8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportAlte sporturiUn sportiv rus a purtat la Cupa Mondială semnul războiului. Ce sancțiuni...

Un sportiv rus a purtat la Cupa Mondială semnul războiului. Ce sancțiuni va primi

Federaţia Internaţională de Gimnastică a deschis o anchetă împotriva sportivului rus Ivan Kuliak, pentru un gest comis la Cupa Mondială.

Gimnastul Ivan Kuliak (20 de ani) a generat un scandal în lumea sportivă internațională. El a concurat în Cupa Mondială la Doha (Qatar) și a obținut o medalie de bronz la paralele.

Scandalul a izbucnit întrucât rusul Kuliak a purtat pe tricou un ecuson cu litera Z. Această literă este un semn distinctiv vopsit pe mașinile blindate ale Rusiei în atacul din Ucraina.

Gestul rusului a fost cu atât mai provocator cu cât el a afișat semnul războiului chiar la ceremonia de premiere, stând pe podium. Federația Internațională de Gimnastică (FIG) va impune probabil sancțiuni dure împotriva lui Kuliak. El poate fi exclus pe termen îndelungat de la competiții internaționale.

De altfel, începând de luni, 7 martie, federațiile naționale din Rusia și Belarus sunt suspendate din concursurile FIG. Sancțiunile pe linie sportivă pentru Rusia și Belarus au fost decise la 4 martie 2022.

Illia Kovtun (Ucraina) / CREDIT Twitter: @meghamohan

Cupa Mondială: aur pentru Ucraina, bronz pentru Rusia

În timp ce afișa semnul provocator pe podium, lângă Kuliak se afla ucraineanul Illia Kovtun, care câștigase medalia de aur. Ceilalți doi sportivi de pe podium, inclusiv Illia Kovtun, purtau echipamente neutre.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă