5 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodFOTO+VIDEO. Reportaj: Delfinii din Constanța fac salturi într-o clădire de trei milioane...

FOTO+VIDEO. Reportaj: Delfinii din Constanța fac salturi într-o clădire de trei milioane de euro

Cei doi delfini de la Complexul Muzeal pentru Științe ale Naturii din Constanța stau, de luni, într-o clădire modernă.

Este nevoie de circa zece persoane pentru a scoate un delfin dintr-un bazin și a-l muta în altul. Antrenori, scafandri, doctori, dar și persoane care să aibă forță, pentru că un delfin are câteva sute bune de kilograme. Pregătirile durează câteva zile. Apa, de exemplu, nu poate să fie foarte rece. La 16 grade, delfinii se simt bine, nu și scafandrii care intră în apă.

De astfel de pregătiri a fost nevoie și la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța (CMSN). Luni, cei doi delfini de aici, Ni-Ni și Chen-Chen, au fost mutați din bazinul în care au stat de când au fost aduși din China într-unul renovat, mult mai mare. Este vorba, de fapt, despre bazinul pe care probabil în cunoașteți din anii '70, de când a fost inaugurat Delfinariul din Constanța, unde se țineau spectacolele vara, în aer liber. Acum a fost reabilitat și a fost încadrat de o clădire modernă. În loc de 300 de locuri, cât avea vechea incin-tă, vorbim acum de 1.350 de locuri. Și capacitatea bazinului este de peste trei ori mai mare. Importante sunt însă și sistemele tehnice. Apa de aici este albastră. „Se poate vedea o monedă pe fundul bazinului“, spune Adrian Bîlbă, directorul CMSN. Este filtrată cu procedee speciale și moderne, tot printr-un proiect realizat cu fonduri europene. În vechiul bazin, avea o culoare verde pământie. Noul bazin are legătură cu altul, mai mic, unde se vor putea face analize sau, de ce nu, delfinii vor putea face pui.

O mulțime de detalii

Nu este deloc ușor să pregătești un bazin nou pentru delfini. Înain–te de inaugurare, de exem-plu, duminică, echipa de la CMSN a curățat cu mare atenție toată sala, pentru a fi cât mai curată. „Delfinii nu au păr în nas și, în consecință, nu sunt protejați împotriva prafului, în lumea lor nu e praf“, a spus Adrian Bîlbă. De asemenea, a fost dezinfectat cu atenție totul. Bazinul principal are 1.200 de metri cubi și este legat de unul mai mic, de circa 180 de metri cubi, unde delfinii vor putea sta înainte de a intra la spectacole“. Tot la detalii intră și culorile folosite. S-au folosit nuanțe de albastru și gri, pentru că acestea sunt culorile pe care delfini le percep ca fiind naturale (chiar dacă nu percep culorile ca oamenii). De fapt, delfinii sunt monocromați, dar disting nuanțele de gri din culori. Clădirea are și un lift pentru persoanele cu dizabilități.

Perioadă de acomodare

„Până miercuri se va intra într-o perioadă de acomodare. Pentru că ne dorim să nu lăsăm turiștii fără să îi vadă, am decis să facem vizionări. Chiar dacă nu vom avea reprezentații propriu-zise, vom avea vizionări, în baza biletului de microrezervație, de 8 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii“, a spua Adrian Bîlbă. Florin, unul dintre antrenorii delfinilor, spune că transferul lor dintr-un bazin în altul a decurs fără probleme. „S-au acomodat repede în noul bazin“, a declarat acesta. De altfel, luni au avut loc și primele vizionări pen-tru public, iar delfinii au reacționat foarte bine și au arătat ce pot face.

 

„Edutainment“

Turiștii vor putea să îi vadă în momentele lor de adaptare. Aceasta este și un element foarte important educativ, pentru că oamenii, și mai ales copii, trebuie să înțeleagă că delfinii sunt animale, cu o structură similară au a noastră, și noi trebuie să ne adaptăm, și ei trebuie să se adapteze la mediul nostru antropizat“, spune Adrian Bîlbă. De altfel, la CMSN se pune accentul nu pe distracție, ci pe un nou concept, numit „edutainment“ (Educational entertainment), adică de învățare prin distracție.

 

Program. Trei spectacole pe zi

Publicul a asistat luni în număr mare la antrenamentele de acomodare. Vizionările vor continua astăzi, la orele 13.00, 15.00, 17.00 și 19.00. Programul normal de spectacole se reia de miercuri, 27 iulie. Vor fi trei reprezentații pe zi, la orele 11.00, 15.00 și 19.00. Biletul de intrare costă 40 de lei, iar în preț este inclusă și vizita în microrezervație și la planetariu. Spectacolul de la Delfinariu durează circa 20 de minute.

Cost. Finanțare din trei surse

Valoarea totală a proiectului a fost de 12,79 milioane lei. Contribuția Uniunii Europene a fost de 3,96 milioane lei, iar cea a beneficiarului, Consiliul Județean Constanța, de 7,95 milioane lei. A mai contribuit financiar Guvernul României, cu 0,8 milioane lei.

Cele mai citite

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind cooperarea în domeniul militar şi tehnic între România și Maroc. Decretele semnate de șeful statului

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Regatului Maroc privind cooperarea în domeniul militar şi tehnic. Președintele României,...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă