3.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismFOTO: Cum arătau FEMEILE-SOLDAT din armata sovietică în cel de-al II-ea Război...

FOTO: Cum arătau FEMEILE-SOLDAT din armata sovietică în cel de-al II-ea Război Mondial

Femeile din armata rusă au jucat un rol important în istoria militară a ţării lor, iar percepţia istorică asupra femeii-soldat din Uniunea Sovietică este cea de eroină disciplinată şi înspăimântătoare pentru duşmanii de dincolo de Patria Mamă.

Născută din cenuşa celui de-al II-lea Război Mondial, când femeile reprezentau 8% din efectivele militare sovietice, imaginea femeii-soldat pare să prindă, însă, mai mult conturul eternei propagande decât cel al realităţii, declară Mary Louise O’Brien şi Lt. Col. Chris Jefferies din cadrul USAF, autori ai studiului „Femeile din cadrul forţelor armate sovietice”.

Dacă în Statele Unite, în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, regimentele WAVES de femei operau, iniţial, doar pe teritoriul ţării şi nu-şi puteau servi patria la bordul vaselor de război, al avioanelor de luptă şi în punctele de conflict, situaţia femeilor din Rusia era cu totul alta. Acestea aveau calea deschisă către eroism. Ele puteau lupta ca piloţi de avioane militare, erau lunetiste, trăgeau cu mitralierele şi manevrau puternicele şi greoaiele tancuri T34.

Pe frontul de est, 40% dintre ofiţerii medicali erau femei: record absolut ca număr de femei care au servit în cadrul unei armate pentru a le permite bărbaţilor să lupte în adevăratul înţeles al cuvântului.

Una dintre eroine a fost Maria Bochkareva. După abdicarea ţarului Nicolae al II-lea, Maria l-a convins pe premierul interimar Alexander Kerenski să aprobe formarea unui batalion de femei denumit „Batalionul Morţii”.

Eroina rusă a recrutat peste 2.000 de tinere cu vârsta cuprinsă între 13 şi 25 de ani, alături de care a luptat în timpul Ofensivei din Iulie din 1917 cu forţele germane. Eficienţa în luptă a celor 2.000 de femei rămâne discutabilă. Cert este, însă, faptul că după trei luni de război, doar 250 dintre ele mai erau în viaţă.

Chiar şi femeile de viţă nobilă erau dornice să-şi ajute ţara. Prinţesa Eugenie Shakovskaya a servit ca pilot militar în 1917 timp de nouă luni, după care a fost demobilizată după Revoluţia din octombrie din cauza (sau datorită!) legăturilor ei cu familia imperială. Cu toate acestea, prinţesa rămâne una dintre primele femei din lume care au luptat pe front în calitate de pilot militar. A ajutat-o, cu siguranţă, şi faptul că Rusia a fost prima ţară din lume care le-a permis femeilor să se înroleze ca piloţi militari şi să participe la misiuni de luptă.

Citeşte şi FOTO: Dezastrul de la PEARL HARBOUR. Vezi imagini istorice din timpul atacului!

În timpul celui de-al II-lea Război Mondial, ucraineanca Liudmila Pavlicenko a ucis peste 300 de soldaţi inamici. Lunetistele erau printre cele mai apreciate cadre militare, mai ales după ce experţii militari şi-au dat seama că femeile au aptitudini speciale pentru lupta de la distanţă. Ele sunt răbdătoare, precaute şi îşi doresc să evite luptele corp la corp.

După Război, majoritatea femeilor a părăsit rândurile armatei. Patria se afla în siguranţă pe lista puterilor învingătoare.

Cu toate acestea, conform raportului „The Military Balance 2002-2003″ aparţinând Institutului Internaţional pentru Studii Strategice, în 2002, 10% dintre militarii ruşi erau femei, adică aproximativ 100.000 de persoane.

Şi cum aspectul fizic plăcut nu poate fi neglijat în timpurile moderne, armata rusă organizează concursul de frumuseţe „Miss Armata Rusă” cu scopul declarat de a încuraja înrolările voluntare în armată ale tinerilor bărbaţi.

Galeria de mai sus conţine o serie de fotografii inedite cu femei-soldat care au luptat pe front în timpul celui de-al II-lea Război Mondial.

Citeşte şi FOTO: 45 de ani de la execuţia lui El Comandante. Vezi imagini inedite cu CHE GUEVARA şi FIDEL CASTRO!

Cele mai citite
00:01:05

VIDEO. „Navă spion” rusească, descoperită în apele Regatului Unit

Secretarul britanic al Apărării, John Healey, le-a declarat parlamentarilor că o „navă spion rusească” se află în Marea Nordului, după ce a intrat și...

Iga Swiatek, calificare fără emoții în semifinalele Australian Open!

Iga Swiatek a obținut o victorie categorică în sferturile de finală ale Australian Open, impunându-se cu 6-1, 6-2 în fața Emmei Navarro. Această calificare...

Cum va fi vremea în mini-vacanța de Mica Unire. Prognoza meteo pentru 24-26 ianuarie 2025

Weekendul 24-26 ianuarie 2025 aduce temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă a anului. Maximele vor depăși valorile normale ale lunii ianuarie...
Ultima oră
Pe aceeași temă