5.7 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSportAtletismFOTO. Demența SINISTRĂ a URSS și criminalul Brejnev. Cum arătau RĂMĂŞIŢELE unui...

FOTO. Demența SINISTRĂ a URSS și criminalul Brejnev. Cum arătau RĂMĂŞIŢELE unui cosmonaut RUS, după ce capsula sa s-a PRĂBUȘIT din spațiu

Vladimir Komarov a fost primul om care a zburat în spaţiu de două ori şi a fost primul om care a murit în timpul unei misiuni spaţiale, la 24 aprilie 1967, după ce capsula în care se afla s-a prăbuşit din cauza unei defecţiuni la sistemul de deschidere a paraşutei.

Însă, deoarece Komarov a murit după ce capsula a lovit pământul, moartea sa nu este considerată ca fiind prima tragedie din spaţiul cosmic, conform rarehistoricalphotos.com.

Citește și: FOTO. Rusia și China au motive de GROAZĂ. Cum arată nava-ROBOT a SUA care poate vâna și NIMICI submarinele inamice

O aniversare sinistră, în stil sovietic

Tragedia a avut în timpul celei de-a 50-a aniversări a URSS, iar guvernul sovietic şi-a dorit o realizare monumentală pentru responsabilii programului spaţial. Planul consta în lansarea a doua rachete care urmau să se întâlnească pe orbită, iar cosmonauţii să treacă dintr-o navetă în cealaltă. 

Prima capsulă lansată urma să fie Soyuz 1, cu Vladimir Komarov la bord. În următoarea zi, Soyuz 2 urma să fie lansată cu doi cosmonauţi la bord, iar cele două capsule urmau să se întâlnească în spaţiu, să se alipească, iar Komarov să schimbe locul cu unul dintre colegii săi.

Planul fusese ordonat de însuși liderul URSS Leonid Brejnev. Komarov a fost ales să comande capsula Soyuz 1 şi îl avea ca înlocuitor pe Iuri Gagarin. Amândoi ştiau că Soyuz 1 avea anumite defecţiuni, însă toţi cei implicaţi în programul spaţial rusesc erau înspăimântați de reacţia lui Brezhnev la o eventuală anulare sau întârziere a misiunii.

Komarov le-a spus prietenilor săi că ştia că probabil îşi va pierde viaţa, însă nu a vrut să renunţe la misiune, deoarece nu-şi dorea să moară Gagarin, unul dintre cei mai buni prieteni ai săi.

Citește și: FOTO. Majoritatea spitalelor din România, niște SPELUNCI SINISTRE în comparație cu cele occidentale. Ce se întâmplă în spitalele din Vest înainte de Crăciun

Gagarin a dorit anularea misiunii

Iuri Gagarin a sugerat că misiunea ar trebui amânată, însă întrebarea care se punea în acel moment era una singură: cine îi spune lui Brejnev? Gagarin a redactat, astfel, un memoriu de 10 pagini şi l-a înmânat celui mai bun prieten al său din cadrul KGB, Veniamin Russaiev, însă nimeni nu a îndrăznit să-l predea liderului suprem.

Cu cât momentul lansării se apropia, cu atât specialiştii sovietici erau din ce în ce mai pesimişti. Testele premergătoare misiunii au arătat că Soyuz 1 avea 203 probleme structurale care transformau misiunea în una sinucigaşă. Cu toate acestea, Komarov a urcat la bordul navetei spaţiale, iar după opt minute se afla, deja, pe orbită, pilotând cea mai sofisticată maşinărie construită vreodată de oameni.

Citește și: FOTO. Cum arată IMAGINILE prin care rușii își BAT JOC de Vladimir Putin și care au devenit ILEGALE în Rusia

Cum au început problemele

Problemele au început după ce două panouri solare au refuzat să se deschidă, lăsând în întuneric o parte din echipamentul de navigaţie. Prima încercare de a modifica orbita navetei a eşuat. Aceasta a început să se rotească în jurul axei sale. Controlul termic al sistemului dădea semne de avarie, iar sistemul de comunicaţie cu solul funcţiona cu întreruperi. Mai mult decât atât, lipsa electricităţii a blocat sistmeul de orientare spaţială.

Specialiştii de la sol au decis anularea lansării navetei Soyuz 2 şi aducerea în siguranţă pe pământ a lui Komarov. Acesta a încercat, timp de cinci ore, să repună pe orbita corectă capsula Soyuz 1. Comunicarea cu solul a fost întreruptă. Apelând la o procedură pe care nu a utilizat-o niciodată în zborurile de antrenament de la sol şi în simulatoare, Komarov a reuşit să redreseze naveta şi să dea comanda reintrării în atmosferă.

Citește și: FOTO UIMITOARE: Cum arăta IRANUL în anii ’70, când femeile purtau FUSTE SCURTE și decolteuri PROVOCATOARE

Americanii l-au auzit pe Komarov plângând

Când capsula a reintrat în atmosferă, paraşuta principală a rămas blocată în compartimentul său. Atunci când Komarov a încercat să deschidă paraşuta de rezervă, aceasta s-a încurcat în jgheabul paraşutei de rezervă, iar Soyuz 1 s-a prăbuşit cu o viteză colosală la Orenberg, la data de 24 aprilie 1967, la ora 7 dimineaţa.

Cabina a explodat în momentul impactului, iar când militarii Forţelor Aeriene sovietice au ajuns la faţa locului, au găsit o mare bucată de metal incandescent.

Atunci când capsula în care se afla Komarov se întrepta spre pământ, acesta i-a blestemat pe cei care l-au pus între-o navetă defectă. Le-a transmis celor de la sol că ştia că urma să moară. Premierul sovietic Alexei Kosigin a intrat în legătură cu Vladimir Komarov şi i-a spus că este un erou. Soţia lui Komarov a vorbit şi ea cu acesta despre ce urma să le spună copiilor lor.

Specialiştii SUA care au interceptat convorbirile din Turcia l-au auzit pe Komarov plângând, în timp ce capsula se îndrepta spre impactul fatal cu solul.

Citește și: FOTO. SUA pot SPULBERA orice BUNCĂR NUCLEAR din lume. Cum arată cea mai puternică BOMBĂ de pe planetă

Aroganţa dementă a liderilor sovietici

Komarov a murit, deoarece misiunea a demarat înainte ca toate aspectele legate de aceasta să fie puse la punct, testate şi retestate. Iuri Gagarin i-a criticat deseori pe cei care l-au lăsat pe prietenul său să se urce la bordul navei şi s-a simţit el însuşi vinovat pentru moartea sa. La un moment dat, eroul sovietic a spus că-şi doreşte să-l întâlnească personal pe Leonid Brezhnev.

La un an după moartea lui Komarov, Gagarin şi-a pierdut viaţa într-un accident de avion.

Atenție! GALERIA FOTO de mai sus v-ar putea afecta emoţional.

Citește și: FOTO. Rușii se uită cu JIND la mașinile militare americane. Ce a făcut un RUS dintr-un camion sovietic GAZ-66

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă