lui inclusiv institutiile descentralizate (finante, sanatate, invatamant, urbanism, cadastru). Cel putin la nivel practic, visul lui Dragnea si al sustinatorilor sai a fost infaptuit.