Eurodeputatul PSD Corina Creţu spune că miniştrii Traian Igaş, Cătălin Predoiu şi Teodor Baconschi trebuie să dea socoteală pentru eşecul aderării la Schengen, relatează NewsIn.
„Opoziţia categorică a Olandei faţă de aderarea, fie şi parţială, a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen spulberă orice speranţă pentru o decizie favorabilă a Consiliului European pentru Justiţie şi Afaceri Interne, care se va reuni la 22 septembrie. Dar şi mai gravă decât această ostilitate exagerata este neputinţa miniştrilor abilităţi de la Bucureşti de a acţiona eficient şi coerent pentru promovarea drepturilor propriilor cetăţeni. (…) Cred că, după Sebastian Lazaroiu, ar fi cazul ca miniştrii Internelor, Justiţiei şi Afacerilor Externe să dea socoteală pentru eşecurile în serie de a răspunde cerinţelor, temerilor şi adversităţilor occidentale”, afirmă Creţu, într-un comunicat.
„De fapt, lista eşecurilor acestei guvernări e atât de lungă, încât întregul cabinet ar trebui lăsat la vatra. Nu ca un soldat care şi-a făcut datoria, ci ca un inapt înrolat din greşeală. Sunt prea costisitoare astfel de erori, încât să ne mai putem permite să fim îngăduitori”, mai susţine social-democrata.
Guvernul olandez a decis vineri să blocheze pentru moment aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, relatează RFI.
În perspectiva deciziei ce ar urma să fie luată la Bruxelles în 22 septembrie cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, consideră că cele două ţări nu vor putea păzi frontierele externe ale UE.
La 22 septembrie, miniştrii de interne ai UE urmează să discute extinderea spaţiului Schengen. Pentru o decizie pozitivă, e nevoie însă de unanimitate. În absenţa ei, decizia extinderii va fi amânată.
Surse diplomatice au declarat pentru RFI că Olanda nu este singura care se opune, Finlanda urmând să facă acelaşi lucru la reuniunea de săptămâna viitoare.
România şi Bulgaria sperau ca la reuniunea din 22 septembrie să fie luată o decizie privind o aderare în două etape: prima etapă, în acest an, cu intrarea în Schengen a frontierelor aeriene şi maritime; a doua, anul viitor, cu frontierele terestre.