3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Ziua Mortilor" - sarbatoarea care "incendiaza" cimitirele din Transilvania

„Ziua Mortilor” – sarbatoarea care „incendiaza” cimitirele din Transilvania

Data de 1 noiembrie, cunoscuta ca „Ziua Mortilor” sau „Luminatia” are o semnificatie aparte pentru comunitatile transilvanene. Desi obiceiul a fost imprumutat de la catolici, pe tot cuprinsul Transilvaniei si in Banat, intreaga populatie, indiferent de etnie sau religie, isi comemoreaza mortii dupa obiceiuri impamantenite de sute de ani in fiecare zona.
Un element comun intregii Transilvanii ramane aprinderea lumanarilor pe mormintele celor dragi trecuti in cele vesnice. Cimitirele se transforma in adevarate ruguri, iar „Ziua Mortilor” pune in miscare oameni care se intorc de multe ori de la sute de kilometri la mormintele stramosilor in semn de pioasa aducere aminte.

Pe Valea Izei oamenii dau de pomana placinte

Din cele mai vechi timpuri, in Maramures in aceasta zi se da pomana tuturor celor aflati in cimitir. In Salistea de Sus oamenii fac placinta cu branza iute, pe vatra, pe care o dau apoi ca pomana tuturor celor cu care se intalnesc in cimitir cand isi comemoreaza mortii. In alte zone copiii isi fac torte din lumanari si tulpini de porumb cu care alearga printre morminte sa nu fie prinsi de sufletele mortilor.
In Tara Lapusului placinta este inlocuita cu sarmale facute din varza acra cu afumatura date de „sufletul mortilor”. Mancarea se serveste direct cu mana din oala de lut dupa care pentru linistea raposatului se bea un pahar de horinca. In zona urbana a Maramuresului obiceiurile nu se mai pastreaza in totalitate. Oamenii duc la cimitir „fancuri” (gogosi), prajituri si cozonaci.
In judetul Hunedoara se impresureaza mormintele cu lumanari aprinse. Credinciosii, indiferent de religie, din judetul Hunedoara au convingerea ca lumina lumanarilor aprinse la mormintele celor dragi este menita sa calauzeasca sufletul in drumul spre vesnicie. Pater Apolinar, calugar franciscan, explica semnificatia „iluminatiei” pentru Biserica Catolica si crestini, in general, ca fiind „o zi a aducerii aminte, a reculegerii si rugaciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi. Lumanarile aprinse in aceasta zi pe morminte vor lumina tot anul calea sufletelor, lumina dumnezeiasca se pogoara asupra sufletelor mortilor, aducandu-le pacea si odihna vesnica”.
Intreaga comunitate se pune in miscare in aceasta zi. Spre seara, strazile se umplu de oameni, imbracati frumos, cu flori si lumanari in mana, mergand spre cimitire. Mormintele, aranjate cu o zi inainte, sunt impresurate cu lumanari aprinse. In fata cimitirelor, zeci de masini cu numere din alte judete stau marturie exodului care se produce in aceasta zi. Oameni din toate partile Ardealului se intorc spre locurile unde se afla mormintele parintilor, bunicilor sau ale altor fiinte dragi.
Obiceiul a fost preluat si de crestinii ortodocsi „ca fiind o sarbatoare de suflet, un moment in care fiecare om, indiferent de credinta, se gandeste o clipa la mortii sai si prin ei la sine ca la un suflet aflat temporar in lumea reala”, dupa cum spune calugarul ortodox Teofil. Dupa lasarea intunericului, cimitirele aflate pe dealuri arata ca niste imense ruguri, aprinse spre linistea si odihna vesnica a celor plecati dintre noi.

In Salaj impodobitul mormintelor a devenit o competitie

Cu cateva exceptii romanii din satele salajene au imprumutat „Ziua Mortilor” de la etnicii maghiari. In aceasta regiune, insa, iluminatia are loc in cea mai apropiata duminica de ziua de 1 noiembrie si nu la data fixa. La morminte oamenii duc vin, palinca, prescura si colaci. Ridica parastase si se roaga langa mormintele aranjate cu o zi inainte.
Aranjatul mormintelor a devenit o adevarata competitie, fiecare dintre familiile care merg in cimitir „falindu-se” cu locurile unde sunt inmormantati cei dragi.

In Valea Jiului se sarbatoreste Ziua tuturor Sfintilor

Locuitorii din Valea Jiului sarbatoresc la data de 1 noiembrie, un obicei consemnat in calendarul catolic inca din secolul al IV-lea si cunoscut drept „Ziua tuturor Sfintilor”. In aceste locuri „Ziua Mortilor” se sarbatoreste in 2 noiembrie.
Celebrarea celor plecati in cele vesnice este pregatita cu mult timp inainte. Oamenii curata mormintele si intreaga zona a cimitirului.
Momarlanii care stau in catune izolate si au mortii ingropati in curtea casei impodobesc crucile si pregatesc acasa pomeni pentru vecinii cu care se aduna in curte si inchina un pahar de tuica din care toarna putin si deasupra mormantului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă