7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportBuzau: Batalie dura pentru impunerea protejatilor si a rudelor

Buzau: Batalie dura pentru impunerea protejatilor si a rudelor

Scena politica a Buzaului este complicata: plina de scandaluri, conflicte intre partide, dar si certuri in interiorul formatiunilor, migratie dintr-o parte in alta.  Liderii partidelor au evitat sa se confrunte in alegeri, ei candidand in colegii diferite. Astfel, presedintele PD-L va candida in colegiul 7, care cuprinde municipiul Buzau si patru comune din jurul orasului, in timp ce liderul PSD, Ion Vasile, va merge in colegiul 3, pentru Senat, iar seful organizatiei PNL, in colegiul 2 Senat. Insa, vor fi puternice dispute intre candidatii partidelor, in special intre diverse personalitati politice locale, oameni care se cunosc foarte bine, care au fost chiar colegi de munca si de partid. In colegiul 1 pentru Camera Deputatilor se vor confrunta social-democratul Petre Emanoiul Neagu, democrat-liberalul Liviu Mocanu si deputatul PNL, George Scutaru.

 

Emanoil Neagu, liberal cu vechi state de plata, multa vreme secretar general al organizatiei PNL, a plecat din partid cu putin timp inainte de alegerile locale, nemultumit ca a pierdut presedintia filialei liberale, in defavoarea lui Cristian Bagiu. Din partea PD-L intra in cursa in acest colegiu directorul companiei RER de salubrizare a orasului, Liviu Mocanu, cel care "gestioneaza" afacerile cu gunoiul ale lui Cezar Preda. In schimb, liberalii merg pe mana lui George Scutaru, parasutat la Buzau la solicitarea lui Teodor Melescanu (Scutaru fiind consilierul lui Melescanu pe vremea cand cei doi activau la ApR), inainte de alegerile din 2004, cand situatia din PNL nu era prea grozava.

 

Vedeta colegiului 2, pentru deputati este baiatul presedintelui Consiliului Judetean, Adrian Mocanu, un tanar pana in 30 de ani, care se ocupa de afacerile familiei si care lucreaza eficient cu primaria (controlata de colegii sai de partid) si de consiliul judetean (unde presedinte este tatal sau), deruland contracte pentru constructii de drumuri si poduri. PSD i-a aranjat "baiatului lui tata" un colegiu usurel, contracandidatii sai fiind persoane aproape necunoscute: liberalul Robert Chioveanu si democratul Paul Beganu.  La colegiul trei, alt caz de nepotism: din partea PNL candideaza fratele primarului-preot al municipiului Ramnicu Sarat, Titi Holban, care va intra in competitie cu Cecilia Manolescu (PD-L) si Marian Margarit (PSD). Colegiul 5 pentru deputati se pare a fi unul de foc: din partea PSD va candida un om de afaceri controversat, Marian Ghiveciu, deputatul PD-L Gratiela Iordache si directorul Societatii Nationale Plafar, Aurel Nicolae.

 

Ghiveciu, considerat unul dintre cei mai mari latifundiari din judet,  este urmarit penal de DNA pentru aranjamente considerate ilegale pentru a pune mana pe terenuri din preajma municipiului Buzau. Gratiela Iordache a migrat de la PSD la PD-L, transferandu-se de la Bacau, de unde este de loc, la Buzau, gratie sotului sau, originar din acest oras. In colegiul 6 se confrunta deputatul Valeriu Ungureanu (PSD), Adrian Burducea (PD-L) si Constatin Ionescu (PNL).  Ungureanu a fost impus de Ion Vasile, presedintele organizatiei, in razboi cu prim-vicepresedintele organizatiei, Primarul Constantin Boscodeala. Edilul a incercat, fara succes sa-si impuna protejatul,  Marcel Ciolacu, consilier judetean, pe lista. Ionescu (PNL) a migrat de la PD-L, fiind chiar candidat al democrat-liberalilor la primaria Buzau, insa dupa alegeri a trecut in barca liberalilor.

 

In colegiul 7 pentru Camera Deputatilor, Cezar Preda (PD-L) se va confrunta cu social-democratul Sorin Iulian Lazar si directorul Casei de Sanatate, liberalul Aurelian Podeanu. Carmen Moldovan, consiliera personala a lui Mircea Geoana,  a fost impusa de la "centru", in colegiul 6 deputati desi nu are nici o legatura cu Buzaul, decizie ce a starnit mania lui Ion Vasile. Podeanu, director al Casei de Sanatate, a devenit de curand vicepresedinte PNL al Consiliului Judetean Buzau. Pentru Senat, in colegiul 2, presedintele PNL Buzau ii va avea drept contracandidati pe social-democratul stefan David si democrat-liberalul avocat Cristian Nicu. Ion Vasile va candida in colegiul 3 Senat, confruntandu-se cu directorul de la Imbunatatiri Funciare, liberalul Nicolae Marcine si directorul Postei Romane Buzau, Ovidiu Anghel (PD-L).

 In colegiul 2 Senat, o competitie dura: deputatul Viorel Constantinescu (PD-L), fostul viceprimar Costel Topcian (PSD) si avocatul Lucian Salcutan. Un alt candidat cu notorietate, care merge in colegiul 8 deputati este Ministrul Justitiei Catalin Predoiu.

Iulian Sorin Lazar (PSD) – Omul de casa al liderului local al PSD
Un apropiat al lui Ion Vasile, dar si un prieten al primarului Constantin Boscodeanu. Lazar este consilier local, fiul unui prosper om de afaceri, dar mare nomenclaturist comunist,  care a facut avere dupa Revolutie. A devenit consilier local pe liste PSD. In virtutea bunelor relatii cu Ion Vasile, Lazar Sorin a ajuns directorul Oficiului Registrului Comertului Buzau, inlocuindu-l pe dusmanul de moarte a lui Vasile, deputatul PSD, Aurel Gubandru. Detine un apartament sI o casa, dar sI unu teren primit printr-o donatie. Conduce un BMW, dar are o datorie la banca de 60 000 de lei. Castiga pe luna 100 000 de lei, din salariul de consilier sI cel di director al Registrului Comertului.

Cezar Preda (PDL) – Un lider anti-Stolojan
Presedinte al organizatiei PD-L Buzau, Cezar Preda  l-a eliminat pe concurentul sau din partid, Victor Mocanu, actualul sef al Consiliului Judetean Buzau, trecut la PSD. Acum conduce cu mana de fier filiala, el reusind sa-si impuna oamenii pe listele de candidati in judet. Preda ocupa si functia de vicepresedinte al partidului, facand parte din nucleul dur al partidului, care nu a agreat fuziunea cu PLD si care a ridicat tonul la nominalizarea lui Stolojan drept candidat la functia de prim-ministru. Este presedintele societatii de salubrizare, REBU, o afacere pe care a pus-o pe picioare imediat dupa Revolutie. A ocupat multi ani functii de conducere in Primaria Buzau.

Aurelian Podeanu (PNL) – Un medic liberal promovat in Consiliul Judetean
PNL Buzau l-a asezat pe Podeanu in functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean, acum cateva luni, in urma tradarii liberale, care a rupt intelegerea cu PD-L si a sarit in barca aliantei cu PSD. Acesta nu a participat la negocierile dintre liberali si social-democrati, dar a fost anuntat ca va ocupa noua functie. Podeanu, este director general al Casei de Asigurari de Sanatate si membru al Colegiului Medicilor, filiala Buzau. Este membru liberal din 1990. A fost implicat in actiuni de protesc anticomuniste dupa Revolutie.

