» Presedintele Basescu se declara dezamagit de solutia politica gasita in decembrie 2008, atunci cand si-a asumat alcatuirea coalitiei PDL-PSD.
» Premierul Boc se scuza dand vina pe alegatori ca nu au oferit PDL posibilitatea de a guverna singur.
PSD a contracarat atacul, punand declaratia sefului statului pe seama unei strategii electorale.
Daca la sfarsitul anului trecut presedintele Basescu binecuvanta PSD si PDL la investirea noului Guvern pentru ca au realizat "compromisul" in interesul public, seful statului s-a declarat luni, la Paris, dezamagit inclusiv de sine pentru solutia politica din 2008. "Este un lucru pe care nu trebuie sa-l evit la Paris. Multi dintre dumneavoastra ati sustinut o solutie, alta decat de stanga. Cred ca, prin solutia politica pe care am gasit-o in luna decembrie (2008 – n.r.), pe multi dintre dumneavoastra v-am dezamagit. Vreau sa stiti ca m-am dezamagit si pe mine insumi", a spus presedintele. El a motivat inca o data alegerea prin obligatia de a oferi Romaniei o solutie politica stabila. "As fi putut, dintr-o vointa politica, care sa-mi respecte toate abordarile trecute, as fi putut fi un presedinte care sa-si impinga tara intr-o situatie de instabilitate politica pentru a-si respecta niste crezuri.
Am preferat sa sacrific crezurile mele, decat sa sacrific Romania, impingand-o in instabilitate politica. Pentru asta pot fi judecat, pot fi apreciat, dar important este ca Romania sa aiba stabilitate", a spus Basescu. Explicatiile presedintelui nu au multumit reprezentantii comunitatii romanesti din Paris. O doamna i-a reprosat solutia adoptata la formarea Guvernului Boc. "Daca puteam, bagam si PNL, si UDMR", a aratat Basescu.
Social-democratii au contracarat
Pe un ton transant, purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu-Duvaz, a calificat declaratiile ca fiind "inadmisibile" si "iresponsabile". Liderul PSD, Mircea Geoana, a considerat ca afirmatiile lui Basescu sunt cele care dau senzatia de instabilitate politica si ca ele sunt legate de anumite zvonuri lansate de presedinte in ultima perioada. "Acest lucru nici nu este foarte greu (ca Traian Basescu sa se dezamageasca pe sine insusi – n.r). Consider ca e o declaratie mai degraba de natura conjuncturala, probabil dorind sa faca pe placul unui grup de sustinatori adunati la Ambasada Romaniei de la Paris", a remarcat ironic Geoana.
Boc da vina pe alegatori
Premierul Emil Boc a detaliat de la Bucuresti afirmatiile presedintelui, aratand ca realizarea coalitiei de guvernare "nu a fost o bucurie" nici pentru PDL, nici pentru PSD. "Am fost adversari in campanie, fiecare dintre cele doua partide si-a dorit sa guverneze singur tara. Asta este situatia politica in care am ajuns. Am pus inaintea prioritatilor si ambitiilor noastre politice interesul Romaniei de a trece prin aceasta perioada de criza cu un Guvern care sa asigure stabilitatea tarii", a afirmat premierul. "Am fi guvernat singuri, daca am fi avut majoritatea. Asta ne-au dat romanii, asta avem", a insistat Boc, trecand peste faptul ca alegerile din 2008 au fost singurele in care dreapta a castigat mai mult de 50% din voturi.
Liberalul Tudor Chiuariu considera, de altfel, ca arhitectul coalitiei PDL-PSD a fost Traian Basescu, cu scopul de a-l bloca pe candidatul la prezidentiale al PSD. "Domnul Basescu, ca vechi membru al PCR, stie bine bancul cu Bula, care spunea ca una e discursul intern si alta e discursul extern. Coalitia PSD-PDL e creatia domnului Basescu, in scopul de a bloca candidatul la prezidentiale al PSD. Coalitia cu PNL si UDMR, o minciuna gogonata. Acestea sunt partidele pe care Basescu, timp de patru ani, a incercat sa le distruga", a spus Chiuariu.
Stabilitatea guvernamentala, sub semnul intrebarii
Dezamagirea exprimata de presedinte la Paris vine dupa o serie de avertismente dure din partea PDL catre partenerii de guvernare – in fapt, replici la atacurile anti-Basescu ale PSD. Vicepresedintele PDL Raluca Turcan a declarat ca PDL ar putea rupe coalitia cu PSD daca Mircea Geoana va continua sa atace partidul. Mult mai transant a fost ministrul Radu Berceanu, care a transmis social-democratilor si cand vor trece in opozitie: decembrie 2009. "Daca vor mai continua pe ideea «dimineata la guvernare, iar dupa-amiaza in opozitie», s-ar putea ca din decembrie sa aiba trei ani numai din dupa-amiezi", a aratat Berceanu.