Motto: „Justitia noastra cand ocoleste dreptatea o face intotdeauna invocand litera legii”
H.R.Patapievici
Asa cum arata experienta, afirmatia prestigiosului om de cultura, care semneaza motto-ul de mai sus, confirma, in pofida trecerii timpului, valabilitatea si „prospetimea” mesajului. Nu trebuie sa fii neaparat jurist ca sa observi ca, desi „setul” de institutii din sfera Justitiei, obligat sa supravegheze si sa asigure corectitudinea actului de justitie, este complet, multe decizii sunt aberante si comandate politic, in timp ce altele, absolut necesare, stralucesc prin absenta. Se vede cu ochiul liber si se simte cale de-o posta, influenta puternica pe care PSD o mai exercita inca, la scena deschisa si ca de obicei fara jena, asupra celor mai importante institutii reprezentative ale Justitiei sau asupra a numeroase instante din Capitala si din tara, la conducerea carora a numit, pe cand detinea puterea, persoane obediente lui. Pentru acest partid, independenta Justitiei inseamna independenta in aducerea la indeplinire a indicatiilor trasate de el, in vederea apararii intereselor sale si ale uriasei clientele politice care i-a ramas chiar si dupa pierderea alegerilor din anul 2004. Clientela care, din punct de vedere social, economic si moral, a dus tara de rapa.
Ce altceva decat „litera a legii” este „teoria” asigurarii continuitatii deciziilor Justitiei de azi cu deciziile luate de Justitia comunista din trecut, care a terorizat aproape o jumatate de veac o tara intreaga, condamnand la ani grei de puscarie floarea tinerimii noastre care s-a opus apasarii straine.
Ce altceva decat „litera a legii” este si teoria restituirii proprietatilor, „concretizata” din pacate prin mentinerea in continuare de catre stat a numeroase terenuri, paduri si imobile sau prin nerestituirea a peste 85% din casele „vandute” de stat chiriasilor pe mai-nimic (y compris vestitele si mult apreciatele vile, situate in cartiere rezidentiale, multe dintre ele „preluate” si pastrate pana azi cu duiosie de nomenclatura comunista si de clientela ei politica de ieri si de azi).
Ce altceva decat „litera a legii” este conservarea hotararilor luate Ð unele intr-un dezacord flagrant cu interesul national Ð de unele institutii juridice de baza, in care activeaza in marea lor majoritate „cadre de nadejde”, numite pe considerente politice de catre PSD, inainte de pierderea alegerilor.
Ce altceva Ð nu-i asa Ð decat „litera legii” este si mentinerea condamnarilor, dupa mai bine de 15 ani de la prabusirea bolsevismului, a elitelor intelectuale ucise in lagarele si in temnitele comuniste. Comparati si dumneavoastra, stimati cititori, mentinerea condamnarii filosofului si eminentului economist exterminat in inchisoare Mircea Vulcanescu (datorita caruia, ca urmare a competentei si onestitatii sale, Banca Nationala a Romaniei a avut, inainte de condamnarea lui, cel mai mare depozit de aur din istoria ei) cu mentinerea indicatiei oculte de a nu fi condamnat nici unul dintre marii delapidatori si corupti la nivel inalt, care au pradat tara, aducand-o in pragul colapsului si al disperarii. Oare aceasta discrepanta nu este strigatoare la cer?
Iata doar cateva repere dintre cele care l-au determinat pe E.S. domnul Michael Guest, fost ambasador al SUA la Bucuresti, sa afirme ca „instantele de judecata sunt unele dintre cele mai corupte institutii din Romania”. Este clar ca un ambasador al celei mai democrate si mai puternice tari din lume, nu risca o declaratie atat de grava la nivel diplomatic fara sa fi avut un suport informatic serios si bine documentat, asupra modului in care se aplica uneori litera legii in Romania. Desigur, fara a intra in detalii, domnul ambasador s-a referit doar la instantele si institutiile care ridica grave semne de intrebare si care perturbeaza serios reforma Justitiei, mai bine zis, reinfiintarea ei din temelii. Fiindca trebuie sa recunoastem, ca spre cinstea lor, exista instante de o competenta si de o probitate morala exemplare, care onoreaza functia de magistrat si care se straduiesc sa incline balanta spre pronuntarea unui numar cat mai mare de decizii corecte, legale si temeinice. Magistratii din aceasta ultima categorie, sunt cei pe care ministrul Justitiei si Administratia Prezidentiala se pot sprijini in edificarea si consolidarea statului de drept, atat de necesare intrarii tarii noastre in normalitate si integrarii ei in organismele europene.
Iata de ce, oricate explicatii savante s-ar oferi, avutia „agonisita” in doar cativa ani de coruptii de nivel inalt pe seama intregii societati trebuie identificata si returnata tarii, iar casele confiscate sau nationalizate trebuie retrocedate familiilor care le-au construit prin munca onesta, perseverenta si neintrerupta, desfasurata deseori pe parcursul unei intregi generatii. Proprietatea nu este un moft si trebuie integral restituita (inclusiv…vilele ridicate de altii), fiindca daca Justitie nu e, nimic nu e.