 

CAMERA DEPUTATILOR

Colegiul 1 – Neagu Petre Emanoil (PSD), George Scutaru (PNL), Liviu Mocanu (PD-L), Dumitru Sandulache (PRM), Florian Angelo (PNG).
Colegiul 2 – Adrian Mocanu (PSD), Robert Chioveanu (PNL), Paul Beganu (PD-L), Ionita Gheorghe (PRM), Boriceanu Marius (PNG).
Colegiul 3 – Valeriu Ungureanu (PSD), Holban Titi (PNL), Cecilia Manolescu (PD-L), Iordache Petcu (PRM), Tomescu George(PNG).
Colegiul 4 – Borzea Stelian (PSD), Tudor Mariana Carmen (PNL), Valeriu Alecu (PD-L), Valeanu Alin (PRM), Voicu Nicu (PNG).
Colegiul 5 – Ghiveciu Marian (PSD), Catalin Predoiu (PNL), Gratiela Iordache (PD-L), Pateanu Irinel (PRM), Ciotlos Emanoil (PNG).
Colegiul 6 – Carmen Moldoveanu (PSD), Constantin Ionescu (PNL), Adrian Burducea (PD-L), Buga Sfintes Vasilica (PRM), Stoicescu Bogdanel (PNG).
Colegiul 7 –  Lazar Iulian Sorin (PSD), Aurelian Podeanu (PNL), Cezar Preda (PD-L), Belciu Stelian (PRM), Popa Constantin (PNG).

SENAT
Colegiul 1 – Topcian Costel (PSD), Salcutan Lucian (PNL), Viorel Constantinescu (PD-L), Cristescu Constantin (PRM), Vlase Gheorghe (PNG).
Colegiul 2 – stefan David (PSD), Bagiu Marian (PNL), Nicu Cristian Costel (PD-L), Rogoz Dumitru (PRM), Miftade Costel (PNG).
Colegiu 3 – Ion Vasile (PSD), Maracine Nicolae (PNL), Anghel Ovidiu (PD-L), Chivoiu Constantin (PRM), Lalu Nicolae (PNG).

O scena politica dezbinata
Ion Vasile (PSD) si Cezar Preda (PD-L) au fost in aceeasi barca a vechiului FSN, in timp ce lideri importanti ai democrat-liberalilor, cum ar fi Viorel Constantinescu si Gratiela Iordache, au fost membri marcanti si parlamentari ai PSD. De notorietate sunt de asemenea doua dispute politice, in plina desfasurare intre prieteni si membri ai aceluiasi partid, dar care au devenit dusmani de moarte.

Este vorba in primul rand despre conflictul dintre Cezar Preda, seful PD-L, si presedintele Consiliului Judetean, social-democratul Victor Mocanu. Cei doi  au fost colegi de partid  (in PD-L), insa au devenit adversari politici. Un al doilea conflict consta in disputa  PDL – PNL din Consiliul Judetean, cele doua formatiuni rupand alianta incheiata dupa alegerile locale, liberalii aliindu-se cu social-democratii. PSD, PD-L si PNL – aceleasi trei partide importante domina si scena politica buzoiana. PRM a disparut aproape cu totul, mai toti membrii de marca trecand in barca altor partide.

Situatie atipica
Buzaul poate fi caracterizat ca un judet atipic din punct de vedere politic. Pana mai acum patru ani era considerat un judet "rosu", dominat de-a-lungul anilor de FSN, FDSN, PDSR si PSD, sub "domnia" lui Ion Vasile, presedintele social-democratilor, un apropiat al lui Ion Iliescu. Acum, situatia este oarecum diferita si chiar paradoxala, in urma Legerilor locale: presedintia Consiliului Judetean si Primaria municipiului Buzau sunt conduse de PSD, cele mai multe primarii se afla in mana PNL, iar cu cele mai multe voturi politice s-au inregistrat pentru PD-L.

Liderul PNL are probleme cu CNSAS
Adversarii PD-L, liberalii, s-au aflat in mare suferinta multi ani de zile la Buzau. Abia dupa ce partidul a intrat la guvernare a inceput sa conteze in politica locala. In 2004, pentru prima data judetul Buzau a avut un prefect liberal, in persoana lui Cristian Bagiu, care a devenit si presedinte al organizatiei. Liberalii au reusit la locale sa castige cele mai multe primarii. Insa imaginea partidului este in suferinta, in conditiile in care liderul Cristinel Romanescu, candidat la locale pentru Primaria Buzau, a fost deconspirat drept colaborator al Securitatii. In acelasi timp, PRM este pe cale de disparitie, neobtinand decat 3% la locale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă