Incepand de astazi, pana duminica inclusiv, la Pitesti are loc al V-lea Simpozion International despre „Experimentul Pitesti Ð Reeducarea prin tortura”. Simpozionul este organizat de Primaria Pitesti, Fundatia Culturala MEMORIA Ð filiala Arges, Asociatia Fostilor Detinuti Politici-filiala Arges, Muzeul Judetean Arges, Institutul Roman de Istorie Recenta.
Circa un milion de romani care s-au opus pasnic bolsevizarii Romaniei, au fost arestati sau deportati, iar peste o suta de mii dintre ei au fost exterminati. Pe harta Romaniei au aparut peste 100 de inchisori, lagare de munca si domiciliu fortat.
In inchisorile din Romania s-au aplicat cele mai barbare metode de tortura si s-au comis cele mai oribile crime. Acestea au inceput pe 6 decembrie 1949 (Sf. Nicolae) la inchisoarea din Pitesti, unde majoritatea covarsitoare a detinutilor politici erau studenti si elevi. Asa numita „Reeducare prin tortura”, cunoscuta sub numele de „Experimentul sau Fenomenul Pitesti” (aplicata pentru prima data de pedagogul sovietic Makarenko in Uniunea Sovietica pe detinuti de drept comun), a constat in recrutarea unor detinuti politici, ei insisi in prealabil torturati, carora li se promitea eliberarea si incadrarea cu grade in Securitate, in schimbul smulgerii de la ceilalti detinuti politici a tuturor informatiilor ce nu fusesera declarate in anchete. Pentru aceasta, ei aplicau metode oribile de tortura non-stop, greu de imaginat (apreciate de marele scriitor rus Soljenitin ca „cea mai teribila barbarie a lumii contemporane”) care adesea au condus la exterminarea fizica a multor detinuti. Toate actiunile de tortura fizica si psihica au fost initiate si coordonate de generalul Alexandru Nicolski, adjunctul Securitatii si spion sovietic.
In actiunea de respingere a comunismului Ð acest cancer care a afectat major peste o jumatate de secol fiinta nationala a poporului roman Ð rezistenta personalitatilor din toate domeniile culturii romane a constituit unul din cele mai grele tributuri platite de poporul roman impotriva bolsevizarii tarii.
Prin dezbaterile care vor avea loc, simpozionul din acest an isi propune sa prezinte opiniei publice din tara si de peste hotare atat aspecte privind criminalul experiment de „reeducare prin tortura” si ce s-a intamplat dupa aceea cu cei care au trecut prin „reeducari”, cat si opresiunea culturii romane traditionale in timpul dictaturii comuniste.
Cu ocazia acestei manifestari va avea loc o vizita si un moment de reculegere la Monumentul Memorial „Experimentul Pitesti Ð Reeducarea prin tortura” – in memoria victimelor comunismului.