13.1 C
București
marți, 17 decembrie 2024
AcasăSportMinisterul Dezvoltării, pușculița baronilor PSD: Cum a decis Shhaideh împărțirea celor 30...

Ministerul Dezvoltării, pușculița baronilor PSD: Cum a decis Shhaideh împărțirea celor 30 de miliarde de lei din PNDL 2

Județele controlate de oamenii lui Liviu Dragnea au primit cei mai mulți bani de la Ministerul Dezvoltării în 2017. Alocările pe următorii patru ani zile sunt ușor diferite, fiind favorizate alte zone. În ambele topuri, Teleormanul, fieful lui Liviu Dragnea, este pe un loc fruntaș.

Ministerul Dezvoltării Regionale, condus de Sevil Shhaideh, a plătit aproape 602 de milioane de lei în teritoriu, între ianuarie și iunie 2017, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală 2 (PNDL2). Prin acest program urmează să fie plătiți în total 30 de miliarde de lei în perioada 2017-2020.

O comparație între cele două statistici scoate la iveală o serie de detalii interesante.

În 2017, cea mai mare sumă, de 47,3 milioane de lei a mers către Județul Olt, controlat de baronul Paul Stănescu. Acesta este vicepreședinte PSD, fiind unul din oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea.



Fieful liderului PSD, Teleorman, a primit 43,2 milioane de lei. Adrian Gâdea, care a condus Consiliul Județean după retragerea lui Liviu Dragnea este, în prezent, secretar de stat chiar la Ministerul Dezvoltării. Acesta este urmărit penal în afacerea ”Belina”. În prezent, CJ Telorman este condus de Ionel Dănuț Cristescu, un alt apropiat al șefului social democrat. Banii pentru stadionul din Alexandria, 55 de milioane de lei, au fost alocați prin alt program, desfășurat prin Compania Națională de Investiții.

Podiumul este completat de Giurgiu, județul controlat de președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, către care au fost dirijate 30,8 milioane de lei. Recent, acesta s-a distanțat de Dragnea, afirmând că nu este de acord cu instalarea lui Mihai Tudose ca premier. Însă, statistica ministerului vizează alocările între ianuarie și iunie, când relațiile dintre Dragnea și Bădălău au funcționat ca unse. Județul Buzău a obținut, în aceeași perioadă, 27,9 milioane de lei. Buzăul este fieful lui Marcel Ciolacu, numit recent, vicepremier fără portofoliu în Guvernul Mihai Tudose.

Suceava, pe primul loc până în 2020

De menționat că, odată cu instalarea Guvernului Mihai Tudose, prioritățile par să se fi schimbat. Până la un punct. Astfel, PNDL 2 este un program eșalonat pe patru ani de zile, pentru care s-au alocat 30 de miliarde de lei. Potrivit listei obiectivelor aprobate pentru 2017-2020, făcută publică miercuri de Ministerul Dezvoltării, județul Suceava ar urma să primească suma cea mai consistentă – 928,5 milioane lei. Consiliul Județean Suceava este condus de Gheorghe Flutur (PNL), însă aici sunt necesare câteva nuanțe. CJ primește în mod direct doar 190 de milioane de lei pentru modernizarea unor drumuri, în timp ce grosul sumelor se duc către zona rurală, unde sunt mulți primari PSD.

Județul Caraș-Severin urmează să primească 883 de milioane de lei. Președintele CJ este Silviu Hurzudeu (PSD). Organizația județeană a PSD a făcut un joc interesant la moțiunea de cenzură. Sorin Grindeanu miza pe sprijinul acestei filiale, însă social-democrații din județ nu au luat o decizie, pe motiv că președintele Ion Mocioalcă era plecat în străinătate. Pasivitatea pare să îl fi avantajat pe Liviu Dragnea. Județul Vaslui, condus de Dumitru Buzatu (PSD), ar urma să primească 882 de milioane de lei.

Chiar dacă alte județe au suferit suișuri și coborâșuri ( de pildă Giurgiu a coborât la jumătatea clasamentului) din topul pe următorii patru ani nu putea lipsi județul Telorman, care va primi 875,5 milioane de lei.

