Constanța este singurul loc din România unde, de mai mulți ani, se sărbătorește o zi a delfinului.
Ziua Delfinului este deja un eveniment devenit tradiție, în Constanța. Anul acesta se sărbătorește astăzi, pe 5 august. Cei care au pus la cale evenimentele sunt Complexul Muzeal de Științe ale Naturii (CMSN), care deține și singurul delfinariu din țară, și organizația nonguvernamentală Mare Nostrum.
Citește și: FOTO+VIDEO. Reportaj: Delfinii din Constanța fac salturi într-o clădire de trei milioane de euro
”Începând cu ora 10.00 vom avea mai multe activități, cu cei care au interese științifice pe partea de supraveghere a delfinilor, de protecție și multe alte subiecte interesante”, a declarat Angelica Curlișcă, șef Secția Delfinariu la CMSN. Atelierul de lucru este dedicat instituțiilor din programul Monitorizarea și Conservarea Delfinilor din Marea Neagră (D.S.V.S.A. Constanţa, ACCOBAMS România, CMSN Constanţa, ABADL, ARBDD, ANSVSA Constanța, Garda de Coastă, INCDM Grigore Antipa și Green Balkans, Bulgaria.
Între demonstrațiile de la Delfinariu, copiii vor putea participa la diverse jocuri, dedicate tot Zilei Delfinului. ”Atracția principală va fi jocul, de echipă, Treasure Hunt, care înglobează probele: pet bowling, pescuit interactiv, delfinii năzdrăvani, Regele/Regina Mimei, Portalul spre Delfi, toate contra cronometru. Punctajul obținut la fiecare dintre ele se însumează, iar la sfârșitul competiției câștigătorii vor fi răsplătiți cu premii atractive. Toate aceste jocuri pot fi organizate și individual, astfel încât distracția este asigurată pe tot parcursul zilei”, au precizat reprezentanții Mare Nostrum.
Pe aleea spre Planetarium, dar și în fața delfinariului, vizitatorii vor putea admira o expoziție foto, cu imaginile cele mai reprezentative din acțiunile Mare Nostrum, derulate pe parcursul ultimilor ani. Obiectivul acestei expoziții foto este de a conștientiza oamenii cu privire la necesitatea protejării mediului înconjurător, în special a Mării Negre.
De ziua lor, delfinii vor primi, probabil, un pește în plus. ”Rația lor este calculată foarte strict, în funcție de cât efort depun, de câte demonstrații au, de cât de cald e afară, dar și de cât de cald e în bazin. Poate ne lasă inima să le dăm nu macrou în plus”, a spus Angelica Curlișcă.
S.O.S.
Deși este o zi de sărbătoare, specialiștii atrag atenția asupra unor cifre îngrijorătoare. În anul 2012, din ianuarie până în august au eșuat 146 de delfini pe litoralul românesc, apoi numărul acestora a început să scadă – în 2013, 51; în 2014, 38; în 2015, 36, iar anul acesta – în aceeași perioadă, au fost deja 47 de eșuări. Multe exemplare au fost juvenile, care cad cel mai ușor pradă plaselor pescărești.
De altfel, aceasta este principalul pericol la care sunt expuși delfinii din Marea Neagră, iar necropsiile efectuate în parteneriat cu ANSVA Constanța, Universitățile de Medicină Veterinară din București, Cluj și Brno-Cehia au certificat că decesul celor mai mulți a survenit în urma edemului pulmonar, pneumoniei și, doar în câteva cazuri, de traumatisme în regiunea craniană şi cea lombară, precum şi parazitarea sinusurilor, în special la marsuini. ”Dacă observați un delfin eșuat, este vital să ne contactați cât mai repede, la numerele de telefon 024.16.12.422 / 0341.40.74.32 sau 0763.255.731 (linie NON-STOP!), pentru a putea interveni la timp și a crește șansele mamiferului de a fi salvat. De asemenea, pe site-ul www.delfini.ro găsiți formularul online prin intermediul căruia ne puteți trimite informații cu privire la delfini (vii sau morți)”, au precizat repezentanții Mare Nostrum.
Evenimentele încep la ora 10.00, în curtea Delfinariului din Constanța. Atracția principală va fi jocul, de echipă, Treasure Hunt, care înglobează probele: pet bowling, pescuit interactiv, delfinii năzdrăvani, Regele/Regina Mimei, Portalul spre Delfi.
Zece lucruri pe care poate nu le știați despre delfini
4 Delfinii s-au mutat de pe uscat pe apă acum 55 de milioane de ani, pe o vreme foarte călduroasă, în zona actualelor țări India și Pakistan.
4 Strămoșii delfinilor erau rumegătoare primitive, cu prestomac tricameral, nu tetracameral, cum au rumegătoarele de azi. În prezent, stomac tricameral au camelidele, de exemplu cămila și lama.
4 Adaptarea în mediul acvatic a presupus renunțarea la simțul gustativ și olfactiv, o reducere a capacității ochiului de a vedea în culori, de la o vedere dicromatică (verde albastru), la una monocromatică, albastră, culoarea care pătrunde cel mai adânc în apă.
4 Delfinii au renunțat la urechea externă, rămânând cu o parte a urechii interne, pe care au transformat-o într-un receptor intern de ultra și infra sunete.
4 Au dezvoltat concomitent un generator de ultrasunete, cu care scanează mediul, dar și peștii, care au o vezică înotătoare plină cu aer. Aceasta reflectă foarte bine undele ultrasonore și le indică delfinilor prezența peștelui, mărimea, sensul și viteza de deplasare a acestuia.
4 Fiind mamifere, au menținut reproducerea internă, însă puiul iese cu coada înainte, nu cu capul, pentru că altfel s-ar îneca. Există oricum riscul de a se îneca. În momentul nașterii este nevoie de ajutorul altor femele din grup, care îl ridică la suprafață pe nou-născut.
4 Delfinii nu dorm niciodată, s-ar îneca. Ei își ”adorm” câte o emisferă cerebrală, decuplând-o. În felul acesta se odihnesc succesiv cele două emisfere ale creierului. În perioada aceasta plutesc, nu efectuează activități complexe.
4 Este delfinul inteligent? Noțiunea de inteligență este relativă. Nu știm dacă a fost mai inteligent Byron decât Napoleon. Și în cazul delfinilor sunt anumite elemente care îi situează pe primul loc după om: cunoștința de sine.
4 Delfinii sunt singurele animale care se privesc în oglindă, care se strâmbă în oglindă, se cunosc și se recunosc între ei.
4 De asemenea, sunt singurele animale care acceptă deliberat, prin învățare, însă cu inteligență și încredere, acte medicale complexe, cum ar fi prelevare de sânge din penduculul caudal (zonă aflată aproape de coadă), recoltarea de fluid gastric, de fluid respirator.