4.3 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăSportAtletismO poveste despre libertate

O poveste despre libertate

Libertatea, un cuvant frecvent folosit in aceste zile, nu are cum sa fie inteles cu adevarat decat daca ne intoarcem in urma cu doua decenii si retraim tensiunea exemplara de atunci. In spiritul unei asemenea intoarceri in timp, Centrul de Informare, de la parterul Reprezentantei Comisiei Europene, din Bucuresti, a deschis expozitia "O poveste despre libertate", realizata in colaborare cu istoricul Andrea Varga. Este o expozitie deosebita, cu imagini sugestive, reprezentand momente si evenimente care tin de schimbarile petrecute in Romania, Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Uniunea Sovietica, Republica Democrata Germana, Bulgaria, inainte si in anul 1989, precum si documente din vremea respectiva, extrase din ziarele occidentale si materiale din arhivele vestice, care exprima perceptia Occidentului asupra vietii din Europa Rasariteana.

 

Fotografiile, valoroase ca documente istorice, dar si din punct de vedere artistic, sunt prezentate inedit, pe panouri tip domino, fiind dispuse asemenea punctelor din jocul respectiv. Acestea sunt puse in context si de alte elemente artistice, de background, inclusiv filme, imagini in miscare si hapenninguri interactive. Expozitia face parte din proiectul "1989-2009 – Romania si libertatea altora", care include si realizarea unor materiale si evenimente tematice, precum si a site-ului www.8909.ro, actualmente in constructie. Expozitia poate fi vizitata zilnic, intre orele 10.00 si 18.00, pana la sfarsitul lunii februarie 2010.  

Incitanta manifestare, cum nu se poate mai nimerita pentru aceste zile atat comemorative cat si aniversare ale Revolutiei din Decembrie, isi datoreaza reusita nu doar organizarii exemplare ci si personalitatii mai aparte a istoricului Andrea Varga, cu o biografie aproape aventuroasa, uneori asemanatoare cu cele ale personajelor pe care le evoca in demersurile sale. Venita din Ungaria la Bucuresti in urma cu 14 ani, cu o bursa Soros, ea s-a adancit in studiul dosarelor la Arhivele Nationale si in alte institutii cu acelasi profil. In anul 1997, insistenta ei a reusit sa-i enerveze pe functionarii de la Arhivele Nationale, care, dupa doua saptamani, i-au comunicat ca nu mai poate fi primita, chiar daca nu scria nicaieri ca cetatenii straini nu pot consulta documentele publice! Nu a mai plecat din Romania, desi intre timp a fost acuzata si de spionaj! A semnat multe filme documentare, a editat sau co-editat volume de documente si a organizat expozitii.

 

A prezentat in detaliu momentele decisive ale miscarilor anticomuniste din Polonia, Ungaria, R.D.G., Cehoslovacia. In actuala expozitie, accentul cade pe evenimentele din 1989, un loc important ocupandu-l aici si Romania, prin sangeroasa ei revolutie, desfasurata la Timisoara, Bucuresti si in alte orase, ca si prin evenimentele premergatoare, cum au fost cele din Valea Jiului, Brasov s.a.
In ultima vreme se constata o oarecare crestere a numarului nostalgicilor, si, ceea ce este mai surprinzator, printre ei se gasesc si destui tineri. Unii dintre acestia din urma poarta insemne explicite ale comunismului, de pilda tricouri cu secera si ciocanul, cu initialele U.R.S.S., cu portretele lui Che Guevara, Mao si ale altor asasini. Nu am vazut inca printre acestea si portretul ucigasului Pol Pot, dar nu este exclus sa fie si el omagiat undeva, candva.

 

In acest sens, ramane o enigma faptul ca, printre nostalgici, niciunul nu se afiseaza in public cu Ceausescu, "erou national" pentru ei. Sa zicem ca tinerii nu prea stiu ce a fost, desi ar putea afla de la cei in varsta adevarul. Dar unii dintre ultimii cum au putut uita Securitatea, Militia, nationalizarea, colectivizarea, frigul, intunericul, cozile la orice se vindea, ratia de alimente pentru o luna, aroganta si prostia activistilor de partid, cultul personalitatii, interdictia de a parasi tara, propaganda ateista, invatamantul politic obligatoriu si toate celelalte mizerii? Cum au putut uita represiunea sangeroasa din 16 decembrie 1989 de la Timisoara, apoi violenta teroristilor din Bucuresti si din alte orase, mortii de atunci? Chiar sa fi curs sange sfant degeaba? Chiar au trecut degeaba 20 de ani? Am crezut ca niciodata nu va fi uitat strigatul romanilor in acel decembrie din 1989: "Libertate, te iubim, / Ori invingem ori murim!". Am crezut…

Cele mai citite

Campionatul european de handbal feminin-EHF EURO 2024: România-Serbia 27-25. România s-a calificat în grupele principale

Naţionala României s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin - EHF EURO 2024, care are loc în Austria, Ungaria...

SUA dezacord pentru construcția unei baze militare israeliene în Fâșia Gaza

Statele Unite şi-au exprimat marţi opoziţia faţă de orice construcţie permanentă a unei baze militare de către Israel în Fâşia Gaza, la o zi...

ANPC verifică 14 influenceri pentru postări publicitare nemarcate

Acțiunea ANPC face parte dintr-o campanie, coordonată la nivel european de Direcția Justiție și Consumatori din cadrul Comisiei Europene Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)...
Ultima oră
Pe aceeași temă