5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSportDan Voiculescu: Mita de la Cluj demonstrează amploarea fenomenului infracţional în regimul...

Dan Voiculescu: Mita de la Cluj demonstrează amploarea fenomenului infracţional în regimul Băsescu

Conservatorul Dan Voiculescu îi cere public premierului Emil Boc să explice informaţiile despre traseul mitei dintre Guvern şi primăria Cluj, menţionate în motivarea Curţii de Apel Cluj, în dosarul lui Sorin Apostu, reţinut pentru acuzaţii de corupţie.

Fondatorul PC susţine într-un comunicat de presă remis romanialibera.ro, că „episodul mitei de la Cluj, care conduce direct către Guvern, demonstrează amploarea fenomenului infracţional în regimul Băsescu”.

„Instituţiile fundamentale ale statului român sunt parazitate de corupţie. Se impune o reacţie imediată din partea premierului Emil Boc şi a procurorului şef al DNA. Pentru a salva economia şi a reface încrederea în stat, sunt necesare atât pedepse duble pentru infracţiunile comise de funcţionarii publici, exact aşa cum prevede proiectul civic de revizuire a Constituţiei, cât şi demararea unei ample acţiuni de cercetare penală a actelor de corupţie la cel mai înalt nivel. Dacă nu au conştiinţă, hoţii care ne guvernează trebuie să ştie de frică justiţiei. România nu se va salva de corupţie decât prin pedepse extrem de severe”, consideră Voiculescu.

Potrivit DNA, primarul Clujului, Sorin Apostu a primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale. În acest dosar sunt învinuiţi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România), şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).

Potrivit anchetatorilor, Stoiase folosea de buna sa relaţie cu primarul clujean, Sorin Apostu, pentru a rezolva mici probleme – autorizaţii sau acte diverse – pentru cunoscuţi sau oameni apropiaţi ai săi. Stoia i-a promis unui apropiat că va interveni pe lângă oameni din aturajul Guvernului României pentru a facilita câştigarea unui contract pentru construcţia de drumuri. Stoia a cerut un procent de 10% din totalul sumei alocate de Guvern pentru lucrările contractate.

Premierul Emil Boc a negat însă, printr-un comunicat, că i-ar cunoaşte pe afaceriştii implicaţi în dosar.

„Premierul respinge orice alăturare a numelui său cu acepti doi oameni de afaceri care apar în interceptări, cu care nu a avut şi nu are niciun fel de legătură. Premierul nu poate fi făcut responsabil pentru ceea ce spun aceşti oameni la telefon. Am considerat că se impune să fac aceste precizari pentru că, deşi numele primului-ministru nu apare în motivare, există o tentaţie din partea celor implicaţi în dezbateri să cadă pradă speculaţiilor şi scenariilor conspiraţioniste, iar acest lucru s-a dovedit în dezbaterile publice din ultimele zile referitoare la cazul Apostu. Răspund în faţa legii cei care au greşit şi nu este normal ca numele unui om care nu are nicio legătura cu un presupus caz de corupţie să fie asociat cu acest tip de dezbatere”, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

 

 

Cele mai citite

Ucraina va primi 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială

Ucraina va primi un pachet de ajutor de 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială, destinate scopurilor sociale și umanitare, potrivit premierului Denis...

România și Bulgaria, mai aproape de aderarea completă la Schengen: Anunț oficial al Ursulei von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri un pas important pentru România și Bulgaria în drumul lor spre aderarea completă la...

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...
Ultima oră
Pe aceeași temă