17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportCum încurajează Parlamentul votul la două mâini

Cum încurajează Parlamentul votul la două mâini

În ultimii patru ani, în comisiile de disciplină ale Parlamentului României s-au dezbătut doar două cazuri de parlamentari care au votat şi pentru absenţi. Cei doi au scăpat nesancţionaţi.

 
Comisia a hotărât să respingă propunerea de aplicare a sanc-ţionării domnilor Ciprian Florin Luca (PSD) şi Vasile Berci (PNL) cu interzicerea participării la lucrările Camerei timp de o zi”, concluzionează raportul de pe 21 iunie al Comisiei juridice de Disciplină şi Imunităţi din Camera Deputaţilor, care a dezbătut cazul celor doi parlamentari filmaţi în luna martie a acestui an în timp ce votau şi în locul altor colegi.

Regulamentul Camerei prevede o pedeapsă maximă de suspendare de la lucrări timp de 15 zile, dar recomandarea a fost pentru o singură zi pe motiv că cei doi se aflau la prima abatere. Chiar şi aşa, membrii comisiei au găsit de cuviinţă că deputaţii care au votat la două mâini nu merită nici măcar această sanc-ţiune minimă, şi au votat, cu majoritate de voturi (opt împotrivă, şase pentru şi şapte abţineri), ca recomandarea să nu se aplice.

Patru ani, o singură sesizare

Aceasta este singura sesizare care a ajuns la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în ultimii patru ani, deşi abaterile de acest gen au fost surprinse deseori în rândul deputaţilor. Asta deşi regulamentul Camerei e foarte clar: „Dispozitivul care permite deputatului accesul la mijloacele electronice de vot este personal. Utilizarea acestuia de către un alt deputat este interzisă”.

Cu toate acestea, nu mai târziu de acum două săptămâni, pe 22 iunie, deputaţii PDL Marius Dugulescu şi Dan Liga  au fost filmaţi în timp ce votau o lege şi în locul altor colegi. Şi Victor Ponta (PSD) apare că ar fi votat legea respectivă la ora 13.56, deşi la ora 14.00 era prezent la o întrunire la Cotroceni. Derapajul celor trei nu a fost luat în discuţie de Comisia juridică şi disciplină.

„Până acum, nu am primit nici o sesizare. Potrivit procedurii, Comisia juridică primeşte o sesizare de la Biroul Permanent, care trebuie, la rândul său, sesizat de un grup de parlamentari. Se pot primi sesizări şi din afara Parlamentului, dinspre societatea civilă, de exemplu. Sesiza-rea în cazul lui Vasile Berci şi al lui Ciprian Florin a venit de la Institutul pentru Politici Publi-ce. Cum nu s-a întrunit numărul de voturi necesar aplicării sanc-ţiunii, decizia a fost să transmitem către Biroul Permanent recomandarea de a aplica un avertisment celor doi colegi”, a declarat pentru RL secretarul Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Gabriel Andronache. Lucurile nu stau altfel nici în Senat, având în vedere că aici nu s-a discutat nici un caz de acest fel în ultimii patru ani, potrivit preşedintelui Comisiei juridice a camerei superioare, Toni Greblă.

Franţa şi SUA ar putea fi luate ca modele

Aşa cum a arătat România liberă săptămâna trecută, cazuri de acest gen sunt de neconceput în parlamente precum cele din Franţa, Germania, SUA sau Marea Britanie. De exemplu, în Franţa nu a existat niciodată un astfel de caz şi sancţiunile sunt mult mai drastice. „Votul unui membru al Parlamentului trebuie dat în persoană. Incidente de genul pe care le descrieţi nu s-au întâmplat niciodată în Parlamentul Francez”, a declarat pentru România liberă şefa Diviziei de presă a Parlamentului Francez, Ines Baude.

Potrivit oficialului de la Paris, sancţiunile pentru parlamentarii care ar încălca regula „votul este personal” sunt următoarele: „Parlamentarul pierde un sfert din indemnizaţia pe o lună. Dacă repetă greşeala în aceeaşi sesiune parlamentară, pierde indemnizaţia timp de şase luni”. Şi parlamentarii din SUA ar fi surprinşi dacă un coleg ar îndrăzni să voteze pentru un absent, având în vedere că singurul caz de acest gen s-a întâmplat aici în urmă cu 32 de ani. În schimb, o ţară în care parlamentarii nu se sfiesc să voteze şi pentru colegii lor absenţi este Bulgaria, unde astfel de cazuri apar cu o frecvenţă similară celei din România.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă