21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSport"Cooperativa liderilor" si "Razboiul locotenentilor"

„Cooperativa liderilor” si „Razboiul locotenentilor”

» Din Colegiul 1 Senat face parte municipiul Tecuci, cu o populatie de aproximativ 40.000 de locuitori si 26 de comune din nord-vestul judetului. Noul senator va trebui sa rezolve problemele cu care se confrunta o populatie de 199.256 locuitori.

La Galati, probabil ca alegerile din 30 noiembrie nu vor aduce schimbari in ierarhiile politicii locale. Cei care au condus pana acum o vor face si in continuare, pentru ca au stiut sa adopte "planul perfect" pentru acest scrutin. Surse din toate cele 3 organizatii ne-au declarat ca exista o intelegere intre presedinti, respectiv Dan Nica (PSD), Victor Dobre (PNL) si Mircea Toader (PD-L), prin care acestia au convenit sa nu se concureze direct unul pe altul, sa isi "livreze" unul altuia contracandidati fara sanse, iar primarii din comune sa sustina pe "cine trebuie". Paul Pacuraru, candidatul PNL in Colegiul 1 Senat, nu a fost parte la intelegere, dar va beneficia de ea. Lui Pacuraru, PSD i se "opune" prin Laurentiu Chirvasuta, ajuns pe "YouTube" pentru lehamitea cu care si-a lansat candidatura, iar PD-L prin deputatul Constantin Petrea, care nu isi mai doreste alt mandat.

 

In Colegiul 1 CD,  in fata abilului Victor Dobre, PSD l-a sacrificat pe Iorgu Dascalu, un ilustru anonim, iar PD-L pe necunoscutul Petrisor Potec. In Colegiul 2 CD, experimentatul Mircea Toader de la PD-L, va concura cu Daniel Butunoiu, in curs de afirmare la PSD, si liderul PNL, Tecuci Viorel Cristovici, care nu s-a remarcat prin nimic nici in calitate de consilier judetean. PSD si-a ales estul judetului, o zona saraca, in care mesajul de populist merge "uns". In Colegiul 2 Senat, compus din orasele "rurale" Tg. Bujor si Beresti si 34 de comune, pentru PSD candideaza fostul sef al Directiei Agricole Gh. Saghian, cunoscut de sateni si sefii de asociatii agricole. Colegiul 2 Senat este format din Colegiul 5 CD, in care candideaza liderul PSD Galati, vicepresedintele PSD, Dan Nica, si Colegiul 4 CD, in care candideaza senatorul PSD Viorel Stefan, presedinte al Comisiei de Buget-Finante din Senat.

 

Vulcanicului mesaj de stanga al lui Saghian de la PSD, PNL i se va opune prin cel moderat al dr, Sorin Ungurianu, seful ASP Galati, iar PD-L prin deputatul Petru Lificiu, fostul ministru PDSR al Mediului, intrat de mult intr-un con de umbra. Abililor Dan Nica si Viorel Stefan, PNL si PD-L le-au "livrat" contracandidati confortabili. Competitia electorala este ceva mai intensa in cele doua colegii de senat si patru pentru camera din municipiul Galati, unde lupta se da intre "locotenenti", adica lideri din esaloanele 2 si 3: medici, avocati, profesori universitari. Nu politicieni de profesie.

 

Criza mondiala nu afecteaza demagogia politicienilor
Alegerile din 30 noiembrie vor avea loc la Galati sub semnul unei mari incertitudini, pentru ca multi dintre galateni resimt deja efectele crizei economice, in timp ce politicienii locali sunt indiferenti la aceste probleme, fiind mai preocupati de derularea campaniei electorale pe vechile teme populiste, asfaltari, locuri de joaca, locuinte ANL. In ultimele saptamani, aproape 1.000 de galateni si-au pierdut locurile de munca in disponibilizarile colective la care au fost obligate conducerile mai multor societati comerciale, iar conform estimarilor AJOFM Galati, in urmatoarele luni isi vor pierde locurile de munca alti 4.000-6.000 de galateni. Criza afecteaza principala societate comerciala din oras, combinatul siderurgic ArcelorMittal, unde administratia a fost nevoita sa reduca productia, pentru ca piata mondiala a laminatelor este in cadere libera.

 

A fost inchis Furnalul 5, iar in alte sectii productia a fost dimensionata la cererea pietei. Deocamdata, nu vor fi disponibilizati siderurgisti, cei din sectiile in care activitatea a fost oprita temporar, fiind repartizati sa lucreze la alte sectii. Miercuri, presedintele Traian Basescu a vizitat combinatul si a obtinut de la administratia ArcelorMittal garantii ca cel putin pana la primavara nu vor fi efectuate disponibilizari, in baza unui plan de masuri pe care administratia il va prezenta astazi la Cotroceni. Cealalta societate importanta, santierul Naval "Damen", are comenzi pana in anul 2011, dar in contextul crizei actuale, este afectat de cursul leu-euro. Alta problema a santierului este lipsa personalului specializat, dupa ce in ultimii doi ani, aproximativ 2.000 de navalisti au plecat sa lucreze la santiere din Germania sau SUA.

