2.2 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismRebreanu, Minulescu, Pillat

Rebreanu, Minulescu, Pillat

Vizavi de latura sudica a Palatului Cotroceni, se afla un asezamant cultural exceptional, patronat de Muzeul Literaturii Romane. Intr-un bloc vechi, dar cu apartamente spatioase, putem vizita locuintele lui Liviu Rebreanu si Ion Minulescu, minunandu-ne in ce conditii puteau trai scriitorii inainte, fara ca pentru aceasta sa fi luat premiul Nobel. In acest asezamant a fost inaugurata de curand o camera care adaposteste colectia Pillat. Este meritul distinsei poete si angliste Monica Pillat de-a fi reusit o asemenea adapostire, atragandu-ne astfel atentia asupra unei familii de care am mai avut prilejul sa scriem in cuprinsul acestui supliment, dar care avand locul ei in ansamblul caselor memoriale din Bucuresti va constitui de acum incolo un prilej de popas pentru bucuresteanul prea grabit. Aceeasi senzatie am avut-o si noi, reusind astfel sa ne intremam sufleteste dupa ce mai inainte privisem cu jale aristocratul cartier Cotroceni acum devastat de tot felul de santiere, spart si gaurit.  
Aranjamentul incaperii care adaposteste colectia Pillat porneste de la icoana pe sticla "Maica Domnului cu Pruncul Iisus", asezata pe peretele din fata, pe fundalul unui covor oltenesc. Scaunul si biroul poetului Ion Pillat constituie piesele centrale ale mobilierului. Pe birou se mai afla calimara de portelan a lui Ion Pillat, ochelarii pictoritei Maria Pillat-Braates si stiloul Corneliei Pillat, precum si fotografii de familie. Pe coltul laturii din dreapta biroului se afla sevaletul pictoritei, pe care e asezata acuarela "Lalele", a Mariei Pillat-Brates, daruita de autoare lui Liviu Rebreanu. Pe sevalet se gaseste un mic vas de argint, cu doua pensule apartinand artistei. Deasupra sevaletului, pe perete, sunt puse doua desene ale pictoritei: "Citind povesti (portretul Monicai Pillat, eleva), 1956, si "Penitenciarul din Botosani", 1949, evocand luna de detentie a artistei, invinuita de regimul comunist pentru faptul de a fi fost mosierita.

 

Pe peretele din dreapta se afla tablouri, originale sau in fotocopii. Sub tablouri este asezata o lada de zestre din lemn, cu crestaturi ornamentale, pe care sunt puse un vas turcesc din cositor, pentru pregatirea ceaiului, o farfurie turceasca din cositor cu capac, un bol din ceramica albastra de Nora Steriadi si o fotografie a Corneliei Pillat cu fiica sa Monica, in 1987.
Urmeaza o biblioteca deschisa pe patru laturi, apartinand lui Barbu stefanescu-Delavrancea. In aceasta biblioteca figureaza opere de poetul Ion Pillat, de memorialistul Nicolae Pillat (fratele poetului), de romancierul si criticul Dinu Pillat, de scriitoarea Pia Pillat Edwards, de istoricul de arta Cornelia Pillat si de poeta Monica Pillat. De asemenea sunt traduceri, carti si reviste de referinta critica, partituri pe versurile lui Ion si ale Monicai Pillat, precum si volume cu autografe din biblioteca familiei. Mai jos se gaseste o mica biblioteca a poetului Ion Pillat.

 

In aceasta biblioteca se mai afla cateva obiecte apartinand lui Gheorghe Ene Filipescu (cuscrul lui Ion Pillat si tatal Corneliei. Fruntas al Partidului Social-Democrat, aripa Titel Petrescu, Gheorghe Ene Filipescu a fost un meserias artist, pantofii facuti de el fiind premiati la expozitiile internationale de la Paris si Barcelona. Pe peretele din dreapta usii este asezat in rama un poem francez din secolul al XVIII-lea, "Le bonheur de ce monde", considerat de Ion Pillat un indreptar spiritual. Pe biblioteca-vitrina, apartinand lui Oscar Walter Cizek, este pusa o veche broderie turceasca, iar pe ea, la mijloc, este asezat un fragment de stela funerara antica, adus din Grecia de Ion Pillat. In stanga se afla sculptura "Sfera cuplului perfect" de  artista Adina Nanu, sculptura inspirata de iubirea lui Dinu Pillat si Pia Pillat Edwards in 1965.

 

In aceasta biblioteca sunt adapostite volume rare, albumul de opere ale Mariei Pillat-Brates, editii princeps cu autografe dedicate familiei din partea unor scriitori de prestigiu precum: Paul Claudel, Paul Valery, Alexandru Macedonski, Vasile Voiculescu, George Bacovia, Lucian Blaga, Nicolae Cartojan, Liviu Rebreanu, George Calinescu, Tudor Vianu, Ion Barbu, Eugen Lovinescu, serban Cioculescu s.a. Pe rafturile bibliotecii, inauntru, se afla patru fotografii: Maria Pillat si copiii Pia si Dinu in 1923, regina Maria in expozitia Mariei Pillat-Brates in 1937; Maria Pillat-Brates in atelierul ei de pictura din str. Pia Bratianu nr. 9, in 1935, si Gheorghe Ene-Filipescu cu sotia sa Ecaterina.

Pe peretele din stanga usii, pe un scrin apartinand Muzeului Liviu Rebreanu – Fanny Rebreanu, sunt asezate obiecte de toaleta din argint, cu monograma SC, apartinand Sabinei Bratianu (casatorita Cantacuzino), fiica lui I. C. Bratianu si sora Mariutei care, prin casatoria cu Nicoalae Pillat, avea sa devina mama copiilor Ion, Nicolae si Pia. Jos, langa scrin, in stanga, se afla un vas antic persan. Deasupra scrinului, pe perete sunt doua tablouri: acuarela Mariei Pillat-Brates la Paris, in 1919. Pe latura stanga a peretelui se afla acuarela Mariei Pillat-Brates, "Garoafe si fructe", 1969, un ulcior de ceramica de Corund, acuarela de tinerete "Moara de vant" semnata I. Brates si o farfurie din ceramica de Horezu, reprezentand Pomul Vietii.

Pe latura stanga a biroului se afla o mobila neagra, adusa de Ion Pillat din Spania. Pe salul turcesc ce acopera aceasta mobila sunt asezate miniatura caravelei lui Columb, "Santa Maria", cumparata de Ion Pillat pentru fiul sau Dinu, in 1934, de la Paris, o pasare tucan din lemn pictat, amuleta poetului, un crab din ceramica verzuie si trei fotografii: Dinu Pillat si fiica sa Monica, in 1975, copiii Pillat (Ion, Pia si Nicolae) in costum national si aceiasi, tineri, la Paris.
Colectia Pillat mai cuprinde cinci manuscrise si anume: Ion Pillat – "Caietul verde", cu dedicatia poetului pentru fiica sa Pia, Dinu Pillat – "Jurnalul unui adolescent", Pia Pillat – "Fata cocorilor", Cornelia Pillat – manuscris cu notatii si desene ale programelor iconografice din bisericile din Oltenia, Monica Pillat – "Cei 13 si Misterul" (doua caiete); cataloagele expozitiilor colective si personale ale Mariei Pillat-Brates si recenzii asupra operei sale plastice din presa vremii, un album de fotografii de familie, donat de Pia Dumitru Danielopolu.

Cele mai citite

China a executat doi bărbați care au comis atacuri mortale

China a executat recent doi bărbați care au comis atacuri violente soldate cu zeci de morți în luna noiembrie, incidente ce au fost clasificate...

Madison Keys elimină campioana de la Wimbledon 2022 și avansează în sferturile Australian Open!

Madison Keys a produs surpriza zilei la Australian Open 2025, eliminând-o pe Elena Rybakina, campioana de la Wimbledon 2022 și finalista de la Melbourne...

Cum să alegi cadoul potrivit pentru cei dragi în 2025: sfaturi și recomandări

2025 ne va aduce o mulțime de ocazii și evenimente prin care putem să ne arătăm recunoștința și aprecierea pentru persoanele dragi dăruindu-le cadouri....
Ultima oră
Pe aceeași temă