» O gama variata de personaje urmeaza sa conduca institutiile din judete: cercetati penal, afaceristi controversati, secretare personale, consilieri de imagine si lipitori de afise.
» La sase luni de la preluarea puterii, clientii politici din judete isi primesc rasplata prin trecerea totala a administratiei in mainile PSD si PDL.
Dupa ce i-au epurat pe toti liberalii, potrivit Ordonantei 37/2009, PSD si PDL si-au impartit sferele de influenta in fiecare judet. Cele doua partide au pus in fruntea institutiilor locale oameni de partid, lipitori de afise, secretare, purtatori de cuvant sau perdanti ai alegerilor parlamentare. Printre ei coalitia a promovat multi clienti politici controversati, unii care au sau au avut probleme cu justitia, traseisti politici sau, pur si simplu, total necunoscuti.
Suspecti de coruptie
In judetul Alba, directorul Directiei Silvice, promovat de PDL, Mihai Morar, face obiectul unei anchete penale a DNA Alba-Iulia in legatura cu retrocedarea unei suprafete de 7 ha de teren impadurit in imediata apropiere a partiei de schi de la Arieseni. Ca fost sef al Romsilva, intre 2004 si 2005, el i-a restituit tatalui sau, Lucian Morar, acest teren forestier foarte valoros, chiar la baza celei mai importante partii din judetul Alba. Tot in judetul Alba, contestat este si noul director al Directiei de Sanatate, Adrian Teodoru (PSD). Acesta a mai ocupat postul intre 2001 si 2005, cand a fost acuzat de opozitie, dar si de presa, ca a profitat de pozitia sa pentru a derula afaceri private, transferan-du-si clientii de la spitalul judetean la clinica sa personala, dupa ce a desfiintat sectia de oftalmologie.
La Cluj, viitorul director adjunct de la Directia Silvica, Victor Cherechesiu (PSD), a ocupat functia de sef al acestei institutii intre 2000 si 2004. El a fost demis cu mare scandal, fiind acuzat ca a provocat institutiei pierderi de 15 miliarde lei. Omul PSD ar fi cumparat masini si utilaje fara licitatie, la sume exorbitante, printre care si un Mercedes de teren cu 61.900 euro. Cherechesiu mai este acuzat ca a concesionat unele terenuri silvice unor clienti politici de la PSD, fara licitatie, cum ar fi deputatul Vasile Soporan. Social-democratii l-au propus la Galati, pentru sefia Directiei Agricole, pe Alexandru Santion, un om de afaceri prosper care, profitand de relatiile sale din partid, a reusit sa concesioneze mai multe terenuri, balti, canale si diguri in zona Lunca Prutului, din domeniul public, desi fusesera revendicate de proprietarii de drept.
Cu toate ca justitia le-a dat castig de cauza fostilor proprietari, Santion a beneficiat de sprijinul politic al partidului, in special de la prefectura, pentru a deveni proprietar pe terenurile comunitatilor din Lunca Prutului. Tot la Galati, PSD propune la conducerea Directiei Protectiei Consumatorului un alt personaj controversat: Nicolae Oancea. Acesta a mai ocupat functia de director al Directiei de Sanatate Galati, dar a fost demis in 2006 pentru incompetenta. Oancea a fost dat afara si din calitatea de medic veterinar de catre Colegiul Medicilor Veterinari. Acum, partidul il propulseaza din nou, de aceasta data, in postul de director al Protectiei Consumatorului. Presa locala a mai scris despre Oancea ca a fost in atentia procurorilor deoarece era suspect de evaziune fiscala, intr-o afacere de import de cereale din Ucraina, fara sa plateasca taxe vamale.
Traseisti, novici si cunostinte
PDL l-a recuperat la Galati pe Ion stefan, fost consilier judetean PC, fost lider al Partidului Alternativa Verde. Acesta a fost numit director al Directiei Regionale Posta Romana. La Arad, PDL a promovat-o pe Florica Grec in postul de sef al Directiei de Statistica, desi se stia ca este mult mai apropiata de PSD. La Dolj se pare ca PSD a impartit functiile celor care au lipit afise in campania electorala din toamna, dar si consilierilor de imagine si secretarelor. Deputatul Lia Olguta Vasilescu si-a pus propriii consilieri in functii-cheie in judet: Radu Preda, consilier la cabinetul parlamentar, este propus pentru sefia Directiei de Cultura, iar Nicusor Cotescu, fost consilier personal, este nominalizat pentru postul de inspector general adjunct la Inspectoratul scolar Judetean.
Consilierul in probleme mass-media al prefecturii Dolj, Gabriel Anghel, implicat in campania electorala a PSD, inclusiv de lipire a afiselor, este pe cale sa ocupe fotoliul de director coordonator al Programului SAPARD. Insa pe lista PSD intra si fiica unui primar doljean, Ana Ceana, aleasa pentru sefia Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale. Drept rasplata pentru contributia financiara, dar si politica, avuta la PSD, fostii viceprimari ai municipiului Craiova Gheorghe Nedelescu si Sorin Iordache urmeaza sa fie numiti directori ai Administratiei pentru Imbunatatiri Funciare (ANIF), respectiv Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).
CONTROVERSATI
Noii sefi controversati pe cale de a fi numiti in fruntea institutiilor descentralizate se considera persoane curate, sustinand ca in acest moment nu au probleme cu justitia. De exemplu, Victor Cherechesiu (PSD), care urmeaza a fi numit director adjunct la Directia Silvica Cluj, considera ca a gestionat corect fondurile acestei institutii, pe care a mai condus-o intre anii 2001 si 2005. In cazul directorului Directiei Silvice din Alba, Mihai Morar (PDL), primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat ca nu sunt decat acuze inventate. "Sunt tot soiul de povesti care se scornesc pe seama lui Morar", a declarat Hava.