23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSportCod roşu în USL

Cod roşu în USL

Ministerul Afacerilor Interne, condus de liberalul Radu Stroe, a respins ieri proiectul de descentralizare discutat de vicepremierul Liviu Dragnea (PSD) cu aleşii locali din cauza problemelor puse de transferul atribuţiilor administraţiei centrale. Fără sprijinul PNL, proiectul nu poate trece de Parlament. În ciuda poziţiei ministrului Stroe, vicepremierul Dragnea a afirmat, ieri, că susţine în continuare proiectul şi a avertizat că aşteaptă, până la 15 octombrie, punctul de vedere al PNL pe un proiect de lege privind înfiinţarea Consiliilor de Dezvoltare Regională (instituţii preliminare regiunilor, până când noţiunea de regiune va fi inclusă în Constituţie).

Liberalii, în schimb, susţin că primul pas ar trebui să fie modificarea Constituţiei, după care să fie decisă regionalizarea.

Un alt subiect de neînţelegere vizează iniţiativa propusă de 63 de parlamentari PNL, prin care se doreşte revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru alegerea primarilor şi alegerea şefilor de CJ de către consilierii judeţeni. Ideea a fost desfiinţată de Liviu Dragnea, care a precizat că prin modificarea dorită de PNL se revine la „combinaţiile vechi”, în care decizia este luată de „şmecheri”, la Bucureşti.

Proiectul ar putea beneficia, în schimb, de sprijinul PDL. „Nu am nimic împotrivă”, a afirmat ieri liderul democrat-liberal, Vasile Blaga. La nivelul USL pare să nu existe poziţie comună nici în privinţa modalităţii de aprobare a noului Cod Rutier. La finalul unei şedinţe a PNL, Radu Stroe a afirmat că va fi aprobat prin ordonanţă de urgenţă. În schimb, Valeriu Zgonea (PSD) a afirmat că social-democraţii ar dori aprobarea printr-un proiect de lege votat în Parlament.

Pe de altă parte, liderii PNL au încercat ieri să calmeze spiritele şi au decis să le ceară propriilor parlamentari să nu mai depună proiecte de lege fără a consulta conducerea partidului. Interesant este, însă, că Antonescu a cerut retragerea proiectului propus de doi senatori PNL împotriva exploatării gazelor de şist, dar nu şi a proiectului privind alegerile locale. În plus, parlamentarii liberali care fac declaraţii “calomnioase” la adresa colegilor din USL riscă să fie daţi afară din PNL, a mai spus Antonescu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Antony Blinken acuză din nou China de sprijinirea războiului rus în Ucraina

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a reiterat acuzațiile la adresa Chinei privind susținerea "mașinii de război rusești" în Ucraina, în cadrul unei întâlniri...

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, eliminat de armata israeliană într-un atac aerian

Armata israeliană a anunțat sâmbătă că l-a eliminat pe liderul mișcării islamiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, în urma unui atac desfășurat vineri asupra cartierului general...
Ultima oră
Pe aceeași temă