15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialWikiLeaks: România voia un loc la masa negocierilor pe tema Transnistriei

WikiLeaks: România voia un loc la masa negocierilor pe tema Transnistriei

Mesajul diplomatic, datat 27 octombrie 2008, a fost semnat de secretarul de stat american de la acea dată, Condoleeza Rice, fiind clasificat drept confidenţial.

Participarea României la negocieri ar fi trebuit facilitată de Uniunea Europeană, nota Rice în mesaj.  

Secretarul de stat sublinia că „influenţa rusească în Transnistria este în creştere, astfel că ruşii încearcă relansarea unui plan de federalizare din 2003. Aşa cum spunea Daniel Fried (asistentul secretarului pentru afaceri europene şi asiatice), Moldova nu ar trebui să fie obligată să adopte un plan care este rău pentru ţară, reiterând susţinerea guvernului SUA pentru discuţiile în format 5+2. Constituţia Moldovei asigură neutralitatea iar guvernul SUA nu este necesitat pentru a garanta acest aspect”, se arăta în mesajul din 2008.

„Dacă asta îşi doreşte Moldova, atunci este alegerea ei; neutralitatea nu este un obstacol în cooperarea bilaterală. Bjorn Lyrvall (director general în ministerul de politică externă al Suediei), nota că Uniunea Europeană trebuie să facă din Moldova o opţiune atractivă pentru Transnistria şi că UE poate fi utilă în acest sens, printr-o înţelegere lărgită şi măsuri de sporire a încrederii.”, adăuga Condoleeza Rice.

Lituanianul Zygmantas Pavilionis, director politic al ministerului de externe, considera, potrivit documentului, că „Republica Moldova este un succes parţial şi că este momentul oportun ca Uniunea Europeană să-şi completeze mandatul, prin prelungirea şi dezvoltarea misiunii de asistenţă la frontieră (EUBAM)”. Totodată, se arăta în document, UE trebuie să se pregătească pentru implementarea unei misiuni civile în Moldova.

Mesajul diplomatic semnat de Condoleeza Rice este rezultatul unei reuniuni oficiale a nouă state membre E-PINE (Parteneriatul Extins pentru Nordul Europei), din 2 octombrie 2008, în capitala Lituaniei, Vilnius.

Membri E-PINE au discutat despre situaţiile din Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina, Afganistan şi Irak.

Negocierile pe problema Transnistriei

România şi-a retras intenţia de a participa la negocieri în luna ianuarie 2009. Ministrul de Externe de atunci, Cristian Diaconescu, declara că România nu-şi doreşte o poziţie diferită de cea a Uniunii Europene, astfel că participarea directă la negocieri nu este necesară.

Reacţia şefului diplomaţiei venea la doar o săptămână după ce afirmase că formatul de negociere 5+2 nu este eficient, şi că România ar trebui să negocieze direct.

Din formatul de negociere „5+2” fac parte Moldova şi Transnistria ca părti implicate direct, Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori, iar Uniunea Europeană şi SUA ca observatori.

România şi WikiLeaks

Este al treilea document diplomatic dezvăluit de WikiLeaks în care apare şi numele ţării noastre. Primele două au fost emise de la Bucureşti.

Primul se referea la problema respingerii tuturor adopţiilor internaţionale aflate în curs (2006), iar cel de-al doilea punea în discuţie felul în care autorităţile americane au tratat problema morţii lui Teo Peter (2007).

Cele mai citite

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă