27.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSportBoc îşi trimite gardieni în Parlament

Boc îşi trimite gardieni în Parlament

Fiecare minister va avea un aşa-zis om de permanenţă în comisiile din Camera Deputaţilor şi Senatului unde se dezbat proiecte de legi pentru care există aviz de la Guvern.

Ca să nu mai fie luatprin surprindere de proprii parlamentari, premierul a ho­tărât ca fiecare mi­nistru să delege un secretar de stat la comisiile de specialitate unde se discută proiecte de lege prioritare sau cu aviz negativ de la Guvern. În plus, Emil Boc le-a cerut miniştrilor care sunt şi deputaţi sau senatori să verifice ei înşişi toate documentele de pe ordinea de zi care urmează să primească votul final în plen. Ordinele au fost trasate ieri de premier într-o şedinţă cu secretarii de stat şi şefii de ministere, intitulată generic „Programul legislativ al Guvernului”. La întâlnire s-a discutat despre legile adoptate din greşeală la Camera Deputaţilor care ar prejudicia bu­getul de stat cu aproape un mi­liard de euro, dar şi despre nego­cierile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, susţin surse oficiale prezente la întâlnire. În privinţa primei teme, Emil Boc i-ar fi mustrat din nou pe vinovaţi şi le-ar fi arătat o scrisoare trimisă Parlamentului în luna august de ministrul Finanţelor de atunci, Sebastian Vlădescu, în care semnala gravitatea efectelor pe care le-ar avea aplicarea celor două iniţiative. Întrebat asupra discuţiilor de la Guvern, ministrul de Interne, Traian Igaş, a declarat că „este normal ca miniştrii şi secretarii de stat să fie în relaţie permanentă cu Parlamentul şi să existe o comunicare pentru a nu avea neînţelegeri în ceea ce pri­veşte rezultatul votului  pe legile referitoare la fiecare minis­ter în parte”. Premierul le-a cerut miniştrilor „seriozitate” şi le-a atras atenţia că Executivul emite prea multe ordonanţe de urgenţă, lucru care ar trebui să se schimbe, adaugă sursele citate.

Unii pedelişti au ştiut ce votează

În pofida variantei susţinute de majoritatea reprezentanţilor puterii că votul a fost o greşeală, în PDL apar şi voci care spun contrariul. Cezar Preda şi Alin Popoviciu spun că au votat în cunoştinţă de cauză şi că toată lumea ştia ce conţin cele două proiecte. De partea cealaltă, udemeriştii care susţineau miercuri că au ştiut ce au votat, au fost contrazişi joi de Marko Bela: „Deputaţii UDMR care au declarat că au votat în cunoştinţă de cauză au vrut mai degrabă să-şi salveze onoarea; le-a fost ruşine să recunoască faptul că au greşit”. Cât priveşte repararea daunelor produse de votarea celor două legi (scăderea TVA-ului la 5% pentru produsele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei), premierul îşi pune toate speranţele în şeful statului, căruia i-ar fi solicitat deja să nu promulge legile, adaugă sursele oficiale. Cum însă din punct de vedere politic, preşedintele Tra­ian Băsescu ar pierde dacă ar re­fuza semnarea actelor normative, e foarte posibil ca parlamentarii să fie nevoiţi să rezolve singuri problema. De altfel, grupul PDL din Cameră a depus deja în regim de urgenţă două iniţiative de anulare a legilor-problemă. Există, de asemenea, şi posibilitatea ca o dată promulgate cele două legi, Executivul să le proroge (anuleze) prin hotărâre de Guvern.

Dezbinare şi în opoziţie

Degringolada din ultima vreme de pe scena politică nu este doar un atribut al arcului guver­namen­tal. Nici la PSD nu pare să fie mai ordine. După ce au depus moţiunea de cenzură pentru care s-au şi lăudat că au numărul necesar de voturi, un lider important al social-democraţilor taie orice urmă de speranţă. „Eu nu cred că există raţiuni pentru un optimism prea mare. Asta deşi, evident, starea de spirit din stradă şi din ţară în acest moment ar favoriza adoptarea unei astfel de moţiuni”, a declarat Adrian Năstase, şeful departamentelor PSD. Par­la­mentarii puterii nu vor mai putea trăda ca în iunie, spune el, dacă se menţine ordinul de abţinere la nivelul coaliţiei. Iar, potrivit lui Marko Bela, conducerea coaliţiei înclină exact spre varianta abţinerii. Pe de altă parte, liderul PSD, Victor Ponta, a contrat public propunerea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, de stabilire a unui posibil premier independent înainte de moţiunea de cenzură. Liderul liberal spune că în felul acesta opoziţia ar avea mai mult spor în a coopta parlamentari ai puterii, dar Victor Ponta a declarat că, dacă este cazul, discuţiile vor începe imediat după votul de la 27 octombrie.  

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă