1.8 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSportCrin Antonescu a confundat putin puterile in stat

Crin Antonescu a confundat putin puterile in stat

Presedintele PNL, Crin Antonescu, i-a solicitat ieri sefului CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la procedura de investire a Guvernului. Traian Basescu a folosit refuzul CSM ca sa-l acuze pe liderul PNL ca a incurcat institutiile.

Seful Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andries, nu va da curs solicitarii lui Crin Antonescu, motivand ca nu apreciaza ca exista un conflict juridic intre puterea judecatoreasca si celelalte autoritati ale statului. "Justitia trebuie delimitata de campaniile electorale, datorita rolului pe care il are – de asigurare a echilibrului intre puteri, a legalitatii si impartialitatii in realizarea justitiei", spune seful CSM. Acesta afirma ca orice alta interpretare a legii echivaleaza cu o imixtiune, de neacceptat intr-un spatiu al legalitatii.
Potrivit Constitutiei, Curtea Constitutionala "solutioneaza conflictele juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice la cererea presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a primului-ministru sau a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii".  Este limpede ca CSM a interpretat articolul in sensul ca fiecare putere in stat, executiva, legislativa sau judecatoreasca, solicita arbitrajul judecatorilor de la Curtea Constitutionala numai atunci cand este ea insasi parte din conflictul institutional respectiv. Or, magistratii, adica CSM, nu au nimic de-a face cu disputa dintre presedintie si Parlament asupra investirii Guvernului.

 

Cel care ar fi trebuit sa trimita sesizarea la Curtea Constitutionala ar fi trebuit sa fie presedintele Senatului, Mircea Geoana. Dar Crin Antonescu a preferat sa nu-l asocieze pe Mircea Geoana acestui demers; de altfel, PSD s-a aratat tot timpul reticent cu transarea problemei "cine da premierul: presedintele sau Parlamentul" sa ajunga la Curtea Constitutionala. In acest context, Traian Basescu a spus ca  demersul lui Crin Antonescu a izvorat dintr-o logica electorala. "CSM nu este institutia la care sa se faca sesizari legate de constitutionalitate. Vrea sa fie presedintele Romaniei, dar are o problema de cunoastere a institutiilor. CSM nu judeca, nu poate da verdicte", a declarat Traian Basescu. El a adaugat ca PNL, PSD si chiar UDMR "ar putea sa darame criza, decat sa tot darame guverne".

 

La randul ei, Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a dezaprobat demersul lui Antonescu. "Domnul Antonescu ar trebui sa aleaga calea constitutionala, legala, de a-si mobiliza oamenii in Parlament si, in primul rand, sa participe la audierile noilor ministri si la vot, si astfel criza politica s-ar rezolva", a comentat Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor. Nici partenerii de majoritate parlamentara de 65% nu au fost de acord cu implicarea CSM in povestea instalarii Guvernului.

"Domnul Antonescu, in calitatea sa de candidat la presedintie, de om care isi doreste sa fie presedinte al tarii, ar trebui sa stie ca CSM este a treia putere in stat, iar a treia putere nu se implica in conflictele dintre celelalte doua, dintre Parlament si Executiv (…). Antonescu face o greseala in momentul in care, in aceasta batalie legitima a Parlamentului impotriva sefului statului, vrea sa atraga si a treia putere. Important este sa castigam noi aceasta batalie, ca Legislativ. Cred ca s-a adresat gresit cu scrisoarea respectiva", a declarat Victor Ponta, purtatorul de cuvant al campaniei electorale a PSD.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă