Evreii din Ucraina au fost umiliţi şi ucişi cu sânge rece în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
După 70 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Holocaustul din Ucraina a ajuns în atenţia opiniei publice internaţionale, datorită eforturilor unui preot catolic francez de a afla adevărul despre crimele oribile comise în masă.
Peste 2.000 de gropi comune au fost descoperite în Ucraina. Se presupune că există încă alte 6.000 de locuri unde au fost îngropaţi laolaltă victimele „Holocaustului gloanţelor”, care a fost numit astfel, deoarece evreii din Ucraina erau împuşcaţi, spre deosebire de Polonia şi Germania, unde erau ucişi în camerele de gazare.
De multe ori, evreii erau obligaţi să-şi sape singuri gropile şi să se dezbrace, după care erau împuşcaţi. Mulţi dintre ei au fost îngropaţi de vii.
Sângele băltea pe pământul care acoperea gropile comune. Asta arată mărturiile culese de preotul catolic francez Patrick Desbois, care a început cercetările încercând să documenteze experienţa bunicului său, un fost prizonier de război ţinut într-un lagăr de concentrare nazist din Ucraina, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Preotul a adunat nenumărate mărturii ce arată modul în care evreii au fost ucişi de nazişti „pentru distracţie”, „din furie, plictiseală, din cauza alcoolului” sau „pentru a viola fetele”.
Istoricul Mikhail Tyaglyy a declarat, pentru MailOnline, că numărul evreilor ucişi în Ucraina este de 1,4 – 1,6 milioane, cu mult mai mare decât numărul oficial de un milion de victime. Cercetările l-au purtat pe Patrick Desbois în zona Rava Ruska, în apropiere de graniţa Ucrainei cu Polonia, unde peste 15.000 de evrei au fost măcelăriţi şi unde se afla lagărul nazist în care fusese închis bunicul său.
Cu timpul, preotul a câştigat încrederea bătrânilor satului, care au început să povestească ororile la care au fost martori în timpul războiului. Ei au povestit cum un soldat nazist a smuls un copil din braţele mamei sale. „Avea doar doi ani, l-a luat şi l-a izbit, în repetate rânduri, cu capul de un perete. Copilul a murit într-o baltă de sânge, în faţa ochilor părinţilor săi”, a declarat un bătrân.
O bătrână care avea, atunci, 12 ani a fost martora unei alte atrocităţi. „Naziştii i-au adus la marginea gropii şi i-a împuşcat. Dar puteam vedea pământul mişcându-se, deoarece unii dintre ei mai erau în viaţă. Eram tineri şi ne-a fost foarte greu să privim asta”, a declarat bătrâna.
Istoricul Mikhail Tyaglyy consideră că adevărul despre Holocaustul din Ucraina trebuie predat celor tineri.
„Este important pentru toate timpurile şi toate generaţiile. Extremismul radical şi antisemitismul încă există. Dacă ne uităm la Germania zilelor noastre, rareori vedem semne ale antisemitismului şi xenofobiei, dar acest lucru a devenit posibil datorită educaţiei pe termen lung şi politicilor istorice şi culturale ale statului german din ultimele decenii”, a declarat Mikhail Tyaglyy.
GALERIA de mai sus conţine o serie de fotografii realizate în timpul Holocaustului din Ucraina.
Atenţie! Imaginile sunt ŞOCANTE şi vă pot afecta emoţional.