27.3 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSportAtletismFOTO din timpul CRIZEI RACHETELOR CUBANEZE: cum s-a apropiat omenirea de un...

FOTO din timpul CRIZEI RACHETELOR CUBANEZE: cum s-a apropiat omenirea de un RĂZBOI NUCLEAR

Pe 15 octombrie 1962, un grup de analişti CIA desemnaţi să analizeze o serie de fotografii aeriene realizate deasupra Cubei au identificat câteva instalaţii sovietice de lansare a rachetelor cu rază medie de acţiune.

Bazele se aflau la aproximativ 160 de kilometri de SUA.

Departamentul de Stat a primit o notificare în noaptea următoare, iar preşedintele J.F. Kennedy, după ce a fost informat în dimineaţa care a urmat, a declanşat o criză care a adus omenirea înspăimântător de aproape de un război nuclear, relatează revista The Atlantic.

Citeşte şi FOTO: 45 de ani de la execuţia lui El Comandante. Vezi imagini inedite cu CHE GUEVARA şi FIDEL CASTRO!

SUA au concentrat trupe militare şi armament în Florida, au confruntat Uniunea Sovietică în cadrul ONU şi a înfiinţat blocada navală asupra Cubei.

În următoarele 13 zile, criza s-a adâncit, iar omenirea era înspăimântată de perspectiva unui nou război mondial.

Pe 27 octombrie, SUA şi URSS au ajuns la un acord secret prin care Kennedy urma să ordone retragerea rachetelor americane din sudul Italiei şi Turciei, iar Hruşciov urma să ordone retragerea tuturor rachetelor sovietice din Cuba.

Citeşte şi FOTO: Cum arătau FEMEILE-SOLDAT din armata sovietică în cel de-al II-ea Război Mondial

În următoarele săptămâni, forţele americane au monitorizat plecarea din Cuba a 42 de rachete aflate la bordul a opt nave sovietice.

Criza rachetelor din Cuba s-a încheiat, însă Războiul Rece a durat până la destrămarea URSS.

Galeria de mai sus conţine o serie de imagini istorice realizate în timpul crizei rachetelor cubaneze, în acele zile incredibil de tensionate din timpul Războiului Rece, când omenirea a fost la un prag de apocalipsă. Daţi click pe imagini pentru a le mări şi pentru a citi toate informaţiile!

Citeşte şi FOTO: Dezastrul de la PEARL HARBOUR. Vezi imagini istorice din timpul atacului!

Cele mai citite

Discuții incerte la Bruxelles privind planul României de reducere a deficitului bugetar din 2025

Discuțiile de la Bruxelles privind planul de reducere a deficitului bugetar al României, ce ar trebui implementat din 2025, rămân în acest moment incerte....

Iohannis nu a fost informat din timp de inundațiile din sudul Moldovei

Este problematic că mulţi n-au avut niciun fel de avertizare din partea autorităţilor la ultimele inundaţii, a declarat miercuri, la New York, preşedintele României,...

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Cu cine intră în cursă Maia Sandu pentru un nou mandat

Republica Moldova se pregătește de alegeri prezidențiale, cu un numaăr de candidați record înscrişi pe listele de candidați. Maia Sandu, actualul președinte al Republicii Moldova...
Ultima oră
Pe aceeași temă