Cugetul are doua semnificatii: minte, intelect, capacitatea de a gandi, dar si sensul de constiinta, dupa cunoscutele expresii: "a nu avea cugetul curat" sau "a avea mustrari de cuget". In acest gand voi avea in vedere cel de al doilea inteles – cugetul in sens moral, de constiinta, dupa cuvintele lui Ovidiu (poet latin, 43 i.H – 17 d.H, exilat de imparatul Augustus in Tomisul nostru, de unde a si plecat la ceruri). Iata aceste cuvinte ale lui Ovidiu, atat de simple, de frumoase si care, unora, poate li se vor parea naive: «Cugetul curat este o perna moale pentru odihna».
si ma gandeam… A avea un cuget curat, adica o constiinta neintinata de ganduri rele, uricioase, scarbavnice privind semenii, societatea in care traiesti – este, in adevar, o odihna cu capul pe o perna curata si moale!
Multi dintre noi suntem involburati, aprinsi de propriile noastre patimi instinctuale pentru indestularea poftelor nesatule – si atunci ni se umple capul, mintea cu ganduri patimase, fara sa luam in seama ca acestea aduc grele tulburari fiintei noastre, ne imprastie, ca o furtuna, linistea inimii, care, dupa cum spune Voltaire, "Pacea inimii este cea mai mare bogatie". Pentru a avea o viata calma, inteleapta trebuie sa ne pastram un cuget curat, care sa fie pentru noi si trupeste si sufleteste, cum spune Ovidiu, ca o perna moale pentru linistea, odihna fiintei noastre.