Alocări în funcție de negocieri. Cine sunt codașii

Și lista județelor care au primit cei mai puțini bani este semnificativă. Ilfovul, condus de Marian Petrache (PNL) a primit, în 2017, doar 2,2 milioane de lei.

Covasna a obținut 2,3 milioane lei, iar Harghita 3,2  milioane. Interesant este, însă, că grosul banilor au fost alocați în luna iunie – 2,29 de milioane către Covasna și două milioane către Harghita. Practic, alocările s-au suprapus cu negocierile dintre PSD și UDMR. Parlamentarii UDMR nu au votat moțiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu, dar au pus umărul la instalarea Guvernului Tudose.

În ceea ce privește alocările pentru perioada 2017-2020, Ilfovul va primi doar 374,6 milioane de lei. Consiliul Județean va primi direct 96 de milioane de lei pentru moderinzarea unor drumuri. 40 de milioane de lei vor merge către Voluntari, oraș condus de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea. Topul codașelor este completat de Covasna – 392 de milioane de lei, Harghita – 507 milioane și Sibiu (de unde provine președintele Klaus Iohannis) – 557 de milioane de lei.

Shhaideh: Primul venit, primul servit

Ministrul Dezvoltării, Sevil Shhaideh, neagă că ar fi alocat banii din PNDL pe criterii politice, subliniind că autorităţile locale au primit sumele după principiul „primul venit, primul servit”. „În acest moment, PNDL are un buget alocat ca şi formă de uzanţă cash-ul bugetar de două miliarde de lei. Din acest cash bugetar se decontează toate facturile care sunt transmise către minister. Deci, nu există în procedeul de decontare decât principiul «primul venit, primul servit»”, a declarat ministrul Dezvoltării.

PNDL 2 a fost înființat la începutul acestui an de către Guvernul Grindeanu, printr-o ordonanță de urgență, fiind vorba de alocarea a 30 de miliarde de lei pentru 9.500 de obiective de investiţii, dintre care 2.500 de creşe şi grădiniţe, 2.000 de şcoli şi 5.000 alte obiective. Pe hârtie, o intenție pozitivă. Dar un raport anterior al Curții de Conturi avertiza că banii pentru PNDL 1 au fost cheltuiți discreționar, fără un control eficient. PNDL 1 s-a desfășurat între 2013 și 2014, când Liviu Dragnea a fost ministru al Dezvoltării.

Alocări la foc automat

”România liberă” a dezvăluit, recent, că pe data de 15 iunie, Sevil Shhaideh a semnat câteva zeci de referate privind deblocarea unor fonduri din programul PNDL 2. Acestea au primit undă verde între orele 17.01 și 17.39, ministrul rămânând după program, chiar într-o zi în care își dăduse demisia. Cele mai interesante alocări au vizat județele fidele lui Liviu Dragnea sau cele ai căror lideri erau în cumpănă înaintea moțiunii de cenzură.



Topul plăților în 2017

  • Olt- 47.321.241
  • Teleorman – 43.287.809
  • Giurgiu- 30.828.040
  • Buzău – 27.974.014
  • Bihor – 26.099.843

Topul alocărilor 2017-2020

  • Suceava – 928.525.098
  • Caraș-Severin – 883.095.842
  • Vaslui – 882.070.167
  • Teleorman – 875.598.859
  • Mehedinți – 848. 938. 920

*Notă: Sumele sunt exprimate în lei

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Lacrimi și aplauze pentru Mircea Diaconu. Va fi înmormântat cu onoruri militare

Mircea Diaconu a murit cu doar câteva zile, înainte de a împlini 75 de ani Sute de oameni au venit la Teatrul Nottara din București,...

Vremea de Crăciun. Ce spun meteorologii

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea de Crăciun va fi caracterizată de variații termice semnificative, cu o încălzire temporară în prima parte a...

Românii dau click pe viitor: aproape 73% dintre utilizatori au cumpărat online în 2024

În mediul rural, ponderea cumpărăturilor online a crescut cu aproximativ 6%, față de anul trecut Comerțul electronic din România își consolidează poziția, conform datelor publicate...
Ultima oră
Pe aceeași temă