De data asta admite si Consiliul Europei (CoE): Romania este acuzata fara dovezi ca ar gazdui inchisori secrete ale CIA. La aproape trei luni de la primele acuzatii (repetate obsesiv de Human Rights Watch) si la o luna si jumatate de la inceperea propriei anchete, senatorul elvetian Dick Marty, raportorul CoE, a facut publice, ieri, datele obtinute pana acum.
„In stadiul actual al investigatiilor, nu exista dovezi formale si incontestabile despre existenta unor centre de detentie secrete ale CIA in Romania, in Polonia sau in alte tari”, afirma Dick Marty in evaluarea sa provizorie, difuzata la Strasbourg sub forma unei note de informare.
Totusi, adauga el, „este foarte improbabil ca guvernele europene, sau cel putin serviciile de informatii ale acestora, sa nu fi fost la curent cu extradarea a peste o suta de detinuti” in tari unde au fost supusi torturii. Potrivit lui Marty, „sute de zboruri ale unor avioane inchiriate de CIA au trecut prin numeroase tari europene”.
Citand declaratii facute de oficiali americani si din alte tari, raportorul CoE a declarat ca sunt „numeroase indicii coerente si convergente care indica existenta unui sistem de „relocare” si „externalizare” a torturii”. Iar aceste indicii justifica o continuare a anchetei, a spus senatorul elvetian. El a pledat insa pentru crearea unei comisii adevarate de ancheta, date fiind limitele mandatului sau si dificultatile pe care le-a intampinat.
Marty a precizat ca a primit, luni, informatii detaliate de la Eurocontrol, agentia europeana pentru trafic aerian, precum si imagini prin satelit, inclusiv ale unor zone de pe teritoriul Romaniei. Referitor la tara noastra, nota de informare citeaza si ONG-ul romanesc OADO, care, dupa ce si-a trimis expertii la locatiile suspecte, concluzioneaza ca acuzatiile sunt lipsite de fundament. „Urme ale unor structuri provizorii distruse sunt vizibile in apropierea poligonului de la Babadag, a bazei aeriene de la Fetesti si a bazei militare Mihail Kogalniceanu, dar ele ar fi fost utilizate in cadrul unor exercitii militare internationale intre 2003 si 2005, o serie de militari americani in tranzit fiind gazduiti in respectivele locatii in mai-iunie 2003”, se arata in document. Sunt citate si autoritatile romane, care dezmint existenta vreunor inchisori CIA pe teritoriul national. Marty crede insa ca in Europa de Est serviciile de informatii „depind de cele mai multe ori de CIA”, fiind posibil ca guvernele din regiune sa nu fie informate despre transferul de prizonieri.
De altfel, intr-un interviu acordat ziarului elvetian „Le Temps”, Marty precizeaza ca „nu se va focaliza asupra Romaniei si Poloniei”, deoarece o astfel de abordare ar fi prea simplista si prea nedreapta, iar „fenomenul afecteaza intreaga Europa”.
Raportorul CoE a calificat drept „regretabil” faptul ca tari ca Marea Britanie ori Germania franeaza procedurile de aflare a adevarului, invocand secretul de stat sau probleme de securitate. El a denuntat, de asemenea, „puternicele presiuni” care sunt exercitate asupra presei americane pentru a nu difuza informatii despre activitatile controversate ale CIA. Dick Marty isi incheie raportul citand o pronuntare din 2004 a Curtii Supreme de Justitie a SUA: „Daca aceasta natiune ramane atasata idealurilor simbolizate de drapelul sau, ea nu trebuie sa utilizeze armele tiranilor pentru a rezista la asaltul fortelor tiraniei”.
Apel de la UE
Comisia Europeana a cerut ieri „cu fermitate” tarilor membre ale UE, precum si celor candidate la aderare „sa coopereze deplin” in ancheta condusa de Dick Marty. Tarile europene sunt chemate de comisarul pentru Justitie, Franco Frattini, sa coopereze „pe cat de prompt si cuprinzator posibil, astfel incat importantul proces de stabilire a faptelor, in care ne aflam inca, sa poata fi incheiat cat mai curand”.