2.8 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialZiua în care Planeta Albastră se îmbrăcă în verde

Ziua în care Planeta Albastră se îmbrăcă în verde

„Viaţa e prea scurtă să n-o trăieşti ca irlandez”, spune un vechi proverb de pe Insula Smaraldului. Pe 17 martie, an de an, fiecare dintre cei 80 de milioane de descendenţi irlandezi împrăştiaţi în toate colţurile lumii îşi aduce fără îndoială aminte de unde se trage. Pentru că, începând cu secolul al XVII-lea, pe 17 martie se sărbătoreşte St Patrick’s Day, în cinstea patronului spiritual al irlandezilor.

Ceea ce înseamnă că în Marea Britanie, Irlanda, Canada, Statele Unite, Argentina sau Australia, sute de mii de oameni se echipează în verde, colorează râurile în verde, îşi pun verdeaţă în mâncare, poartă trifoi pe haine sau în păr şi beau bere irlandeză. Bineînţeles, toate aceste activităţi se fac în stradă pentru că paradele de St Patrick’s Day nu pot lipsi.

Dublin

„Astăzi sunt irlandeză, mâine sunt mahmură”, scria pe tricoul unei studente americane care nu a putut sta departe, joi, de festivităţile stradale din capitala Irlandei, Dublin, după cum consemnează publicaţia The Irish Times. Pe lângă tânără trecea o procesiune gălăgioasă condusă de pitici în costume de catifea verde prinse la mijloc în curele cu cataramele cât casa şi spiriduşi dansând pe vârfurile picioarelor.

Nu departe de toată nebunia stătea o tânără musulmană, Mumtaz Abubakar din Malaezia, studentă la chimie. Purtând antene verzi peste eşarfa care-i acoperea faţa, ea îi avertiza pe necunoscători că, „dacă nu purtaţi verde, o să vă muşte un şarpe”.

De frică sau din simţul datoriei, aproape toată lumea prezentă pe 17 martie în centrul Dublinului a purtat ceva verde: ruj, gene şi unghii false, cercei, pălării, pahare mici agăţate de gât.

Apropos de pahare, cine alţii decât scoţienii puteau să se revolte din cauza preţului băuturilor. „Sunt exorbitante! 5 euro pentru o cola? Şi se mai miră că pierd turişti!”, s-a plâns Sandra Pennycuick, care a venit la petrecere din capitala Scoţiei, Edinburgh.

Cheflii de gen masculin au avut treabă cu alcoolul. Un bar din calea paradei era asaltat de bărbaţi cu accent american, iar patru puşti suedezi, aflaţi prin zonă, au recunoscut fără reţineri că St Patrick’s Day e „o scuză pentru a ne îmbăta”.

Totuşi, au fost şi oameni cumpătaţi în Dublin. „Nu beau nimic astăzi pentru că nu vreau să-mi scape nimic. Este aproape ireal pentru mine că mă aflu în Irlanda tocmai de ziua lui St Patrick. E o ocazie unică în viaţă”, a spus Rebekah Noseworthy, din Toronto, Canada.

Belfast

În capitala Irlandei de Nord, autorităţile s-au declarat mulţumite că St Patrick’s Day a trecut fără incidente notabile în zona Holyland, locuită de mii de studenţi, informează BBC.

Poliţia a anunţat că doar opt oameni au fost arestaţi, cifră mult mai mică decât în anii trecuţi, când zeci de studenţi au fost expluzaţi sau cel puţin amendaţi după bătăile de stradă pe care le-au încins pe 17 martie.

Autorităţile sunt conştiente însă că agitaţia creată an de an de St Patrick’s Day nu este tolerată sub nicio formă de rezidenţi. Astfel că poliţia, comunitatea şi reprezentanţii universităţilor sunt cu toţii atenţi şi în alertă în această zi. La fel au fost şi joi, când „comportamentul anti-social şi consumul băuturilor alcoolice pe stradă” au fost limitate.

Statele Unite

Peste ocean, descedenţii imigranţilor irlandezi au pretrecut fără oprelişti, ca de obicei.

Câteva instantanee: Bătrâna Bea Sullivan a împlinit 109 ani exact de St Patrick’s Day şi a fost sărbătorită cu un imens tort verde la azilul de bătrâni din Lakeland Hills, Dallas, în statul Texas; bărbaţi cântând la cimpoaie au traversat bulevardul newyorkez Fifth Avenue, în timp ce mii de americani-irlandezi, înarmaţi cu steagurile ţării de origine, i-au aplaudat de pe margine; râul Chicago, din metropola americană cu acelaşi nume, a fost, ca şi în anii trecuţi, colorat în verde; la Washington, preşedintele american Barack Obama l-a primit pe noul premier irlandez, Enda Kenny, pe care l-a anunţat că va vizita Irlanda în luna mai.

Originile St Patrick’s Day

Personalităţi cu ecou global precum Walt Disney, John F. Kennedy sau Rihanna, toţi cu origini irlandeze, vor fi citit cel puţin o dată în viaţă despre Sfântul Patrick. S-a născut în Britania anului 385 şi se spune că la 16 ani a fost prins de piraţi şi vândut rob în Irlanda, unde a fost trimis să pască oile. Şi-a recâştigat libertatea după vârsta de 20 de ani şi s-a întors în Britania. Atunci a intrat în rândul preoţilor, iar în anul 432 a ajuns iar în Irlanda.

Acolo, a convins mulţi nativi să renunţe la cultul politeist pentru cel creştin şi a organizat Biserica locală. O legendă populară povesteşte că Sfântul Patrick folosea trifoiul pentru a le explica irlandezilor principiul Trinităţii. A murit pe 17 martie 461, în Irlanda de Nord de astăzi.

A rămas în istorie ca omul care a creştinat Irlanda, iar la începutul secolului al XVII-lea, ziua de 17 martie a fost declarată zi de sărbătoare în cinstea sa.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă