Andrei Cornea, profesor universitar şi colaborator al revistei 22, vorbeşte în cadrul emisiunii „Dezbaterile României libere” despre riscurile la care se expune România o dată cu derapajele actualei puteri privind statul de drept, dar şi despre greşelile celor două tabere, USL şi ARD, înaintea alegerilor parlamentare.
Întrebat de Floare Comşea, prezentatoarea emisiunii „Dezbaterile României libere”, ce ar putea fi mai rău decât scoaterea noastră din UE, Cornea a declarat că „Nu vom fi scoşi, dar putem fi puşi în carantină. Ce s-ar întâmpla dacă Uniunea Europeană, supărată pe România, ar zice că de acum înainte românii care nu au viză sau cetăţenie [n.r. forme legale de muncă] să se ducă acasă?” Scenariul vine în contextul în care abuzurile din această vară împotriva statului de drept au inflamat Bruxelles-ul. Cu toate că lucrurile au dat semne de îndreptare, ba chiar discutându-se despre o coabitare între preşedinte şi premier, evenimentele din ultima perioadă arată o Românie incapabilă să ofere stabilitate atât pentru mediul de afaceri cât şi pentru cetăţenii săi.
Cornea nu vede cu ochi buni susţinerea unui „premier plagiator” de către o parte dintre intelectuali
Andrei Cornea este de părere că românii nu înţeleg ce înseamnă libertatea, el referindu-se şi la lipsa de reacţia faţă de încălcarea statului de drept din această vară, o dată cu ajungerea USL la guvernare. Cu toate acestea spune că îl deranjează cel mai mult că o parte dintre intelectuali continuă să susţină un „guvern condus de un premier plagiator.”
Cornea face referire prin declaraţiile sale la intelectualii care au semnat în vară scrisoarea adresată UE, prin care aceştia îşi arătau sprijinul pentru actuala putere şi prin care se opuneau acuzelor aduse USL, cum că ar fi ajuns la guvernare prin încălcarea statului de drept. „Să ne gândim că s-ar fi întâmplat o chestie anticonstituţională în Franţa… două milioane de oameni ar fi ieşit în stradă.”
Andrei Cornea mai consideră că plagiatul îi va atârna de gât lui Victor Ponta tot timpul de acum înainte. Victor Ponta şi-a ratat şansa de a demonstra calităţi, pe care indiferent dacă le are ele vor fi eclipsate de episodul plagiatului. Conform lui Cornea actualul premier ar fi trebuit să arate o disponibilitate mai mare în a admite greşeala comisă, care la urma urmei, potrivit Floarei Comşea, este o infracţiune.
Pe de altă parte nici lipsa de reacţie a ministrului Ecaterina Andronescu nu este de trecut cu vederea, mai ales după ce palgiatul a fost dovedit. „Nu înţeleg ce o opreşte pe doamna ministru să îi retragă titlul de doctor. La urma urmei dacă nu o să mai fie în guvernul următor nu o să fie o aşa mare pagubă… A fost om politic, va avea o pensie mare oricum”, a mai spus Cornea.
‘Colonia România’ şi alegerile parlamentare
Unul dintre ultimele editoriale ale lui Andrei Cornea se intitula „Este România o ‘colonie’?”. Publicat în revista 22 şi în România liberă editorialul a atras atenţia Deutsche Welle care a preluat ideea într-un articol propriu. Ideea unei Românii care a fost de-a lungul timpului în buzunarul marilor puteri şi care nu a cunoscut niciodată independenţa, iar care mai nou ar căpăta influenţe moscovite prin intermediul unei părţi din mass-media a iritat publicaţia Vocea Rusiei.
Jurnalistul Deutsche Welle consideră în articolul său că într-o Europă unită, în care pe primul plan ar trebui puse colaborarea şi diversitatea, ideea de independenţă în sensul clasic este oricum depăşită, cele mai importante fiind acum raporturile construite între ţări. În legătură cu această problemă Cornea consideră în cadrul „Dezbaterile României libere” că ţara noastră ar putea găsi mereu un garant al statului de drept şi al libertăţilor individuale în Uniunea Europeană sau SUA. „Noi, câţi om fi, societatea civilă, vom face în continuare toate demersurile pentru ca oficialii europeni şi presa europeană să ştie exact ce se întâmplă [n.r. în legătură cu repsectarea Constituţiei şi a statului de drept în România].”
Un alt editorial al lui Cornea, la care se face referire în emisiune, se intitulează „Cine ne scapă de ăştia?”. Cu privire la rolul opoziţiei, reprezentată în special de ARD, în cadrul acestor alegeri parlamentare, Cornea vede un ARD (Alianţa România Dreaptă) lipsit de o identitate puternică, şi chiar de lideri. El consideră că platforma de dreapta, reprezentată de Mihai Răzvan Ungureanu nu are o campanie suficient de bună, cum au fost cele ale PDL din 2004, respectiv 2008.
Conform ultimelor sondaje de opinie USL ar putea obţine peste 60% dintre voturi, în timp ce ARD ar lua doar 15%. Vasile Blaga declara recent pentru România liberă că PDL stă mai bine în sondaje decât ARD. În aceste condiţii timpul rămas până la alegerile din 9 decembrie s-ar putea dovedi insuficient pentru ca ARD să convingă electoratul şi să recupereze din handicap.
Andrei Cornea mai consideră că lupta actualei puteri nu este atât cu opoziţia cât mai ales cu diverse instituţii ale statului, susţinute de altfel atât de o parte a societăţii civile, cât şi de Uniunea Europeană. „Oricât ne-ar plăcea unora sau altora, adevărul nu e stabilit la urne. Puterea a încercat să forţeze Constituţia, insituţiile care asigură justiţia sau ordinea constituţională, Parchetul, DNA-ul, Curtea Constituţională, C.S.M.-ul.” Cornea conchide că opoziţia ar trebui să împiedice puterea să deţină o dominaţie absolută.