13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSportAtletismTeroarea rosie

Teroarea rosie

Ani de cercetari laborioase in arhivele Congresului american, ale Departamentului de Stat si ale Departamentului Apararii, in arhive de la Moscova si in biblioteci s-au concretizat in lucrarea Dainuire. In raspantii de imperii. Teroarea rosie, a lui Lucian Orasel, doctor in Guvernarea dezvoltarii economice si relatiilor internationale al Universitatii din Charlottesville, Virginia (dupa un Masterat la Harvard). Cartea aparuta la Editura Amaltea este prima dintr-o serie de trei volume prin care autorul isi aduce contributia la eforturile pentru o "renastere morala si o schimbare profunda in constiinta" romanilor.

Acest prim volum descrie procesul instaurarii comunismului in Romania, ajungand pana la elaborarea primei Constitutii dupa model sovietic, care a legitimat dominatia partidului unic si distrugerea proprietatii, subminand nu doar statul de drept, ci insasi structura morala a societatii. Dr. Lucian Orasel a sintetizat in aceasta lucrare experienta si a lumii libere, dar si a "terorii rosii", fiind fost detinut politic de la varsta de 14 ani si fiu de fosti detinuti politici care au sfarsit in gulagul romanesc. Aceste experiente nu ii umbresc insa luciditatea si obiectivitatea, la care se adauga solida sa formatie stiintifica.  "Profesorul Orasel cunoaste din propria-i experienta amara tirania guvernului comunist roman. El ne-a sustinut efectiv in aprofundarea intelegerii caderii sistemului economic comunist", arata senatorul american Robert Dole, presedintele Comitetului de Finante al Senatului SUA.

"Avem nevoie de adevar pentru a afla cat de adanc ne-am infundat in noroiul istoriei in perioada incercarii comuniste de a distruge tara si de a desfiinta Natiunea. Avem nevoie de adevar, caci numai stiind adevarul vom putea sti ce trebuie sa facem pentru a salva ceea ce mai este de salvat", scrie autorul, care nu si-a pierdut convingerea ca "suntem indreptatiti de la Dumnezeu" la "demnitate umana si caracter national". Dar, ne spune tot domnia sa, acum este un alt moment – cum au fost nu putine in istoria noastra – in care, asa cum indemna un presedinte american, suntem chemati sa ne intrebam ce facem noi pentru tara, nu doar ce face tara pentru noi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă