5 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismSUA au găsit epava unei nave care dispăruse misterios. cu 56 de...

SUA au găsit epava unei nave care dispăruse misterios. cu 56 de marinari, în anul 1921

USS Conestoga, remorcher al marinei americane a cărui dispariţie cu 56 de oameni la bord, membri ai echipajului, în urmă cu 95, de ani era un mister, a fost descoperită în dreptul oraşului San Francisco, a confirmat miercuri Agenţia americană pentru oceane şi atmosferă (NOAA), preluată joi de AFP, informează Agerpres.

Descoperirea epavei rezolvă una dintre cele mai mari enigme navale din Statele Unite. „După un secol de incertitudine şi un sentiment de pierdere profundă, dispariţia vasului Conestoga nu mai este un mister”, a declarat Manson Brown, subsecretar pentru Comerţ şi Observaţii de Mediu, numărul doi în NOAA. 

Epava de peste 50 de metri lungime, neindentificată la început, a fost reperată în 2009 de o navă a NOAA în golful Farallon, la circa 50 de kilometri de celebrul pod Goden Gate (California). În septembrie 2014, serviciile de specialitate ale NOAA au declanşat o anchetă pentru alcătuirea unui inventar al epavelor istorice din acel sanctuar. La sfârşitul lui 2015 au reuşit să identifice cu certitudine Conestoga. Vasul se află la 60 de metri adâncime, la 5 kilometri sud-est de insulele Farallon. 

Puntea de lemn şi alte structuri superioare sunt bine conservate, chiar dacă cele din urmă s-au lăsat în cocă din cauza coroziunii şi a vechimii. Explorarea cu roboţi a scos la iveală anumite caracteristici, cum ar fi mărimea punţii, motorul cu aburi, cazanele, o elice şi un singur tun, care corespund descrierii şi planurilor vasului Conestoga, publicate în 1904. Nu au fost identificate rămăşiţe umane. 

Conestoga a plecat din portul San Francisco vineri, 25 martie 1921, spre Tutuila din insulele Samoa americane, prin Pearl Harbour (Hawai). Analele meteorologice arată că, atunci când a plecat vasul, vântul a crescut în intensitate în zona Golden Gate, iar marea era agitată, cu valuri mari. Când nava nu a ajuns la data fixată la Pearl Harbour (la 2.400 de kilometri distanţă), marina americană a lansat o amplă operaţiune de căutare pe mare şi din aer, dar şi-a concentrat cercetările în zona Hawaii. După două luni o navă a găsit un colac de salvare în stare proastă marcat cu litera „C” în largul Mexicului, aşa încât cercetările s-au mutat în acea regiune. 

Dispariţia fără urmă a remorcherului, ultima în timp de pace pentru marina americană, a fost în atenţia presei luni întregi. Căutările au încetat în cele din urmă la sfârşitul lui iunie 1921. 

Marina a cumpărat Conestoga – construită iniţial pentru remorcarea vaselor care transportau cărbune pentru căile ferate – în 1917, în timpul Primului Război Mondial, pentru a efectua drumuri de-a lungul coastei atlantice a Statelor Unite şi în Azore.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Zeljko Kopic și-a prelungit contractul cu Dinamo până în 2028!

Zeljko Kopic, antrenorul croat care a preluat conducerea tehnică a echipei Dinamo în decembrie 2023, a semnat o prelungire de contract până în vara...

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană avertizează asupra riscurilor de zbor deasupra Rusiei

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană (EASA) a emis vineri un nou „buletin de securitate cu privire la zonele de conflict,” recomandând companiilor aeriene să...

Producția de servicii din UE: Danemarca, Grecia și România au înregistrat cele mai mari scăderi

Producția de servicii a înregistrat o creștere de 1,5% în Uniunea Europeană și de 1,7% în zona euro în octombrie 2024, comparativ cu aceeași...
Ultima oră
Pe aceeași temă