Anul acesta investim în nou, nu mai votăm răul cel mai mic și ne propunem o clasă politică nouă măcar în proporție de 30 la sută. Cu cine să votăm? Ca totdeauna, primesc de peste tot întrebarea asta, deși am fost puține zile în țară în ultimele două luni.
În primul rând, mulțumesc de întrebare. În decursul anilor, aceasta mi-a venit în diferite forme, disperate, șăgalnice, mobilizatoare, mustrătoare, în tot registrul posibil. Într-un an particular de rău, când chiar nu aveai cu cine vota, un cititor -de-al meu a scris pe forumul de la “România liberă“ așa: ”Nu am mult timp și nici dvs. sigur nu aveți, ca atare, fără explicații, o să vă rog să scrieți aici pe forum cu cine votați dvs. și eu voi face la fel. Mulțumesc!”.
Mulțumesc eu că, după golul de încredere cel mai recent, provocat de Klaus Iohannis, încă mai votați și mă mai întrebați pe mine cu cine. Știu, mulți nu o fac. Un șofer de taxi mi-a spus frumos că el nu mai are încredere nici în el însuși că nu e un ticălos, darămite în politicieni. Un altul mi-a spus că el știe ce are de făcut din 1996, de când nu mai votează, și că românii se împart în două categorii de țepuiți, cei care și-o fac cu mâna lor și ceilalți. I se părea că e superior intelectualicește să se numere printre ceilalți. Nu e așa. Dar sigur că au o mare vină aleșii noștri, mai ales cei greu aleși, precum Klaus, care nu -pierd doar din încrederea acordată lor, ci dintr-un rezervor comun în care greu o mai punem la loc.
Am să vă spun cât se poate de simplu și de clar ce aveți de ales.
Aveți de ales între clasa politică veche, supranumerară, și cea nouă, care abia se înfiripă. Clar, prima e peste tot și pe a doua nu prea o vezi. Faceți un efort și o s-o vedeți totuși. Și nu dați vina pe slăbiciunea ei, că e și slăbiciunea voastră, dacă nu vă asociați cu alți oameni, nu veți rezolva niciodată nimic, și trei la sută sunteți asociați pe național, în medie. Deci unii din noi facem parte din mai mult de o asociație, cum e cazul, de exemplu, cu colegul meu Mihai Goțiu, editorul României Curate, care e și cu Roșia Montană, și la România Curată, și cu zece alte asociații culturale sau de mediu, iar asta face ca numărul celor asociați în medie să fie chiar mai mic, doi sau unu dintr-o sută. Or, dacă nu ai alți oameni pe care i-ai verificat într-un proiect de grup, nu ai cu cine face asociație politică, și de asta nu aveți alternative, cei care le fac sunt cei care încearcă să rezolve problema, dar fără voi nu pot.
Clasa politică veche e cea care tot a guvernat – și, cu excepția a câteva orașe transilvane, a guvernat prost și a călcat strâmb. Au luat parandărăt din toate contractele publice, chiar și alea din care nu s-a construit nimic, crescând prețurile la toate serviciile, creând datorii și scăzând calitatea. La București, în Consiliul Municipal toate partidele mari, PSD, UNPR, PNL și ALDE (sau membrii lor), au luat colectiv șpagă ca să crească prețul la apă. Nu uitați și nu-i iertați. În alte orașe mari, șeful filialei PSD sau PNL, sau primarul, sau șeful Consiliului Județean sunt fie la DNA, fie deja în pușcărie. Nu-i votați nici pe ei, nici pe succesorii lor, că partidele nu au reușit (dacă au încercat) să le curețe. Oricine vine va face la fel, că mașina de partid deja a fost creată, și merge numai cu șpăgi, ba de la alegerile precedente are deficit și țipă după combustibil. Cei aleși de voi azi vor intra și ei în pușcărie mâine, după ce mai umplu câteva sertare ale organizației și conturile lor proprii.
Clasa politică nouă e formată din veleitari, voluntari și infiltrați. Nu e o treabă ușoară să discerni între ei, dar iată câteva indicații care pot fi de ajutor.
Veleitarii nu au reușit să strângă semnăturile, pentru că nu au fost destul de mulți, au căzut la criteriul asociației de bază sau au mai candidat deja la toate alegerile (gen Irinel), chiar când au bani destui să strângă semnăturile, nu au oamenii din spatele banilor, doar conturile.
Infiltrații sunt cei care, deși își spun independenți, sunt sprijiniți oficial de unul sau mai multe din marile partide, că au auzit că se caută independenți, și atunci vin cu ”independenții” lor, cum a fost cu Oprescu. Nu votați independenții sprijiniți de PSD, UNPR, PNL și așa mai departe. E un truc ieftin ca să vă alegeți iarăși cu colectorul de parandărăt. Mai există și traseiștii care se reciclează la partide noi, dar vedeți că le ies flamurile pe care le-au trădat precum coada vulpii, pe la spate. Nu votați pe schimbă-piele ăștia, fie că sunt autentic fără caracter, fie sunt fabricați de servicii, care au oferta lor proprie de nouă clasă politică. DNA tocmai l-a cules pe campionul traseist, primarul din Baia Mare, dar o sută ca el tocmai au trecut gardul în sens invers, intrând în politică. Fără traseiști și fără trădători, că dacă s-au lepădat de cine i-a adus în politică se vor lepăda și de voi.
Voluntarii sunt activiștii de stradă care au fost forțați de lege să facă partide sau să strângă un număr enorm de semnături pentru a candida și au reușit. Sunt oameni ca Erwin Albu (Forumul Democrat German) la Codlea, Andrei Postolache (Pentru Iași) la Iași sau Nicușor Dan, Clotilde Armand și Roxana Wring (Salvați Bucureștiul) la București. Dați-le o șansă.
Mai ales că oricine nu provine direct din băieții ambițioși recrutați de servicii e supus unui atac serios zilele astea în presă, că orice e tolerabil în România, dar nu crearea de lideri independenți și neșantajabili. E vreunul criticat în lipsă prin studiourile TV? Ia caută-l pe Facebook. Probabil că merită să votezi cu el, și nu cu lașii care îl toacă în lipsă.
Speranța cea mai mare dintre toți e Nicușor Dan, nu pentru că mi-ar fi mie prieten, sau frate, sau asociat (nu împărțim decât niște procese contra lui Oprescu și a unor corupți). Ci pentru că e un candidat care s-a pregătit zece ani și are cele trei calități de bază, e onest, modest și profesionist. A făcut deja mai mult bine orașului ca activist decât mulți primari. Dacă Bucureștiul nu alege pe cine merită mai mult, nici când această persoană există și are o notorietate rezonabilă, atunci Bucureștiul e pierdut, pe vecie înghițit de combinația Voluntari-Primăverii, adică de gașca spoliatorilor cordiali.
Nicușor Dan e un om de asociație și va strânge în jurul lui și al altora și grupurile din țară după alegerile locale. Stați cu ochii pe Uniunea Salvați… și o să auziți apelul când o veni. E loc de toată lumea. Și dacă sunteți bucureșteni, votați lista USB, era peste zece la sută în ultimul sondaj văzut de mine, și nu aruncați voturile pe reciclații și traseiștii lui Tăriceanu de la ALDE. Și nici pe lista liberală, că PNL nu a pus un tabel măcar pe site să ne arate cum i-au eliminat pe ăia șpăguiți de Apa Nova din vechiul Consiliu, dimpotrivă, l-au pus pe Răzvan Sava, fost în Consiliul infamant și amicul lui Piedone, candidat. Despre Cătălin Predoiu nu mai am nimic de spus, și-a arătat adecvarea când l-a cumpărat pe dl Ciucu, al cărui merit ca potențial primar era zero, a crescut la unu doar ca trădător al Monicăi Macovei. Păi, dacă asta e tactica de recrutare, ne-am lămurit. Și la fel și lumea, că dl Predoiu e la genunchiul broaștei în sondaje, deci votul pentru el e curat -inutil.
Și alte partide mici, ca POL, la Târgu Mureș, sau PACT, sau M10, cu toate infiltrările și defectările, pot avea oameni buni local. Sunt proiecte complet noi și merită să le dați o șansă dacă au găsit candidați veritabil noi și care pot arăta ce au făcut în viață. Votați pe cel mai bine plasat dintre ei și sperați la o reunificare a tuturor acestor proiecte locale mai târziu. 30 la sută la consiliile județene pentru clasa politică nouă ar fi un mare pas înainte, ar obliga partidele să țină seama de agenda nouă și să își ajusteze comportamentul față de concurenți noi. Anul acesta investim în nou, nu mai votăm răul cel mai mic, că avem scut la Deveselu și nimeni nu ne va scoate din Europa. Dar, dacă nu faceți voi partidul nou, cinci securiști într-o cârciumă de lux, cu banii unei firme de servicii gen Hexi în spate, vor face ei o Adevărata Românie cu unul ca Marian Munteanu sau alt actor de ăsta în față. Asta e alegerea, clasă politică nouă pe bune, cu toate imperfecțiunile de rigoare, sau iarăși dictată din Primăverii sau Cotroceni. Ce preferați?
Unde nu există alternative deloc la partidele vechi, votați civilizația. L-aș vota pe Ovidiu Raețchi de la PNL contra lui Marean Vanghelie dacă aș locui în sectorul cinci, mai ales că a fost primul care s-a delimitat de șefii lui din PNL când au luat-o razna față de electoratul lor. Poate oameni ca el vor schimba partidele pe dinăuntru. Nu sunt mulți și nici multe șanse nu au, dar cei cu curajul să se lupte cu Vanghelie chiar merită să fie votați. Să fiu locuitor în sectorul cinci l-aș vota pe Nicușor Dan și USB la Capitală, pe Raețchi și lista PNL la sector. Aș fi votat-o pe Aurelia Cristea de la PSD dacă votam la Cluj și nu avea partidul grijă să nu fie ea candidat, că asta fac la noi partidele mari, nu promovează pe merit, ci epurează pe merit.
Față de schimbarea clasei politice și de necesitatea de a construi asociații noi, bazate pe idei, nu pe șpagă, care să ne reconstruiască educația și sănătatea, numai două categorii de -oameni pot fi neutre alegerile astea: idioții și securiștii. -Feriți-vă să ajungeți printre primii din indiferență, suficiență sau -cinism și feriți-vă de ceilalți. Vor fi foarte vocali, exact ca securiștii de pe vremuri, care ne dădeau mereu sfaturi ce să facem (să ne ținem de carte, de exemplu, sau să facem competiții sportive), orice, numai să nu punem umărul să schimbăm situația pe bune.
Listele ”negre” pentru candi-dații la primărie vor fi disponibile pe Romaniacurata.ro în timp util. Criteriile de integritate le vedeți aici și încurajăm candidații să ni le trimită individual, dacă partidele lor nu o fac. Share cu toți cei pe care îi puteți convinge să vină la vot.
PPS. Nu sunt în țară decât trei zile în această campanie, practic weekendul viitor. Dacă pot face orice gest de susținere eu personal pentru orice candidat integru sau nouă formațiune politică în acel interval, vă rog să îmi scrieți la alinamp@sar.org.ro. După cum am promis, după Constantinescu, Băsescu și Iohannis, consider de datoria mea să sprijin oameni mai de la baza politicii, dacă sunt onești.