Parlamentul a ramas o masina de vot a ordonantelor emise de Guvern, in ciuda promisiunilor ca Legislativul dominat de o majoritate de peste 70% va reusi sa-si exercite suprematia in elaborarea legilor. In primele cinci luni, Cabinetul Boc a emis 110 acte normative, dintre care 59 ordonante de urgenta, mai multe decat a elaborat Guvernul Tariceanu in ianuarie-mai 2005 si de trei ori mai multe decat Executivul CDR. Din numarul total de ordonante emise, doar 27% au reprezentat proiecte din programul sau legislativ. Guvernul Boc este depasit numai de Guvernul Nastase la avalansa de ordonante de urgenta – nu mai putin de 80 in perioada ianuarie-mai 2001. Chiar ministrul Relatiei cu Parlamentul, Victor Ponta, a criticat emiterea numarului mare de ordonante emise de Guvernul Boc.
El a declarat la Realitatea TV ca, de fiecare data cand in sedintele de Guvern se pune problema adoptarii prin ordonanta de urgenta a unui act normativ, ministrii devin foarte insistenti – fiecare invoca aplicarea imediata. Singurii care se opun acestui sistem sunt Victor Ponta si premierul Boc insusi. Pe de alta parte, vicepresedintele PDL, deputatul Ioan Oltean, sustine ca traieste un sentiment de frustrare ca parlamentar, deoarece legile sunt elaborate la Guvern, si nu la Parlament. "Ne-am obisnuit cu acest mod de guvernare a tarii prin ordonante, nu ne mai mira acest lucru.
In opozitie, fiecare partid a criticat acest mod de lucru, dar cand a ajuns la putere a facut la fel", a afirmat Oltean cu resemnare. In schimb, senatorul PSD Titus Corlatean sustine ca Guvernul a fost nevoit sa elaboreze ordonante de urgenta din cauza crizei economice. "Criza i-a fortat pe guvernanti sa ia decizii rapide, fara sa mai astepte sa treaca prin Parlament, tinand cont de procedurile legislative greoaie", a spus Corlatean. Acesta a recunoscut insa ca "a existat tentatia fiecarui ministru de a rezolva mai rapid unele situatii".