 

Problema este complicata si de faptul ca, din cauza dublarii pretului tablei navale si a concurentei santierelor din Asia, santierul galatean trebuie sa treaca de la constructia de nave de transport la cea de nave militare, mai bine platite pentru gradul de complexitate, iar pentru asta e necesara mana de lucru foarte bine calificata. Problemele nu sunt numai la Galati. si cei din sate ar fi vrut sa afle in aceasta campanie electorala raspunsuri la dilemele lor. Desi judetul Galati este un important bazin cerealier, agricultura a fost lasata de izbeliste, iar sistemul de irigatii distrus. Banca Mondiala a alocat in 2007 fondurile pentru studiul de fezabilitate pentru reabilitarea Barajului Suhurlui, o investitie de 1,5 miliarde $, care asigura irigarea a 60.000 ha, dar a fost distrusa dupa 90.

 

La Galati, nici astazi nu stie nimeni nimic de ajutorul Bancii Mondiale, subiectul nu intereseaza pe nici unul dintre politicienii aflati in campanie electorala, in timp ce satenii fac agricultura cu sacaua, improvizata in butoaie de plastic. Lipsa de strategii este resimtita acut, iar insistenta politicienilor galateni de a-si atrage voturile cu imnuri, afise sau mita electorala este ridicola in contextul crizei ce ameninta.

 

Sloganul candidatului PSD Viorel Stefan: "Sunt activ si vigilent, eu nu dorm in Parlament!"
La Galati, campania electorala a adus o premiera pe tara, unul dintre candidati fiind arestat pentru dare de mita. Pe 12 noiembrie, Gheorghe Balac, de 49 de ani, candidatul Partidului National Democrat Crestin in Colegiul 4 Galati pentru Senatul Romaniei, a fost prins in flagrant de procurorii DNA in timp ce oferea mita unei grefiere de la Tribunalul Galati, careia ii promisese 6,5 miliarde de lei vechi. Din cele 6,5 miliarde, cinci erau destinate mituirii unei judecatoare, pentru ca intr-un proces aceasta sa pronunte o sentinta favorabila lui Balac. E regretabil ca Balac nu prea a aparut in emisiunile electorale ale posturilor locale de televiziune, pentru ca ar fi fost  extrem de interesant ca acum sa il urmarim intr-o secventa de arhiva, condamnand cu vehementa electorala "coruptia din justitie".

De fapt, la Galati demagogia este o constanta a actualei campanii electorale si am spune ca e chiar mult mai vizibila, pentru ca facandu-si singuri campanie, fara consilierea directorului de campanie de la partid, politicienii ies in evidenta prin sloganuri si ipostaze ridicole. Spre exemplu, senatorul PSD Viorel Stefan, de multe mandate presedinte al Comisiei de Buget Finante din Senat, acum candidat in Colegiul 4 pentru Camera Deputatilor, incearca sa castige alegatorii printr-un slogan ce le ofera multe garantii: "Sunt activ si vigilent, eu nu dorm in Parlament!". In general, candidatii se intrec in actiuni populiste. Spre exemplu, candidatul PSD Florin Paslaru a asfaltat parcarea unui bloc din Colegiul 6, pentru a demonstra cum rezolva el problemele pensionarilor.

De fapt, asfaltarea a fost "sponsorizata" de la bugetul Galatiului, adica din bani publici, cu ajutorul colegului sau de partid, primarul Galatiului, Dumitru Nicolae. Alta caracteristica a actualei campanii, este distrugerea panourilor electorale. In Colegiul 9 din Galati, candidatului PNL Mihai Manoliu, panourile i-au fost sfasiate cateva nopti la rand de oameni platiti de contracandidatul sau de la PD-L, iar in Colegiul 2, de la Tecuci, candidatului PD-L Mircea Toader, panourile ii sunt sfasiate sistematic, in zona "gatului" imagini sale de pe panou, dar politia nu a descoperit cine ar putea fi in spatele acestei amenintari. 

 

Paul Pacuraru, PNL: Candidat pentru al patrulea mandat
Ministrul suspendat de la conducerea Ministerului Muncii, Paul Pacuraru, candideaza la Tecuci pentru obtinerea celui de al patrulea mandat de senator PNL. Pacuraru a intrat in campanie cu povara dosarului la DNA, in care e acuzat ca l-ar fi rugat pe liderul PNL Gorj, Ilie Morega, sa intervina pentru ca societatea fiului sau sa obtina contracte la societatile miniere. Pacuraru respinge acuzatiile procurorilor DNA. Ar mai fi, din "vechi", afacerile firmei Eurocom SA, la care Pacuraru detine 25% din actiuni, afaceri care in 2004 l-au adus in colimatorul "Coalitiei pentru un Parlament Curat". Afacerile Eurocom s-ar putea sa nu conteze prea mult pentru satenii din nordul Galatiului, Pacuraru mizand pe faptul ca alegatorii, in cea mai mare parte pensionari, nu pot uita ca este ministrul in al carui mandat le-au fost majorate pensiile cu 20%.

 

Constantin Petrea, PD-L: Parlamentar discret
Deputatul PD-L Constantin Petrea candideaza pentru un al doilea mandat de parlamentar, dorind sa devina senator de Tecuci, orasul in care locuieste. El a fost unul dintre parlamentarii "discreti", in cei patru ani neorganizand nici o singura conferinta de presa, in care sa prezinte vreun proiect legislativ. Este semnatar a 15 initiative legislative, multe fiind probabil propuneri ale colegilor din Grupul PD-L, dar sunt si doua care sigur ii apartin si au acelasi nume: "Infiintarea satului Tepu de Jos, prin reorganizarea comunei Tepu". In acest mandat, firmele la care este actionar, Building Style Comp SRL si Constructia SA Tecuci, au fost mai "harnice". De pe 3 decembrie 2004 si pana la sfarsitul lui 2007, au derulat 43 de contracte pe bani publici, in valoare de 85 miliarde lei vechi.

 

Laurentiu Chirvasuta, PSD-PC: Afacerist controversat
Candidatul PSD, Laurentiu Chirvasuta are, ca "bila alba", faptul ca face parte din noua generatie de politicieni tecuceni, dar concitadinii sai nu pot uita ca a distrus un parc din oras, pentru o afacere de 5,5 miliarde. In 2006, firma sa, Mistral SA Tecuci, a cumparat restaurantul din centrul Parcului "9 Mai", l-a demolat si a impartit terenul in 7 vetre de casa, pe care au fost construite vile. O alta parte din parc a fost defrisata pentru terenuri de tenis. In 2007, Chirvasuta a fost victima Legii Anticoruptie, fiind nevoit sa demisioneze din mandatul de consilier judetean, dupa ce presa a dezvaluit ca Mistral SA, firma la care ii pasase actiunile sotiei, dar el era in continuare director, a  incheiat cu Consiliul Judetului contractul nr. 5125/02.11.2006, de reparare a unui pod de pe un drum judetean, in valoare de 2,4 miliarde. Prin aceste afaceri, imaginea de exponent al "noului val" ii este afectata, dar incearca sa depaseasca momentul.

 

SENAT
Colegiul nr. 1:
Candidati: PD-L – Constantin Petrea; PSD±PC – Laurentiu Chirvasuta; PNL – Paul Pacuraru.
Colegiul nr. 2:
Candidati: PD-L – Petru Lificiu; PSD±PC – Gheorghe Saghian; PNL – Sorin Ungurianu.
Colegiul nr. 3:
Candidati: PD-L – Iulian Arama; PSD±PC – Nicolae Dobrovici-Bacalbasa; PNL – Paul Ichim.
Colegiul nr. 4:
Candidati: PD-L – Marius Necula; PSD±PC – Viorel Manzu; PNL – Dumitru Cristea.

CAMERA DEPUTATILOR
Colegiul nr. 1:
Candidati: PD-L – Petrisor Potec; PSD±PC – Iorgu Dascalu; PNL – Victor Paul Dobre.
Colegiul nr. 2:
Candidati: PD-L – Mircea Nicu Toader; PSD±PC – Daniel Ionel Butunoi; PNL – Viorel Cristovici.
Colegiul nr. 3:
Candidati: PD-L – Carmen Axenie; PSD±PC – Cornel Hamza; PNL – Emil Strunga.
Colegiul nr. 4:
Candidati: PD-L – Dumitru Buturca; PSD±PC – Viorel stefan; PNL – Teodor Iulian Gheorghe.
Colegiul nr. 5:
Candidati: PD-L – Aurel Zamfir; PSD±PC – Dan Nica; PNL – Mihai Bucatanschi.
Colegiul nr. 6:
Candidati: PD-L – Doru Resmerita; PSD±PC – Florin Paslaru; PNL – Sandu Traian.
Colegiul nr. 7:
Candidati: PD-L – Iulian Birsan; PSD±PC – Lucretia Rosca; PNL – Vasile Parlog.
Colegiul nr. 8:
Candidati: PD-L – Mihai Irimia; PSD±PC – Bogdan Ciuca; PNL – Mircea Ispas.
Colegiul nr. 9:
Candidati: PD-L – Mihai Boldea; PSD±PC – Aurel Nechita; PNL – Mihai Manoliu.

Cele mai citite

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

Atac armat în SUA: cel puțin patru persoane și-au pierdut viața

Un atac armat tragic a avut loc sâmbătă seara în Birmingham, Alabama, unde mai mulți atacatori au deschis focul, ucigând patru persoane și rănind...
Ultima oră
Pe aceeași temă