28.3 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSportAtletismCaftul in biserica

Caftul in biserica

Ce poate fi mai tonic decat sa te uiti la o intrecere sportiva? Mai ales cand se uita la un meci de box ori la un alt sport asemanator, barbatii se regasesc, desigur, in combatanti, aproape ca dau si ei cu pumnul in aer.

Ce poate fi mai jalnic decat o bataie intre credinciosi? Preoti ortodocsi greci si preoti armeni s-au batut duminica in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim – au relatat marile agentii de presa cu secreta satisfactie, precum ar fi relatat despre o mare finala la box. Politia israeliana a intervenit pentru a-i desparti pe batausii in sutane. Unii dintre combatanti au folosit lumanarile groase pe post de "bulane", precum politistii, in timp ce ceilalti incercau sa le rupa sutanele. Motivele bataii nu mai conteaza, nu s-au inteles, pare-se, la ordinea slujbelor. Se stie, fiind mare inghesuiala de confesiuni in acelasi spatiu, slujbele la Biserica Sf. Mormant sunt programate cu deosebita atentie, pentru a se evita conflictele intre Biserici (care persista de veacuri). Noroc cu musulmanii sau evreii care mai fac oarece pace intre crestini…

Mai jalnic decat cele de mai sus este sa vezi busculadele romanesti care se petrec la marile sarbatori crestin ortodoxe.

In pofida unor eforturi conjugate ale conducerii BOR, dar si ale jandarmeriei, acestea se petrec inca destul de des. De Sf. Dimitrie, anul acesta, a fost la fel in Bucuresti. Cei care au stat uneori si 20 de ore la imensele cozi ca sa se-nchine la moaste au avut si momente de buluceala. Desigur, majoritatea participantilor la astfel de sarbatori stiu sa se poarte cum se cuvine. Exista insa si un sentiment romanesc al cozii: omul se-nghesuie agresiv precum proceda odinioara pentru un kil de carne si mai face si azi la farmacii, la vanghelion etc. Sunt in stare sa-i calce pe altii in picioare, numai sa ajunga in fata. Acesti "crestini" nu inteleg nimic din beneficiile rabdarii, ale smereniei si bunei-cuviinte. Au fost persoane care isi "imprumutau" copii tinuti in brate, numai pentru a intra in fata. Ce-o fi fost in mintea si sufletul acestor crestini, cum pot ajunge prin frauda in fata unui sfant? Intr-un anumit registru al societatii, comportamentul romanului ortodox a fost dintotdeauna asa, mai asemanator aceluia pe care-l vedem la marile sarbatori religioase hinduse ori islamice.

Cu toate acestea, ceva trebuie facut! Preotii si ierarhii sunt datori sa explice cat mai des care este semnificatia unui asemenea efort. De Sf. Dimitrie, in Bucuresti, nu am auzit insa ca vreun ierarh sa coboare de pe scena pe care se savarseau slujbele si sa vina in mijlocul oamenilor pentru a-i imbarbata, dar si pentru a-i dojeni pe cei necuviinciosi. Am fi fost astfel mai aproape cu totii de ceea ce Biserica pierde pe zi ce trece: comunitatea crestina.

La fel de penibile sunt luptele interconfesionale de la noi dintre ortodocsi si greco-catolici, de pilda. Sa ne bucuram, se-ntampla si la case mai mari…

Cele mai citite

Canicula a leșinat din cauza Dianei Șoșoacă

Ilustrație: Marian Avramescu Valul de căldură ce a poposit deasupra Bătrânului continent și care i-a pus pe gânduri și pe specialiștii Administrației Naționale de...

Ciucă și Ciolacu se visează Nicușori

Tandemul Ciu-Cio, care a ținut România într-o stabilitate ce a detonat toate prețurile și a adus țara la cel mai înalt nivel de îndatorare...

Prima întâlnire a grupului de lucru dedicat implementării Strategiei naționale privind dezvoltarea pieței de capital

Astăzi a avut loc, la sediul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), prima întâlnire a grupului de lucru interinstituțional dedicat implementării Strategiei naționale privind dezvoltarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă