6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialWashington Post laudă apelul președintelui Iohannis la toleranță, în cazul căsătoriilor între...

Washington Post laudă apelul președintelui Iohannis la toleranță, în cazul căsătoriilor între persoane de același sex. Patriarhia și Coaliția pentru Familie, indignate

Președintele României a făcut, miercuri, apel la „toleranța și acceptarea” minorităților, în timp ce Curtea Constituțională a României dezbate cazul unui cuplu de același sex format dintr-un cetățean american și unul român, care doresc să le fie recunoscută căsătoria, scrie Washington Post.

„Etnic german și luteran, Klaus Iohannis a subliniat că și el face parte din două grupuri minoritare. <<Toleranța și acceptarea celorlalți este esențială. Acestea sunt principii în care cred>>”, precizează Washington Post, în contextul în care, săptămâna viitoare, cazul cuplului format din americanul Claibourn Robert Hamilton și Adrian Coman va fi dezbătut din nou la Curtea Constituțională.

Într-o scurtă conferință de presă, președintele Iohannis a lansat, miercuri, un îndemn la toleranță.

„Trebuie să revenim la ceea ce se numește toleranță și acceptarea celuluilat, acceptarea celuilalt cu bune și rele, nu suntem toți la fel. Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios sau a solicitarilior ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Eu sunt adeptul  toleranței, încrederii și deschiderii spre ceilalți” a precizat Klaus Iohannis, după ce pastorul Viorel Iuga l-a îndemnat să își exprime public opinia în legătură cu ideea de modificare a Constituției, astfel încât legea fundamentală să precizeze că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, excluzând astfel ideea căsătoriei între persoane de același sex.

„Nu am ce să îi răspund, iar în chestiunea modificării Constituției încă nu este rândul meu să mă exprim. Va veni un pic mai târziu”, a mai spus șeful statului.

Coaliția pentru Familie a reacționat, joi, la declarațiile președintelui, precizând că șeful statului nu are atribuții de veto în cazul unui referendum. „Cu alte cuvinte, președintele nu se poate opune organizării referendumului și nici nu poate anula rezultatele acestuia”.

„Considerăm în interesul tuturor participanților la <<viața cetății>>, indiferent de opinia lor, ca dl. președinte Klaus Iohannis să clarifice și să detalieze poziția d-sale cu privire la cele afirmate.În condițiile în care inițiativa legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției României a fost avizată favorabil de Curtea Constituțională, în România va TREBUI să aibă loc un REFERENDUM privind familia. Înțelegem că există o miză și că forțe puternice se opun acestui referendum. Totuși, el nu poate fi opțional – cel puțin dacă România este într-adevăr un stat de drept și democratic și nu se află sub dictatură”, scriu reprezentanții Coaliției pentru Familie.


CITEȘTE ȘI: Controversă. CCR și-a amânat decizia în cazul cuplului gay care cere recunoașterea căsătoriei. Cu o seară înainte, Coaliția pentru Familie a trimis Curții un memoriu. Dorneanu: Amânarea nu e legată de un demers de ultimă oră


Totodată, într-un comunicat de presă remis redacției, reprezentanții Coaliției au susținut că „suveranitatea poporului nu poate fi pusă în discuție de nimeni și nu poate constitui obiectul niciunei negocieri”

„Solicităm aceste clarificări în condițiile în care presa a preluat și interpretat declarația d-lui Președinte ca pe un semnal clar de opoziție față de inițiativa cetățenească. Mai mult, presa internațională le-a legat, într-un mod periculos apreciem noi, de apropiata decizie a Curții Constituționale care se va pronunța pe 27 octombrie asupra cererii unui cuplu de bărbați de a le fi recunoscută în România <<căsătoria>> încheiată într-un alt stat”.

Patriarhia Română a reacţionat, joi, la declaraţia preşedintelui Iohannis.

„Reacţia domnului preşedinte Iohannis este un răspuns la «o solicitare ultimativă» a pastorului baptist Iuga Viorel privind atitudinea preşedintelui faţă de familia creştină. Probabil acest demers a fost catalogat ca «solicitare ultimativă». Propunerea de amendare a Constituţiei nu reprezintă «o solicitare ultimativă», ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinţei cetăţenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societăţii, familia. Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinţilor şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane”, susțin reprezentanții Patriarhiei.

În finalul mesajului, Patriarhia precizează că îşi exprimă speranţa că demersul Coaliţiei pentru Familie va fi înţeles corect de către toate autorităţile statului român şi că i se va da curs conform Constituţiei.

Cele mai citite

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

S.O.S. a sesizat CCR în privința expirării mandatului lui Klaus Iohannis

Partidul S.O.S. România a sesizat Curtea Constituţională în privinţa expirării mandatului preşedintelui Klaus Iohannis. „În temeiul art. 146 litera lit. g) din Constituţie, vă solicităm...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...
Ultima oră
Pe aceeași temă