1.8 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSportBlaga: "Asa e in viata. Tot aia care pierd castiga"

Blaga: „Asa e in viata. Tot aia care pierd castiga”

» Conducerea coalitiei de guvernare a stabilit, ieri, algoritmul impartirii functiilor in deconcentrate: UDMR ia cat a adus, raportat la 12,5% voturi. Numarul posturilor care vor reveni maghiarilor va tine cont si de reprezentativitatea etnica din judete.

» Cei mai afectati de alianta cu UDMR sunt democrat-liberalii din Ardeal, care se vad nevoiti sa cedeze posturi importante in timp ce colegii din alte regiuni "guverneaza" singuri. si pedelistii ilfoveni, ramasi fara prefect, par sa se fi resemnat cu ideea de filiala de sacrificiu, renuntand pentru moment la ipoteza demisiei in bloc.

"Asa e in viata. Tot aia care pierd castiga", concluziona mahnit Vasile Blaga, secretarul general al PDL, la finalul intalnirii liderilor coalitiei de guvernamant cu sefii organizatiilor din Ardeal ale celor doua partide. Afirmatia sa reflecta nemultumirile pedelistilor din centrul tarii care, desi castigatori ai alegerilor,  sunt nevoiti sa imparta functiile cu maghiarii, spre deosebire de colegii din regiuni precum Moldova, unde portocaliii primesc totul, desi au fost mai putin performanti la prezidentiale. Potrivit ministrului de Interne, functiile de conducere ale institutiilor deconcentrate din judetele din Transilvania se vor imparti intre PDL si UDMR proportional cu procentele fiecarei formatiuni in regiune. "Se va tine, desigur, cont si de reprezentativitatea etnica. Spre exemplu, in Mures, ei vor lua 60%, noi 40%. Lucrurile sunt destul de simple", a completat Blaga. Responsabilitatea numirilor propriu-zise si a impartirii clare a institutiilor va reveni liderilor locali. Tot ei trebuie sa puna la punct si protocoalele de colaborare judetene pana pe data de 20 ianuarie, astfel incat majoritatea de la centru sa se reflecte si in teritoriu. "De maine vor incepe negocierile in interesul formarii unor coalitii judetene, inclusiv in ceea ce priveste prezenta specialistilor celor doua formatiuni (UDMR si PDL – n.r.) in institutiile deconcentrate ale statului, subordonate Guvernului, deci maine vor incepe discutiile, iar in termen de 10 zile ne asteptam ca fiecare organizatie sa aiba deja rezultatul acestor negocieri", a declarat presedintele UDMR, Marko Bela. Intrebat daca aceste formule de colaborare presupun denuntarea unor protocoale cu alte partide (la Bihor, spre exemplu, ungurii formeaza majoritatea cu PNL), presedintele UDMR a spus ca formatiunea sa trebuie sa gandeasca "pe termen mai lung", astfel incat PDL si UDMR sa nu se gaseasca "pe parti diferite ale baricadei". Conducerea coalitiei a batut in cuie si numarul de secretari de stat care vor reveni  UDMR, respectiv sase, dintre care unul la Ministerul Economiei (post mult-ravnit de maghiari), in persoana lui Borbely Karoly. Tanczos Barna va ocupa un post in Ministerul Dezvoltarii Regionale, iar colegi ai sai se vor instala la Agricultura si Educatie.

PDL Ilfov, fara prefect, dar cu secretar de stat
Scandalul din organizatia democrat-liberala din Ilfov, starnit de schimbarea prefectului cu Dan Baranga, apropiat al lui Gabriel Oprea, pare sa se fi stins. Ilfovenii au obtinut la schimb un post de secretar de stat, cel mai probabil in Ministerul Apararii, condus chiar de Oprea, sustin surse democrat-liberale. "Ilfovul va avea secretar de stat, pentru ca totul se face in ordinea rezultatelor si noi suntem organizatie castigatoare, asa ca bineinteles ca vom avea, in functie de procentul pe care l-am obtinut", a declarat ieri Cristache Radulescu, presedintele PDL Ilfov. Compensatia primita de la centru i-a cam intors din drum pe ilfoveni, care amenintau cu demisii in bloc. Totusi, ei se vor reuni joi in sedinta Biroului Judetean pentru a decide daca accepta sau nu oferta lui Emil Boc.

Alegerile din PDL mai asteapta
Tot luni, conducerea democrat-liberala a decis sa amane discutiile despre organizarea alegerilor interne pana dupa adoptarea bugetului de stat. Chiar daca subiectul pregatirii Conventiei Nationale se anunta a fi numarul unu pe ordinea de zi a BPN, la final, Gheorghe Flutur a explicat ca PDL are alte prioritati pentru moment. El si-a exprimat insa opinia personala vizavi de calendarul organizarii scrutinului intern: cu cat mai repede, cu atat mai bine. Cat priveste "miscarea Preda" din partid, lideri importanti, precum Blaga si Udrea, au reiterat invitatia pentru europarlamentar de a-si exprima ideile in sedintele BPN, nu pe bloguri. "Cei care au lucruri de spus sa vina sa spuna in partid. Este cel mai simplu, orice opinie poate fi discutata. Sa nu credeti ca in Biroul Permanent toata lumea sta si toti spunem «da»  cand spune presedintele partidului. Sunt opinii, se discuta", a declarat ieri Elena Udrea, vizata recent de atacurile lui Cristian Preda. Intrebata ce functie vizeaza in urmatoarea formula de conducere a PDL, ministrul Dezvoltarii a ezitat sa raspunda: "Sa ajungem noi acolo si vedem". 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă