» Traian Basescu a invitat partidele parlamentare la consultari astazi la Palatul Cotroceni si a convocat noul legislativ pentru 15 decembrie. Basescu a propus partidelor sa vina cu "cea mai responsabila echipa pe care o pot propune".
» Pana sa se prezinte la Cotroceni, partidele negociaza frenetic. Dinu Patriciu si Ion Iliescu gandesc la fel: ambii sustin un guvern PSD-PNL sau trecerea ambelor partide in opozitie decat o guvernare comuna cu PD-L.
» Prima "optiune naturala" a PD-L ramane PNL in vederea constituirii unei majoritati de dreapta, a anuntat ieri Emil Boc.
Opinia liderilor PD-L este aceea ca au dreptul moral de a nominaliza premierul, iar solutia naturala pentru a forma guvernul o constituie o alianta cu PNL. "In urma alegerilor, a rezultat clar optiunea de dreapta, care a obtinut majoritatea voturilor", a declarat presedintele democrat-liberalilor, Emil Boc. Acesta a afirmat ca obiectivele partidului sunt formarea Executivului si impunerea prioritatilor din programul sau de guvernare. "Prima optiune naturala a PD-L este PNL, dar nu singura in vederea asigurarii majoritatilor. Speram ca si PNL va citi ceea ce romanii au votat si va actiona in conformitate cu ceea ce au dorit romanii in alegerile din 30 noiembrie", a precizat Emil Boc. Acesta a mai spus ca "este nevoie de echilibru, maturitate si de mult discernamant in aceasta perioada, pentru ca romanii asteapta de la noi responsabilitate, mai putine acuze si certuri reciproce".
Liderul PD-L a afirmat ca dreptul moral de a numi primul-ministru este al partidului sau, dar dreptul ii constitutional ramane presedintelui Traian Basescu. In acest context, democrat-liberalii si-au stabilit ieri, in cadrul Colegiului Director National, echipa de negocieri care se va deplasa la Cotroceni pentru discutii cu presedintele Traian Basescu, din care fac parte Emil Boc, Theodor Stolojan, Vasile Blaga, Adriean Videanu si Gheorghe Flutur. Varianta cel mai mult vehiculata in ultima perioada de premier al PD-L este Vasile Blaga, dupa ce, imediat dupa alegeri, candidatura lui Theodor Stolojan a picat. Desi toate filialele PD-L au sustinut varianta PNL, au existat si voci impotriva. "In PNL sunt tineri cu orgolii si multa prostie", s-a revoltat liderul PD-L Mures, Teodor Giurgea.
In tabara PNL insa: tatonari, calcule, punerea la punct a tacticilor inaintea consultarilor de la Palatul Cotroceni. Premierul a intrerupt chiar, pentru o jumatate de ora, sedinta de Guvern pentru a discuta cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si cu ministrul Cristian David. Cu o zi inainte de sedinta Biroului Politic al partidului, miercuri seara, Tariceanu a analizat cu liderii liberali strategia pentru urmatoarele zile, precum si variantele sustinute de filiale. Posibilitatea unei aliante intre PSD si PD-L a provocat reactii sarcastice in tabara liberalilor. Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a lansat un atac dur, el sustinand ieri ca PD-L ar "ramane acelasi partid de oportunisti" si ca PNL va discuta – "atat cat vom discuta" – despre o formula de guvernare doar pe baza elementelor de program si de doctrina.
Miercuri seara, intr-o interventie televizata, omul de afaceri Dinu Patriciu si-a exprimat deschis sustinerea pentru un guvern PSD-PNL cu premier liberal sau trecerea PNL in opozitie. "Acestea sunt cele doua optiuni pe care le are – guvern cu PSD, dar condus de PNL, avand primul-ministru pentru ca sa-si asigure aplicarea unui program liberal, sau sa se duca in opozitie si sa astepte sa se termine focul celor doi urmasi ai FSN. Peste patru ani vor fi alegeri, nu se intampla nimic, istoria se scrie incet", si-a explicat rationamentul Patriciu. Relatia intre cele trei partide care negociaza guvernarea este vazuta de Patriciu ca un "triuel". Ieri au raspuns favorabil ideii sale doar filialele liberale din Alba si Mehedinti. Crin Antonescu si Teodor Atanasiu au anuntat ca ei sustin, la randul lor, o alianta PNL-PSD ori trecerea liberalilor in opozitie.
Respingerea unei intelegeri cu PD-L a fost imbratisata de Ion Iliescu si Adrian Nastase. Cei doi militeaza pentru intrarea la guvernare a PSD alaturi de PNL sau trecerea pesedistilor in opozitie. Iliescu si Nastase resping alierea cu PD-L, ambii explicand ca ar exista riscul pierderii identitatii PSD. Nastase se teme ca, in cazul unei guvernari comune cu democrat-liberalii, acestia ar avea presedintele tarii, premierul, serviciile de informatii, dar si procurorii de la DNA. Cei doi sunt contrazisi de Marian Oprisan, cooptat totusi in echipa de negociatori care s-a dus azi la Cotroceni. Oprisan sustine ca PSD poate lucra atat cu PD-L, cat si cu presedintele Traian Basescu. Pentru a fi sigur ca nu-l scapa din mana pe Mircea Geoana, Iliescu il tine in sah, desi contrazis de Mitrea si Nastase, cu posibilitatea convocarii unei congres extraordinar in cursul caruia sa se produca depunerea mandatului de catre conducerea actuala.
La un moment dat Nastase a remarcat ca liderii PSD negociaza pe foarte multe fronturi si a cerut ca discutiile sa se desfasoare totusi organizat si "cu mai putina gargara". Potrivit afirmatiilor lui Nastase, PSD va incerca sa-i impuna premierul lui Basescu, ducandu-se la Cotroceni cu un protocol gata semnat cu o alta formatiune politica pentru exercitarea guvernarii. Potrivit unor surse Mediafax, PSD intentioneaza ca astazi sa-l anunte in scris pe Traian Basescu de faptul ca PSD si PNL au format o majoritate parlamentara. Pe langa negocierile de aseara cu PNL, PSD are in vedere si continuarea negocierilor cu PD-L, Miron Mitrea obtinand deja, potrivit surselor, atat pentru el, cat si pentru Geoana functii la varful puterii.
Cum grupul nou-alesilor, nemultumiti de cum decurg negocierile in favoarea liderilor, se mareste de la o zi la alta, ar exista insa si posibilitatea ca o parte a social-democratilor sa sustina in Parlament un guvern minoritar al PD-L, ba chiar sa inceapa migrarile politice in directia partidului cu mai multe mandate. Potrivit lui Mircea Geoana, PSD anunta azi la Cotroceni ca doreste "un guvern bazat pe o majoritate puternica inainte de Craciun".
Invitatie
Presedintele Traian Basescu a dat aseara startul procedurilor constitutionale pentru formarea noului Guvern invitand astazi partidele la consultari. "PSD este castigatorul moral al alegerilor, iar PD-L este castigatorul constitutional", a punctat seful statului. Intrebat cum ii va impaca pe cei doi castigatori, Basescu a replicat: "Dupa Constitutie". seful statului intentioneaza sa desemneze noul premier inainte de 15 decembrie, data la care a convocat Parlamentul, iar noul Guvern sa fie validat inainte de 24 decembrie. "Voi fi foarte atent in discutiile cu partidele la capacitatea lor de a furniza competente.
Partidele sa se uite in ograda proprie sa vada care e nivelul de competente de care dispun", a spus presedintele subliniind ca prioritatea zero este legata de interesul national ca viitorul executiv sa fie suficient de puternic prin sprijinul in Parlament astfel incat sa poata trece legislatia necesara diminuarii efectelor crizei asupra economiei romanesti.