2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportConsilii judetene contra naturii

Consilii judetene contra naturii

» Partidele politice au negociat "la liber" formarea consiliilor judetene si locale. Nu au avut prejudecati ideologice, ajungandu-se astfel la aliante conjuncturale contra naturii.

» In multe situatii, presedintii sau primarii se afla "in opozitie", avand consilii ostile.

» PD-L a pierdut controlul consiliului judetean in multe judete, desi a obtinut postul de presedinte. Liberalii au facut tot ce s-a putut pentru a ocupa o functie in conducerea administratiei locale.

PNL s-a aliat cu PRM, UDMR, PSD, chiar si cu dusmanul declarat, PD-L. Partidul condus de Emil Boc a ramas izolat in mai toate judetele, obtinand doar sprijinul PNL, in special in zonele controlate de baronii locali ai PSD. Social-democratii au mers doar pe mana liberalilor si a PC. UDMR, pentru a obtine majoritatea intr-o serie de judete din Ardeal, a incheiat aliante in special cu liberalii, partenerii sai de la guvernare.
In Ardeal, situatia aliantelor politice la nivelul consiliilor se arata foarte pestrita. Doar in doua judete – Arad si Alba – un partid (PD-L) a putut sa formeze majoritatea in consiliul judetean si sa-si impuna vicepresedintii. Aici, pedelistii au obtinut presedintia consiliului judetean (Nicolae Iotcu la Arad si Ion Dumitrel la Alba) si au pus mana si pe functiile de vicepresedinte. In rest, aliante impotriva PD-L. Liberalii s-au aliat chiar si cu PRM pentru a forma majoritatea. Aceasta situatie s-a inregistrat la Hunedoara, unde PNL a obtinut presedintia consiliului judetean (in persoana lui Mircea Molot), dar mai avea nevoie de cateva voturi pentru a forma majoritatea. Astfel, liberalii au ajuns sa le cedeze peremistilor un post de vicepresedinte, desi acestia de-abia trecusera pragul de 5%. Liberalii s-au mai raliat cu PSD la Bistrita-Nasaud impotriva PD-L, in conditiile in care presedintia consiliului judetean a fost castigata de social-democrati. Aceasta alianta functioneaza si la Maramures. De asemenea, PNL a intrat in alianta cu UDMR in judetul Mures, dupa ce partidul maghiar a obtinut presedintia consiliului judetean.

 

Aceasta coalitie a lasat in ofsaid PD-L si PSD, cele doua partide raliindu-se in campania electorala pentru a-l sustine pe primarul Dorin Florea, care a obtinut un nou mandat, dar care se confrunta cu un consiliu local ostil, majoritatea acestuia fiind formata tot de UDMR si PNL. Doar in judetul Cluj PD-L a reusit sa incheie o alianta pentru a forma majoritatea, partenerul sau fiind UDMR. O alianta contra naturii s-a constituit la Timis, unde PNTCD si PNL s-au unit cu PSD pentru a forma majoritatea in consiliul judetean, impotriva presedintelui ales al PD-L.
In Moldova situatia este asemanatoare. PD-L a reusit sa formeze singur majoritatea doar la Suceava, unde presedintele consiliului judetean, Gheorghe Flutur, si-a pus vicepresedinti din partidul sau, iar la nivelul resedintei de judet, primarul Ion Lungu detine majoritatea in consiliul local. La Botosani, PD-L, care a obtinut presedintia consiliului judetean si primaria resedintei de judet, a pierdut majoritatea in consiliul judetean si in cel local in urma unei aliante intre PNL, PSD si PRM.

In schimb in Vrancea, PSD, care a castigat presedintia consiliului judetean (prin baronul local, Marian Oprisan), dar si Primaria Focsani (Decebal Bacinschi), a pierdut majoritatea in consiliul local al resedintei de judet in urma refacerii Aliantei DA (PD-L si PNL).
La Iasi, PSD si PNL au format majoritatea la nivelul consiliilor judetene si locale. La fel, la Galati, este pe cale sa fie pusa in functiune alianta PSD-PNL, social-democratii fiind cei care au castigat alegerile. In Dobrogea, PD-L si PSD si-au impartit sferele de influenta: in Tulcea PD-L a obtinut majoritatea la toate nivelurile administratiei locale, in timp ce la Constanta, cuplul Radu Mazare – Nicusor Constantinescu controleaza judetul. In Muntenia si Oltenia, PD-L a castigat alegerile, dar a piedut majoritatea in consilii. De exemplu, in Mehedinti, presedintele consiliului judetean este de la PD-L (Mihai Balu), dar vicepresedintii sunt liberalul Liviu Mazilu si social-democratul Adrian Duicu.

In Valcea este pe cale sa se constituie tot o alianta PNL-PSD contra PD-L, care a castigat presedintia consiliului judetean. In Dambovita, presedintele consiliului judetean, Florin Popescu, este pe cale sa fie izolat in urma unei intelegeri liberalo-pesediste.
In judetul Dolj, puterea va fi impartita intre PSD si PD-L. La consiliul judetean, social-democratii, care au obtinut presedintia prin Ion Prioteasa, s-au inteles cu liberalii, in timp ce Craiova este dominata de pedelisti, Antonie Solomon obtinand un nou mandat. In schimb la Buzau situatia este diferita: PD-L s-a aliat cu PNL impotriva pesedistilor Vasile Mocanu (presedintele consiliului judetean) si Constantin Boscodeala (primarul Buzaului).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă