14.1 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSportDeputatii au marit salariile cadrelor didactice cu 23%

Deputatii au marit salariile cadrelor didactice cu 23%

Deputatii au adoptat, astazi, cu 214 voturi 'pentru', 1 vot 'impotriva' si 1 abtinere, proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei care prevede cresteri salariale cu 23% in medie a salariilor de baza ale cadrelor didactice, informeaza Rompres.

In conformitate cu parametrii stabiliti prin Memorandumul aprobat in sedinta de Guvern din 17 ianuarie, in 2007, personalul din invatamant beneficiaza de o crestere cu 23% a salariilor de baza.

Proiectul legislativ a generat multe dezbateri, mai ales ca deputatii Partidului National Liberal (PNL) au propus retrimiterea la Comisia pentru munca pentru imbunatatirea proiectului. Deputatul PNL Gheorghe Gabor a propus retrimiterea la Comisie pentru a se finaliza discutiile cu sindicatele din invatamantul preuniversitar in vederea imbunatatirii proiectului legislativ. Propunerea a picat insa la vot; 38 deputati au fost 'pentru', 72 'impotriva' si 2 s-au abtinut.

Deputatul PSD Anghel Stanciu a afirmat ca nu este de acord cu retrimiterea proiectului la Comisie pentru ca Ordonanta "s-a nascut prin dorinta tuturor si prin acceptul Guvernului, care a fost de acord ca cele 4.000 de miliarde lei vechi sa fie transferate dintr-un alt capitol in capitolul salarizare". La randul sau, deputatul PSD Petru Andea s-a declarat surprins de dorinta liberalilor ca proiectul sa fie retrimis la Comisie: "Din informatiile noastre, negocierile cu sindicatele au fost incheiate, iar faptul ca la Comisie s-au propus cateva majorari pentru conferentiarii universitari si pentru profesorii gradul I nu consider ca poate sa constituie obiectul unei obiectii din partea sindicatelor". Andea a adaugat ca i se pare corecta propunerea Comisiei ca la conferentiari si la profesorii de gradul I sa se acorde o majorare salariala.

Deputatul PC Petru Calian a spus ca solicitarea de retrimitere la Comisie nu este justificata pentru ca vizeaza aprobarea ordonantei guvernului care deja a inceput sa produca efecte.

Presedintele Comisiei pentru munca, deputatul PD Gheorghe Barbu, a explicat de la tribuna ce prevede proiectul legislativ in forma adoptata prin Raportul comun al Comisiilor pentru munca si pentru invatamant: "Proiectul prevede o majorare salariala de 23% a salariilor profesorilor de toate categoriile. Comisiile au aprobat majorari cu 5% in plus la profesorii universitari, 15% in plus la conferentiari, lectori, asistenti si preparatori si 10% in plus, fata de acest 23% mediu, la profesorii de gradul I", a enumerat Barbu.

Deputatul UDMR Asztalos Ferenc a precizat ca in ce priveste beneficiarii amendamentelor, de o crestere salariala de 15% fata de cele 23% initial beneficiaza toti profesorii din invatamantul universitar, incepand cu conferentiari si terminand cu asistentii.
"Ma deranjeaza o oarecare discriminare fata de profesorii din invatamantul preuniversitar fiindca se face o crestere suplimentara de 10% doar pentru profesorii cu gradul I si nu se face referire la profesorii cu gradul II si cei care sunt incepatori in sistem", a mai spus Ferenc.

Deputatul PD Cristian Radulescu a criticat, in schimb, absenta ministrului Educatiei, deputatul PNL Crsitian Adomnitei, de la dezbaterea proiectului si a precizat ca democratii nu sunt de acord cu retrimiterea la Comisie: "Infloresc o multime de initiative legislative in ultima perioada care se refera la cresterea punctului de pensie, la cresteri salarile. Se initiaza aceste cresteri, ajung in Comisii si sunt sustinute, se vantura pe la nasul unor categorii cum ar fi pensionarii, iluzia unor cresteri de venituri, dupa care se ajunge in plen si in mod sistematic, ori nu avem ministrii respectivi care sa ne spuna daca Guvernul poate sustine asemenea cresteri, ori reprezentantii partidelor respective trimit initiativa respectiva inapoi la Comisie ca sa mai treaca timpul si eventual sa se termine sesiunea parlamentara", a acuzat Radulescu.

Deputatul PRM Adrian Moisoiu a sustinut ca cel mai important este sa se majoreze salariile la modul global.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Ediție Tezaur cu dobânzi neimpozabile de până la 7%

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Titlurile pot fi achiziţionate de la Trezoreria Statului, între...

Alexandru Dobre vine la Rapid! „O provocare”

Alexandru Dobre a ajuns la Rapid București, iar Marius Șumudică este gata să-l antreneze pe puști. Alexandru Dobre a semnat cu Rapid București Născut în București,...

Peștera din comuna lui Brâncuși unde s-au găsit vestigii unice în lume. Arheologul care a făcut descoperirile, „Cetățean de Onoare“

Peștera Cioarei din satul Boroșteni, comuna Peștișani, din Gorj, acolo unde s-a născut sculptorul Constantin Brâncuși, este considerată cea mai valoroasă din România din...
Ultima oră
Pe aceeași temă