Câteva mii de turişti şi constănţeni au înfruntat ieri canicula pentru a urmări exerciţiile Forţelor Navale Române. Din păcate pentru oamenii simpli şi marinarii militari, care s-au pregătit intens săptămâna trecută pentru manifestările de Ziua Marinei, sărbătoarea tradiţională a Marinei Militare s-a transformat într- un circ politic. De o parte au stat două personaje cunoscute în mediul politic, fostul lider al minerilor, Miron Cozma, şi reprezentantul unei organizaţii revoluţionare, Nicolae Mavrodin, iar de cealaltă parte ministrul Apărării, însoţit de crema UNPR şi păzit de un dispozitiv exagerat de SPP-işti.
Leşin în faţa camerelor de televiziune
Nicolae Mavrodin şi Miron Cozma au încercat să intre pe faleza unde aveau loc festivităţile de Ziua Marinei. Nu au fost însă lăsaţi să intre şi au început să strige lozinci împotriva preşedintelui, prefectului Constanţei şi Guvernului. „Revoluţionarul” a fost identificat rapid şi luat pe sus de jandarmi, dar se pare că a leşinat (chiar în faţa camerelor de televiziune) şi a fost nevoie de intervenţia unui echipaj de ambulanţă, chemat la faţa locului.
La vederea oamenilor legii, publicul a început să protesteze verbal, iar festivităţile au fost perturbate. Ulterior, cei doi au fost duşi la Secţia 3 şi amendaţi contravenţional. Miron Cozma a declarat că va da în judecată pe aproape toată lumea, de la preşedinte la ministrul Apărării.
Mavrodin, cu ochii pe activele UTC
În ceea ce priveşte incidentul menţionat mai sus, unul dintre cei doi agitatori este binecunoscut pentru implicarea sa în scandalul devalizării patrimoniului fostului UTC. Nicolae Mavrodin, în calitate de reprezentant al Fundaţiei Naţionale pentru Tineret, create de el, a iniţiat demersuri pentru trecerea unor imobile din patrimoniul UTC către fundaţia sa. Mai mult, FNT a beneficiat de sume importante de bani extrase din conturile bancare ale UTC. La un moment dat a avut un conflict chiar cu preşedintele Traian Băsescu. Mavrodin îl acuză că a împiedicat transferul unui imobil de pe calea Victoriei, din Bucureşti, care urma să treacă de la Grupul de Dialog Social la fundaţia extrem de controversată a lui Mavrodin.
Înconjuraţi de SPP
În tot acest timp, terasa VIP-urilor a fost complet securizată şi nimeni nu a avut acces în apropierea ministrului Gabriel Oprea. Acesta a venit la Ziua Marinei însoţit de Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Cristian Diaconescu, vicepreşedintele Senatului, Neculai Onţanu, primarul sectorului 2 Bucureşti, George Lipoveanu, preşedintele UNPR Constanţa, prefectul Claudiu Palaz, omul de afaceri Gheorghe Bosânceanu, Christian Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa, senatorul PDL Mircea Banias şi Şerban Mihăilescu, cunoscut şi ca Miki Şpagă. Alături de aceştia, în tribuna oficială a mai stat Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.
Militarii, aplaudaţi de public
Revenind la programul festivităţilor, acesta a rămas aproape neschimbat ca şi în anii trecuţi. Simulări de lupte aeriene şi antisubmarin, evoluţiii spectaculoase al comandourilor Grupului Naval Forţa Operaţiuni Speciale, lupte cu puşcaşii marini, evoluţii ale elicopterelor navale, monitoare şi vedete fluviale blindate, precum şi tradiţionalele jocuri marinăreşti. Evenimentul nu a înregistrat decât o premieră, respectiv prezenţa pe faleză a unui detaşament al Regimentului de Gardă. Echipaţi în uniformele tradiţionale ale începutului de secol, militarii veniţi din Capitală au avut de înfruntat timp de două ore canicula, însă au fost apreciaţi de public.