» Peste 10.000 de oameni au participat ieri la mitingul organizat de Aeroclubul Roman pe Aerodromul de la Clinceni.
» Printre vedetele manifestarii s-au numarat avioane de ultimul tip, planoare, baloane cu aer cald, dar si primul gyrocopter din Romania.
Festivitatile dedicate zilei Aviatiei au debutat, la Clinceni, cu demonstratiile de maiestrie executate de pilotii Lotului National de Acrobatie Aeriana. Pilotii au evoluat cu avioanele Extra300L, cele mai apreciate avioane de acrobatie aeriana la ora actuala in lume. Looping-urile, virajele aeriene si intoarcerile la limita i-au tinut cu sufletul la gura pe cei de la sol, care au avut, totodata, ocazia sa admire aparate de zbor prezente pentru prima data in Romania. In aceasta categorie intra gyrocopterul BrakoGyro GT, adus de firma Fly Level. Cu un motor de tip 912/s 100 hp/turbo st/914 turbo, gyrocopterul atinge o viteza minima de 30 km pe ora, una de croaziera de 150 km/h, viteza maxima admisa fiind de 195 km/h. Distanta la decolare este de 40 de metri cu o persoana la bord, iar urcarea pe verticala este de 5 metri pe secunda. La miting au mai evoluat planoare de acrobatie, aeronave ultrausoare si baloane cu aer cald.
Pilotii, protejati de Sfantul Ilie Tesviteanul
Ziua Aviatiei este sarbatorita in fiecare an de Sfantul Ilie Tesviteanul, patronul si protectorul tuturor temerarilor zborului. Tocmai de aceea Fortele Aeriene din cadrul Armatei au desfasurat ieri o ceremonie militara si religioasa si la Monumentul Eroilor Aerului din Capitala. Mai multe elicoptere si avioane au executat salutul traditional, iar sase elicoptere IAR 33 SOCAT alaturi de trei avioane IAR 99 – de la scoala de Aplicatie a Fortelor Aeriene – au zburat pe deasupra Monumentului Eroilor Aerului.
Evenimentul a fost urmarit de zeci de veterani de razboi, dar si de curiosi de diferite varste. La 7 ani, Tudor viseaza sa ajunga cel mai bun pilot. "De doua nopti visez ca sunt pilot de avion. si nu orice fel de avion. Unul care zboara ca soimul", ne-a spus, mandru, Tudor, venit la eveniment impreuna cu parintii sai. La 81 de ani, Ruxandra Agate este una dintre supravietuitoarele "Escadrilei Albe" din cel de-al doilea razboi mondial. "Sunt multumita ca traiesc dupa cate am trecut. Este cea mai mare zi a aviatiei romane, cand noi putem depune flori la monumentul eroilor aerului in memoria tuturor aviatorilor care s-au prabusit in timpul datoriei pentru apararea patriei", a marturisit Ruxandra Agate.