1.8 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSportAlianţa anti-Boc nu găseşte voturi

Alianţa anti-Boc nu găseşte voturi

Refuzaţi de UDMR şi fără ajutorul „trădătorilor” din PDL, social-democraţii încearcă pe ultima sută de metri să-i convingă pe parlamentarii minorităţilor naţionale să voteze moţiunea de cenzură.

Încercarea opoziţiei de a dărâma Guvernul pare deja sortită eşecului. Nici măcar liderii PSD şi PNL nu-şi fac iluzii că-l vor trimite pe Emil Boc acasă. „În momentul ăsta, aşa cum se prezintă lucrurile, e o probabilitate de 55% ca moţiunea să nu treacă”, a afirmat, ieri, Crin Antonescu, reluând practic ipoteza enunţată săptămâna trecută de Adrian Năstase. PSD nu renunţă însă uşor. Victor Ponta va încerca să negocieze astăzi cu minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară, să voteze moţiunea de cenzură de miercuri, cu toate că, în mod tradiţional, acest grup (format din 18 parlamentari) susţine Guvernul. De data asta, parlamentarii minorităţilor spun că nu au decis încă dacă vor vota pro sau contra şi că o vor face după întâlnirea cu pesediştii, după cum a anunţat liderul grupului, deputatul Varujan Pambuccian. Discuţiile cu minorităţile sunt practic ultima speranţă pentru PSD, după ce negocierile cu UDMR au eşuat. Maghiarii au spus pas ofertei opoziţiei care le promitea cel puţin aceleaşi posturi pe care le deţin astăzi în Executiv în schimbul susţinerii moţiunii.

Premierul de criză separă PSD şi PNL

Eventualul eşec al moţiunii se va datora nu atât aritmeticii parlamentare, cât mai degrabă fisurilor din interiorul opoziţiei. O recunoaşte Crin Antonescu: „Cred că şansele ei ar fi fost sau ar fi mai mari pentru că în fond mai e timp, dacă noi, opoziţia, am fi lucrat la soluţii alternative. Cu alte cuvinte, în momentul în care parlamentarii toţi aveau a se pronunţa, să aibă în minte şi continuarea în eventualitatea căderii guvernului Boc”. Mai precis, nici unul dintre cele două partide nu a renunţat la varianta proprie a Guvernului de criză – PNL vrea premier independent, în timp ce PSD l-ar vedea în fruntea Executivului pe Victor Ponta. „Aflăm din presă că PNL are propuneri pentru postul de prim-ministru. Corect ar fi fost să ni le transmită direct şi nu prin intermediul presei. Acestea sunt copilării în politică. Vor să ne pună în faţa faptului împlinit. Mi se pare că domnul Crin Antonescu nu s-a maturizat încă politic”, a declarat în weekend pesedistul Viorel Hrebenciuc, citat de Agerpres.

Dacă, în schimb, cele două partide ar fi avut un discurs coerent şi unitar, şansele de a atrage susţinători din tabăra adversă ar fi crescut. Este cazul „trădătorilor” din PDL, care au votat împotriva propriului Guvern la moţiunea din vară. „Nu poţi guverna cu două partide care nu se înţeleg şi ale căror programe sunt contradictorii. E ca şi cum la un car cu boi unul trage în dreapta, altul în stânga, iar căruţa nu merge înainte. În acest caz, mai bine cu o mârţoagă”, a spus deputatul PDL Daniel Oajdea, care s-a declarat deschis să voteze moţiunea dacă PSD şi PNL prezintă până miercuri numele noului premier şi un set de măsuri concrete.
Opoziţia nu poate miza nici pe alţi parlamentari PDL, întrucât decizia conducerii partidului a fost ca grupurile să se afle în sală, dar să nu participe la vot, pentru a evita eventualele accidente. În plus, liderii PDL i-au invitat aseară la restaurant pe senatorii şi deputaţii partidului, oficial, pen tru a stabili strategia la moţiunea de cenzură şi neoficial pentru a detensiona relaţiile.


ARITMETICĂ

PSD şi PNL au nevoie de 22 de voturi

Pentru adoptarea moţiunii de cenzură este nevoie, în condiţiile actuale, de 235 de voturi (un post de deputat este încă vacant, după decesul lui Ioan Timiş). În ciuda plecărilor din tabăra puterii din ultima vreme, PSD şi PNL numără însă, pe hârtie, doar 214 parlamentari. În practică, 213 parlamentari, pentru că senatorul PSD Cătălin Voicu este judecat în stare de  arest. Un ajutor ar putea veni de la cei şapte deputaţi fără apartenenţă la vreun grup parlamentar, dar tot ar mai fi nevoie de voturi de la reprezentanţii puterii. În prezent, PDL are 174 de „aleşi”, iar UDMR – 31. La aceştia se adaugă 26 de senatori şi deputaţi independenţi şi 18 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă