4.6 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSportAtletism51 de ani de la Congresul al IX-lea. Cum a ajuns la...

51 de ani de la Congresul al IX-lea. Cum a ajuns la putere Nicolae Ceaușescu, ultimul DICTATOR al României

Data de 19 iulie 1965 a marcat deschiderea lucrărilor Congresului al IX-lea al Partidului Muncitoresc Român, cel la care PMR a fost redenumit PCR. La rândul lui, Nicolae Ceaușescu, prim-secretarul  PMR, a obținut, la acest congres, funcția de secretar general al PCR.

Până la acel moment, PMR era condus de un prim-secretar, ajutat de alți opt membri  ai Biroului Politic – o structură care mima democrația. Această formulă de conducere era moștenită din timpul prim-secretarului Gheorghe Gheorgiu-Dej, care murise în martie 1965 și fusese înlocuit de Nicolae Ceaușescu. Pe neașteptate însă, la congresul din iulie 1965, Biroul Politic al partidului este înlocuit cu un Comitet Executiv  – o structură mai numeroasă, deci cu putere mai mică pentru fiecare dintre membrii ei.  În schimb ieșea în evidență noua funcție de secretar general al PCR.

Pentru a-și asigura susținerea marilor puteri comuniste ale epocii, Ceaușescu i-a invitat la acest congres pe Leonid Brejnev, prim-secretarul Partidului Comunist din URSS, și Deng Xiaoping, secretarul general al Partidului Comunist Chinez.

Congresul al IX-lea s-a încheiat la data de 24 iulie 1965, lăsând impresia că Nicolae Ceaușescu va fi un lider reformator.  În anul 1968, când a condamnat invazia sovietică în Cehoslovacia, Ceaușescu a câștigat și un uriaș capital de simpatie în Occident. Ulterior însă, regimul lui a alunecat spre absolutism, iar perioada a rămas în istoria României sub  denumirea propagandistică “Epoca Ceaușescu”.

Merită remarcat că unii dintre colaboratorii pe care Ceaușescu i-a ridicat în funcții în 1965, cum ar fi Manea Mănescu și Ilie Verdeț,  i-au rămas alături până în decembrie 1989.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Frank Lampard revine în antrenorat! Cu ce echipă a semnat englezul

Fostul mijlocaș al echipei Chelsea și al naționalei Angliei, Frank Lampard, a fost numit antrenor principal al clubului Coventry City, marcând astfel al patrulea...

Agricultura prinde energie solară: Peste 500 de proiecte finanțate cu 110 milioane de euro

Finanțarea este destinată întreprinderilor din sectorul agricol și industria alimentară, pentru a sprijini autoconsumul de energie verde Finanțarea este asigurată prin Fondul pentru Modernizare, gestionat de Ministerul...

Șef serviciu secret Germania: Un război direct al Rusiei cu NATO este foarte probabil

Folosirea extinsă de către Rusia a acţiunilor hibride împotriva ţintelor occidentale creşte riscul ca NATO să ia în calcul invocarea articolului 5 al clauzei...
Ultima oră
Pe aceeași temă