28.3 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăSportAtletismActivistul religios

Activistul religios

Gratie internetului activistul religios a capatat puteri sporite. In comunism ar fi fost un militant de partid de succes, si-a ratat vocatia si acum nu are puterea nici sa-si vina in fire, nici sa-si asume credinta de-o maniera mai putin superficiala.

Primesc constant de la diverse personaje o gramada de email-uri prin care sunt indemnat sa particip la: conferinte, lansari de carte, filme, diverse intruniri crestine – cele mai multe de mana a treia. Altii, "subtili", trimit la gramada liste cu inventarul moastelor din Bucuresti si din cele patru zari, ori cu  diverse aiureli: imbina apocalipsele de cartier cu cea asteptata de ultimul val de new-age-isti in anul 2012…

TREZITI-VA, ASTA-I REALITATEA! – te avertizeaza saptamanal alt activist semidoct. Pretins crestin, iti vinde ortodoxisme la kil, pescuind in ape tulburi. Din atitudinea sa, se observa clar: ceea ce-ntelege personajul are prea putin de-a face cu Traditia, cu Sf. Parinti ori cu teologia crestin-ortodoxa, chiar daca manevreaza uneori si lucruri serioase. Autorul locuieste, se spune, undeva intr-o padure carpatina, este dotat (in lipsa smereniei) cu laptop si wireless – tocmai potrivite ca sa-mpuste in tot ceea ce inseamna modernitate. si sa diabolizeze ceea ce nu-ntelege.

In patologia vietii religioase activistul are, in general, intentii bune, dar nu detine instrumente de procesare suficiente: nici intelectuale, nici duhovnicesti (spirituale). Uneori e baiat simpatic, batrana cumsecade, curati la suflet si saritori la nevoie. Acestia sunt cei mai blanzi, activistii cu sanse de insanatosire.

Boala se agraveaza la cei nabadaiosi. Exista babute care fac pe jandarmul in biserica, te-asaza la locul cuvenit in timp ce te pisca nitel, asa, ca sa tii minte (mi s-a intamplat chiar mie). Daca intri in biserica in afara slujbei, pentru a te reculege, poti avea surpriza altor babe care sufera de iluzia c-ar fi chemate sa te conduca spre mantuire. Confunda marturia cu nesfarsita barfa. Crestina, desigur. Vrea omu’ sa zica o rugaciune da’ deocamdata trebuie sa faca eforturi de concentrare: povestea babei nu se termina degraba. E prietena cu femeia de la lumanari, au prilejul sa combata, ca sa ia aminte tot pacatosul.

Preotii activisti sunt si mai haiosi: recita poezii proprii precum A. Paunescu, au mancarimi filosofice, politice etc. Daca nu ai suficient tact pentru a te retrage din fata veleitatilor cultural-politice-conspirationisto-teologice, ai sfeclit-o! Popa tine sa-si incoarde capacitatile ’telectuale, uitand ca un strop de har face mai mult decat un scaun la Academie.

Daca ma gandesc la tinerii studenti in teologie, activistul crestin poate fi si tolerabil. Dar tot activism se cheama, fiindca este boala adolescentei spirituale de care suferim majoritatea celor intrati pe calea credintei pana sa descoperim valentele reale ale marturiei. Daca tinerii activisti sunt iertati, restul sunt demni de mila.

Cele mai citite

Decizia pe care vrea să o ia Barcelona în legătură cu turiștii. “Parlamentul catalan ne autorizează” 

Primarul orașului Barcelona din nord-estul Spaniei, într-o declarație vineri, a anunțat intenția municipalității de a pune capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029. Măsura...

Edi Iordănescu, înainte de România – Belgia: “Ne aşteaptă o nouă provocare”

Selecționerul echipei naționale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a subliniat într-o conferință de presă susținută în Germania, că echipa sa se confruntă cu...

Ambasadorul Marii Britanii în România, despre decizia CSAT de a dona Ucrainei un sistem PATRIOT

Ambasadorul Marii Britanii în România, Giles Portman, a apreciat decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) privind donarea unui sistem PATRIOT către Ucraina,...
Ultima oră
Pe aceeași temă