Este uşor să-ţi împărtăşeşti gândurile prin intermediul reţelei sociale Facebook – poate prea uşor. În listele de pe reţeaua socială, de cele mai multe ori, utilizatorii nu au numai prieteni, ci şi rude, cunoştinţe şi cunoştinţe de-ale cunoştinţelor. Din această cauză, postarea unui mesaj poate deveni o adevărată problemă, potrivit publicaţiei New York Times.
Acest inconvenient a dus la crearea unui adevărat fenomen în ceea ce priveşte reţelele sociale. Astfel au apărut site-uri precum path.com, familyleaf.com şi trypair.com, care schimbă conceptul de social networking.
Path, o reţea socială disponibilă numai pe smartphone-uri, permite conectarea cu numai 150 de prieteni. Family Leaf se limitează numai la rude, iar Pair permite utilizatorilor conectarea cu un singur utilizator.
Potrivit unui studiu publicat de către Internet and American Life Project, un utilizator de Facebook din SUA are în medie 245 de prieteni în listă. Acest număr depăşeşte „numărul lui Dunbar” – 150 de relaţii semnificative – limita neurologică pe care creierul uman o poate suporta.
Întoarcerea la intimitate
Dave Morin, fost angajat al Facebook şi creator al reţelei Path, spune că „Facebook a făcut din socializarea pe internet un lucru normal. Însă, acum, avem oportunitatea de a ne întoarce la intimitate.”
Morin a luat legătura cu domnul Robin Dunbar, profesor la Universitatea Oxford, pentru a-şi testa teoria. Antropologul i-a spus că reţelele sociale se aseamănă cu un set de cercuri concentrice: 150 de persoane reprezintă limita exterioară a prieteniei, 50 reprezintă numărul maxim de prieteni de încredere, 15 sunt prietenii apropiaţi şi 5 este limita celor mai buni prieteni.
Limitând numărul de persoane din listă, Morin este de părere că „nu vei împărtăşi ceva nepotrivit cu oamenii nepotriviţi. Pe Path nu există subgrupuri şi nici setări pentru confidenţialitate.
Rufele murdare se spală în familie
Family Leaf limitează conexiunile sociale într-un mod diferit: reţeaua este destinată numai rudelor. Compania a fost fondată de către Wesley Zhao şi Ajay Mehta, amândoi în vârstă de 19 ani, sub îndrumarea şi finanţarea Y Combinator, un fond de investiţii din California. După ce site-ul a fost pus în funcţiune a fost inundat de utilizatori, depăşind capacitatea serverelor. Acum, există o listă de aşteptare pentru utilizatorii care vor să se înscrie.
Reţeaua Family Leaf a apărut din dorinţa de a separa prietenii de familie. „Nu vreau să mă cenzurez pentru două publicuri complet diferite”, a declarat Ajay Mehta.
Fiecare reţea de familie are un administrator iar o persoană poate face parte din mai multe reţele. Fotografiile sunt transmise cu uşurinţă, printr-un e-mail, şi apar în albumul familiei, care este găzduit de către serverele Family Leaf.
Mai intim decât atât nu se poate
Pair oferă utilizatorilor posibilitatea de a se conecta cu o singură persoană. Cei cinci fondatori ai reţelei Pair şi-au petrecut primele trei luni ale acestui an în San Francisco. Creatorii proiectului sunt din Canada iar trei dintre ei şi-au lăsat prietenele acasă. Astfel, ei au creat aplicaţia Pair pentu a ţine legătura cu iubitele lor, fără să-şi facă griji că ar putea trimite mesajele la destinaţii greşite.
„Când dai sms-uri, trebuie să alegi destinatarul dintr-o listă. Câteodată crezi că îi dai mesaj iubitei, însă sms-ul ajunge la un prieten. Cu Pair poţi fi sigur că orice ai de transmis ajunge la partenerul tău”, a spus Jamie Murai, unul dintre fondatorii reţelei Pair.
Aplicaţia oferă o serie de funcţii inedite: utilizatorii pot desena simultan, îşi pot face liste şi se pot „săruta” prin apăsarea simultană a ecranului telefonului. Aplicaţia a fost lansată luna trecută şi are deja 100.000 de utilizatori, fiind disponibilă numai pe iPhone.
Aceste microreţele sociale nu sunt competitoare directe ale reţelei Facebook. O persoană ar putea chiar să le folosească pe toate însă s-ar putea lovi de o altă limită neurologică: numărul maxim de reţele sociale suportat de creierul uman.