21 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăSportAlte sporturiFostul ministru, Eduard Novak și-a anunțat retragerea din sport! Românul trebuia să...

Fostul ministru, Eduard Novak și-a anunțat retragerea din sport! Românul trebuia să concureze la Jocurile Paralimpice

Primul campion paralimpic al României își încheie cariera sportivă după o decizie controversată la Paris 2024.

Eduard Novak, singurul campion paralimpic din istoria României, a anunțat retragerea din activitatea sportivă cu o zi înainte de proba de fond pe șosea de la Jocurile Paralimpice de la Paris. Decizia sa a venit ca urmare a nemulțumirilor legate de comasarea categoriilor de handicap C4 și C5, ceea ce a dus la o competiție considerată inegală de către sportivul român. Această situație a fost ultima dintr-o serie de nemulțumiri pe care Novak le-a exprimat public în legătură cu modul în care paracyclingul evoluează pe plan internațional.

Motivul retragerii: o competiție considerată inechitabilă

Într-o postare pe rețelele de socializare, Eduard Novak a explicat motivele pentru care a ales să se retragă din competiție. Ciclistul a subliniat că decizia organizatorilor de a comasa două categorii distincte de handicap, C4 și C5, a creat un mediu de competiție dezechilibrat, în care doar trei dintre cei 26 de sportivi de la start purtau proteze. „Cred că acest sport nu se mai poate numi paracycling. Mă simt în plus și consider că acest concurs nu este egal și just în niciun fel. De aceea, cu părere de rău, vă anunț că nu voi mai lua startul și mă retrag oficial din acest sport”, a scris Novak.

Această decizie a fost una surprinzătoare și totodată emoționantă, venind de la un sportiv care a reprezentat România timp de două decenii în competițiile paralimpice și care a adus țării sale medalii de aur și argint. Novak a fost de-a lungul carierei un model de perseverență și a contribuit la promovarea sportului pentru persoane cu dizabilități.

Performanțele remarcabile ale lui Eduard Novak

Eduard Novak și-a început cariera în sport ca patinator, dar în urma unui accident rutier grav care i-a cauzat amputarea parțială a piciorului drept, a trecut la ciclism. Această schimbare de direcție nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai titrați sportivi paralimpici ai României.

Novak a obținut medalia de aur la Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012, în proba de urmărire individuală pe velodrom, categoria C4. De asemenea, a câștigat medalii de argint la Jocurile Paralimpice de la Beijing din 2008, în proba de contratimp pe șosea, și din nou la Londra în 2012, în aceeași probă. Performanțele sale au continuat și la Jocurile de la Tokyo 2021, unde a obținut medalia de argint în proba de urmărire individuală pe velodrom, la categoria C4.

Cu toate acestea, la Jocurile Paralimpice de la Paris din 2024, Novak nu a reușit să repete aceste succese, ocupând locul 7 la proba de contratimp pe 1.000 de metri și urmărire individuală pe velodrom, categoria C4, și locul 10 în proba de contratimp pe șosea. Aceste rezultate au fost urmate de decizia sa de a se retrage, în semn de protest față de comasarea categoriilor C4 și C5.

Dragos Soneriu
Dragos Soneriu
Dragoș are o vastă experiență în domeniul jurnalismului sportiv și al comentariilor sportive, activând pe principalele canale de televiziune din România. În prezent, este comentator sportiv la Antena 1 pentru competiții importante de fotbal, tenis, înot și polo. Anterior, între februarie 2021 și septembrie 2022, a fost redactor pentru Sport.ro, contribuind la scrierea știrilor și administrarea paginilor de social media ale site-ului.
Cele mai citite

Fetiță de trei luni, moartă într-un incendiu

O fetiță de trei luni a murit sâmbătă, după ce locuința în care se afla, în satul Poienile Zagrei, comuna Zagra din judeţul Bistriţa-Năsăud,...

Avertizare MAE pentru Austria: Cod roșu de vreme nefavorabilă

Austria lovită de ninsori, la mijloc de septembrie, după inundații devastatoare ca în România, Polonia sau Cehia Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se...

Care sunt cele mai căutate locuri de muncă în România și ce oferte au angajatorii în prezent

Piața muncii din România a înregistrat un interes ridicat pentru locurile de muncă din sectorul transporturilor, în special pentru șoferii de categorie B, șoferii...
Ultima oră
Pe aceeași temă